Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Profesionāls skrējējs?

Es tā padomāju – kāda tad īsti ir profesionāla skrējēja definīcija? Vai ne tas, kas par savu skriešanu saņem naudiņu? Bet cik bieži kam tādam jāatgadās, lai tā vairs nebūtu nejaušība? Padomāju, padomāju un uzrakstīju rakstu par to, kā man gāja nesenajos Jūrmalas skriešanas svētkos. Ceru, ka man tomēr amatiera licenci neatņems un dalību olimpiskajās spēlēs neliegs..

Bet raksts pieejams manā emuārā!

 

19 komentāri rakstam Profesionāls skrējējs?

  • dot dot

    Oreman, viss kārtībā – kopš 1986.gada profesionāļiem ir atļauts piedalīties Olimpiskajās spēlēs.

  • Amatieris skan lepni. Ņergas ir tikai fizkultūriešu līmenī ;)
    Vēl ir sporta entuziasti

  • Aivars703 Aivars703

    Ņerga – tā ir diagnoze. Oreman – Profesionālis ir sportists, kas saņem naudu par savu darbu, skriešanu un viņam tiek apmaksāta piedališanās mačos un dots inventārs (čības, sporta tērts). Tātad Tu neesi profesionālis, jo čibu Tev NAV.

  • Andulis

    Aivar, vai skrējējs-baskājis nevarētu būt profesija?

    Vienīgi, šajā gadījumā profesionālis tiktu atalgots taisni ar to, ka viņam čības NEDOD = rada labvēlīgus apstākļus :)

  • Labinieks Labinieks

    Kādi tad skrējēji bija citās komandās, ka pat tik rūdīti skriešanas vīri kā Jūs izcīnījāt 17. vietu? :)

  • edGars

    bij` bij` Jelgavā labi vārdi: http://www.maratoni.lv/lv/skriesanas-pusmaratons/rezultati/starta-saraksts/ Visi gan nav iekšā, piemēram Jūrmalas dome3.
    Man liekas ka šī definīcija Latvijā ir galīgi neskaidra. Ir sporta veidi, kur ir skaidri atrunāts, kad tu esi kas. Bet ar skriešanu tā laikam nav. Tu pamazām kļūsti ātrāks un tad nemanot kļūsti par profesionāli. Atceramies, gan, ka Prokopčuka arī sevi pirms gada vairs nesauca par profesionāli. Jo visu uzmanību vairs nevelta sportam, bet daļu arī ģimenei. Šis mulsina, jo… ja ne viņa, tad kas vispār Latvijā var saukties par profesionālu skrējēju???

    Man sanāk, ka tad Latvijā nav neviens profesionāls skrējējs. Jo neviens neiztiek tikai vai pamatā no skriešanas vai sponsoru naudas.

    Tad nu sanāk, ka dikti prasīga profesija tā skriešana.

  • Kampars

    Nevajag lauzīt galvu par muļķībām :)

  • dot dot

    Ir aizdomas, ka Latvijā fizkultūras skolotājs nopelna vairāk kā vieglatlētikas profesionālis.

  • OreMan, starp citu, Aivara703 dotais skaidrojums liek aizdomāties, vai ne? >:)

  • Vnk sanāk tā, ka baskājis iespējams nemaz nevar būt profesionāls skrējējs (pēc tādas definīcijas), jo baskājim taču nav “galvenās inventāra pozīcijas” – čību :D Tātad baskājis jau sākotnēji ir amatieris bez vajadzīgā inventāra :)

    Bet tad no otras puses, Abebe taču nebija amatieris? Vai arī bija?
    :D

    Ļoti filosofiska tēma vispār…

  • P.S. Jāievieš jauns termins – “profesionāls baskāju skriešanas amatieris” vai vienkārši “profesionāls baskājis”.

  • Abebe tieši bija amatieris, citādi jau viņš nebūtu varējis startēt olimpiskajās spēlēs.

  • Ā, pareiz! Nu tad manas pārdomas un satraukumi tiek kancelēti – baskāji ir amatieri vai arī vienkārši “profesionāli baskāju skriešanas amatieri” :D

  • Imants A. Imants A.

    Kamparam taisnība.

  • Par to man nav šaubu. Kamparam patiesībā vienmēr taisnība. Vnk reizēm man patīk padomāt par formulējumiem :)

  • Manuprāt viss ir vienkāršāk par vienkāršu!
    Amatieris – trenējas brīvajā laikā, to dara par savu naudu, nekādi rezultāti no viņa netiek prasīti nekādi, nav arī nekādu obligāto sacensību, nav pakļauts dopinga kontroles sistēmai, reizēm var saņemt naudas balvu, teiksim, no omes, vai arī lādzīgiem organizatoriem – tas neko nemaina.

    Pro sportists – ir vismaz B Olimpiskajā sastāvā ( visbiežāk tieši šos sportistus sportiskie dīvānā gāzu laidēji, dzerot alu, lamā par tūristiem. Kāda ironija, vai nav tiesa ? ) nopietni sportisti ir A sastāvā, kas paredz ikmēneša algu, apmaksātus sporta medicīnas pakalpojumus, farmāciju, treneri, treniņnometnes, inventāru, dalības maksu, dzīvošanu un ceļa izdevumus. Konkrēts piemērs – biatlonists Rastorgujevs 2015 gada sezonai vēlas saņemt ap 120 000 eiro, bez šīs summas rezultāti diez kā nekāpšot.
    Tāpat pro sportists saņem visnotaļ iespaidīgas valsts prēmijas par labiem sasniegumiem, var saņemt naudas balvu arī no organizatoriem ( T. Dukurs, piemēram, 2014, ja nemaldos, izcīnīja 100 000 eiro no starptautiskās bobsleja federācijas. Ar izmaksu gan neviens tur nesteidzās, jācer, ka vismaz tagad jau ir saņēmis )
    No pro sportistiem tiek prasīti arī konkrēti rezultāti un vietas, ja to nav – ooo ir slikti…..

    Rezumējot, varu droši sacīt, ka nekas Tavā skrējēja karjerā nav mainījies. Turpini tik skriet :)

  • Galvenais

    Profesionāls sportists ir tas, kurš praktiski ar neko citu nenodarbojas, kā ar attiecīgo sporta veidu. Saņem par to vai nu naudu vismaz izdzīvošanai + apmaksātas dalības un inventāru (skrējēju gadījumā apavi un apģērbs). Vienkārši skriešanu jau diez vai Latvijā ļoti sponsorē, pamatā jau tas ir tautas sports. Lai gan, protams, var runāt par tādu kā skrējēju eliti Latvijā. Var viņus saukt par eliti, bet ne profesionāļiem. Sauciet viņus kaut vai par “krējumu” vai zibenszeļļiem, bet ne profesionāļiem. Varbūt padomājiet loģiski:
    “Professional sports, as opposed to amateur sports, are sports in which athletes receive payment for their performance.”
    No http://en.wikipedia.org/wiki/Professional_sports

  • Ne olimpiskais A normatīvs, ne B normatīvs, ne prēmijas vai balvas, ne dopinga kontrole, ne rezultāti, ne piederība krējumam, ne sponsoru nauda, ne apmaksāts inventars, ne nodarbošanās vai nenodarbosanās ar kaut ko citu – neviens no minētajiem, manuprāt, nav kritērijs, lai atšķirtu profesionāli no amatiera. Manuprāt, kritērijs ir viens – vai konkrētais sports ir tavs maizes darbs jeb galvenais iztikas avots. Kamēr tā nav, tikmēr Tu vari saņemt jebkādas balvas, jebkādu inventāru, uzrādīt jebