Biedriem

Komanda piedalās

VSK Noskrien Facebook profils

Manas apaļās 1024 dienas

Happy_Monkey

Laiks pagājis nemanot, un apaļas 1024 dienas, kopš es šeit reģistrēju skrējienus, ir pagājušas. Pag, pag! Kāpēc apaļas? Pavisam vienkārši. Tāpēc, ka divnieku skaitīšanas sistēmā 1024 tiek rakstīts kā 10 000 000 000! Ir taču apaļš skaitlis, vai ne? Pie tam ar 10 nullēm, kas arī ir apaļš skaitlis. Nu labi. Ko tur liegties! Patiesībā tās tādas atrunas par to apaļumu vien ir, jo es gluži vienkārši palaidu garām to datumu, kad vajadzēja būt 1000 dienām.

Kā es vispār nonācu līdz 06.04.2012 un skrējienu reģistrēšanas uzsākšanai noskrien.lv lapā? Daudziem drošvien viss sākās uzreiz tajā brīdī, kad tika uzzināts par šādas lapas eksistenci. Manā gadījumā viss bija daudz sarežģītāk. Biju jau kādu gadu diezgan regulāri apgrozījies VSK noskrien lapā. Vadīt skrējienus šeit man sākumā likās kaut kas neiespējams, jo visādus GPS, garminus un tāda veida gadžetus principiāli neizmantoju, nepirkšu un pat dāvinājumus netaisos pieņemt. Pie tam es pat tā īsti toreiz nemaz nebiju nomērījis un nezināju, cik garš ir mans klasiskais meža aplis, pa kuru es lielākoties skrēju. Un galu galā tā liekas diezgan nopietna prasība vadīt obligāti pie skrējiena noskrietos kilometrus, tāds apgrūtinājums, jo, manuprāt, svarīgākais it tas, kas izdarīts skrējiena laikā nevis km skaits. Kvalitāte ir primārais, un km skaits vairāk ir statistikai un izklaidei. Tos km, pavisam lēni skrienot, var savākt krietni vairāk nekā man ir šobrīd, taču tāds nav mans mērķis. Tā nu es kādu laiciņu savā slepenajā rūtiņu kladītē pierakstīju izdarīto, piemēram, ļoti lēns atjaunošanās skrējiens 1h vai 30 min fartleks, vai stadionā ļoti ātri 10x300m utt. Bet daži sāka interesēties, kā tad es trenējos, cik bieži skrienu. Nu neko. Pienāca 2012. gada aprīlis. Iepriekšējie mēneši bija briesmīgi: 2 reizes saaukstējos (pirms tam 3 gadus neslimoju), smags kritiens skriešanas laikā. Bet nu pienāca aprīlis, atsāku rakstīt kladītē savus skrējienus. Sapratu, ka nav tomēr pārāk pārskatāmi. Un ir taču 21. gs. Tad nu domāju, ka varētu varbūt tomēr rakstīt ekselī. Hmm, bet varbūt pašam izveidot datorā labāku veidu, kā pārskatāmi vadīt un apskatīt skrējienus. Bet kāpēc izdomāt jaunu divriteni? Šai brīdī nonācu līdz Signim un noskrien.lv piedāvātajām iespējām. Tur taču ir ļoti pārskatāmi kalendāra veidā viss redzams! Viss, kas nepieciešams. Vēl tikai atlika izdomāt, kā lai vada iekšā noskrietos kilometrus, jo bez tā jau nu nekādīgi. Šeit ieraudzīju, ka ir tāds noskrietā aprēķinātājs. Tur savus klasiskos maršrutus izmērīju. Un galu galā pietiekoši liela pieredze man jau tad bija, lai arī pēc noskrietā laika ar labu precizitāti saprastu, cik km esmu noskrējis. Un tā nu es galu galā nonācu līdz vēsturiskajam datumam 06.04.2012, kad uzsāku visu savu skrējienu reģistrēšanu.

6. aprīlis bija būtisks pavērsiens manā skrējēja karjerā. Sapratu, ka nemaz tik grūti jau nav reģistrēt skrējienus. Lielākoties jau skrienu pa vienām un tām pašām meža takām. Neatkarību nebiju zaudējis, jo VSK noskrien visas šīs 1024 dienas ir pakļāvies man nevis otrādi. Es savus maršrutus nemainīju tikai tāpēc, lai vieglāk reģistrēt skrējienu vai apaļāks kilometru skaits. Visu laiku esmu skrējis pa tādiem maršrutiem un tādā veidā, kā būtu skrējis arī iepriekš  Arī nozīmītes mani neietekmēja, jo nekad neesmu devies laukā skriet tikai nozīmītes dēļ. Ir bijis tieši otrādāk: esmu paskrējis un, skat, vēl viena nozīmīte nopelnīta. Piemēram, esmu skrējis 38 dienas pēc kārtas, bet 39. dienā organisms prasīja atpūtu. Būtu vēl 4 dienas noskrējis, būtu nozīmīte, bet šāda nozīmīte manā skatījumā nebūtu pelnīta, jo galu galā organisms prasīja atpūtu. Protams, ir bijuši diezgan daudz tādu skrējienu, kad nu galīgi nav skaidrs, cik km noskrieti. Nu piemēram sprinti pa kādu meža stigu, neskaitot reizes. Citreiz tīri pēc noskrietā laika reģistrēju, jo gadās skriet pa takām, kuras nav izmērītas. Bet, gadījumos, ja ir abi kopā: neizmērītas takas un hronometrs palicis mājās, tādās situācijās ir pavisam drūmi. Tādos gadījumos nākas vien paļauties uz intuīciju, cik tad km man reģistrēt. Protams, šādu reižu nemaz tik daudz nav, un, ja vienreiz ar kilometriem kļūdos uz vienu pusi, otrreiz uz otru pusi, beigās jau tā summa pēc lielā skaitļu likuma būs tuvu realitātei. Patiesībā jau šīs 1024 dienas varēja arī nebūt. Bijušas dienas, kad liekas, ka labāk vajadzētu pārtraukt skrējienu reģistrēšanu un atgriezties pie rūtiņu kladītes. Galu galā arī ļoti daudzi elites skrējēji nemaz neskaita savus kilometrus pat aptuveni. Bet es tomēr saprotu, ka pēc kāda laiciņa to var nākties nožēlot. Dažu neērtību dēļ jau nevajadzētu pārtraukt šo visu.

Kas tālāk? Pirmkārt, pēc šīm 1024 dienām beidzot saņēmos no saviem arhīviem izvilkt laukā senākus skrējienus un tos šeit reģistrēt, cik nu tas ir iespējams. Ja iepriekš biju ievadījis tikai vienu 2011. gada rudens pusmaratonu, tad tagad esmu VSK Noskrien profilā sācis skriet 2007. gadā. Varētu vēl dažus gadus agrāk, bet tiem dažiem antīkajiem skrējieniem, kas ir manā blociņā, nav pierakstīts klāt datums… Turpmāk gan būs izmaiņas. Laikam tādus pavisam lēnākus skrējienus zem 5:30min/km vairs īpaši nereģistrēšu, ja šāda skrējiena noskrietais km skaits nav būtiski liels. Atsildīšanās km pārsvarā neskaitīšu. Tas ir tikai lieks apgrūtinājums to visu uzskaitīt, jo, piemēram, nav jau īpaši būtiski, vai pēc ātruma treniņa atsildījos ar 2 pavisam lēniem km vai tomēr 4 km vai vispār staigāju nevis lēni tipināju. Svarīgākais atsildīties tik daudz, cik organisms prasa. Un tai nemaz obligāti nav jābūt skriešanai. Reizēm iešanu aizstāju ar lēnu skriešanu, lai gluži vienkārši ātrāk nokļūtu no punkta A līdz punktam B. To arī vairs nereģistrēšu. Spiedīšu uz kvalitatīvo skrējienu uzskaiti. Laiks mainīties! Lai atvieglotu dzīvi, reizēm vajag sevi pārkārtot un pārstrukturēt. Bet nākamās 1024 dienas pavisam noteikti būs. Nekur jau es nelikšos, un nekādas citas ārzemju lapas, kur atzīmēt savus skrējienus, mani nesaista. Ar ko tad Signis un noskrien.lv sliktāki?

Noskrien!

13 komentāri rakstam Manas apaļās 1024 dienas

  • Lasma3 Lasma3

    Intresanti! Izlasot šo, man sagribējās atrisināt mīklu, kad es reģistrējos VSK noskrien lapā un sāku vadīt savus skrējienus. Skrējienus esmu savdījusi arī agrākus, tādēļ uzdevums nebija vienkāršs. Datumu neatšifrēju, palikšu pie tā, ka zinu aptuveni mēnesi un gadu. Bet kopumā es uzskatu, ka par īstenu kluba biedru kļuvu tajā dienā, kad aizgāju uz pirmo DP koptreniņu.

  • bro bro

    Sveiciens, Ansi, vārda dienā!!

  • Andulis

    Njā, vajadzētu sekot Anša piemēram un arī ko senāku vilkt ārā un piereģistrēt.
    Visu laiku (vairākus gadus) jau grasos to darīt, bet vienmēr atliekas uz “nākamnedēļu, kad būs vairāk laika”… :)

    nekādas citas ārzemju lapas, kur atzīmēt savus skrējienus, mani nesaista” — Šo gan būtu tīri ziņkārības pēc jāpamēģina – vadīt noskrieto vēl citur! Kaut kādai atšķirībai taču jābūt. Ja nu izrādās, ka ir vēl kas labs un līdzīgs atrodams… ;)

  • Voldžiks Voldžiks

    Pēc Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1024, tie ir Noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas.

  • Reiz SKM startēja spēcīga komanda LV-1024, tagad SK atrodas citā pasta indeksā

  • Vīlīte Vīlīte

    matīss :D

    Es ar pirms kādiem 5 – 6 gadiem, kad pirmo reizi izskrēju, lai nodzītu lieki uzēstus kg nemaz nenojautu par kaut kādām navigācijām, man bija uz rokas tikai mehāniskais pulkstenis un datorā google maps kur trasi mērīju ar kancelejas lineālu :D, tāda apņemšanās ilga vienu mēnesi un tad tika aizmirsta nebūtībā :D bet vispār toreiz nenovērtēju to dabas skaistumu, kas bija apkārt, jūra, mežs, miers… ehh …

  • gasha

    Visprecīzāk izmērīt kilometrus var izbraucot trasi ar velo.
    Protams kalibrējot to pēc riepu piepumpēšanas :)

    Ir tādi sakarīgi resursi kā http://www.mapmyrun.com un mapmyride. Kur arī velobraucienus var sazīmēt. Neaizvietojami rīki, ja gribas savā Garmin pulsometrā sadzīt iekšā plānoto distanci, kā CRS (course).

  • dot dot

    Trašu zīmēšanai lietoju Garmin weblapas rīku http://connect.garmin.com/courses
    Katrā ziņā tas ir daudz ērtāks par Endomondo un noskrien.lv trašu zīmēšanas rīkiem.

  • ansiso ansiso

    Gasha, pilnīgi tev piekrītu. Tās standarta trases, kur veicu ātruma treniņus un daudz skrienu, ir senāk atpakaļ nomērītas ar riteni. Savukārt riteņa spidometra pareizība pārbaudīta, izbraucot pāris apļus stadionā, pēc kā pārliecinājos, ka precizitāte ir gandrīz vai uz centimetriem, un taisni nobraukt pa stadiona 1. celiņu māku :D Visu cieņu visādiem garminiem un no gaisa mērītājiem, bet tā precizitāte, kas iegūta ar riteni, mani pilnībā apmierina.

  • Ozo Ozo

    Man patīk tie pavisam lēnie skrējieni zem 5:30, kurus pat nav vērts reģistrēt. :)

  • in

    Ar ko GPS un garmin veidīgie gadžeti ir sliktāki par hronometru? Tas tāpat gadžets vien ir.

    Ozo, ir OK, neesmu novērojusi, ka ansiso piekasītos pie citu skrējienu garuma/tempa. Savus var pēc saviem principiem vadīt vai nevadīt.

    Par ārzemju lapām runājot. Es reiz vadīju IJustRun. Patika, jo bija iespēja norādīt izmantotos apavus un redzēt katra izmantotā pāra kilometrāžu. Bet tas serviss ar laiku izbeidzās. Toties šāda iespēja ieviesās Noskrien lapā.

  • dot dot

    Nesen connect.garmin.com parādījās apavu/velo/citu_gadžetu km uzskaite.

  • Gasha – paldies par ieteikumu, labs saits.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.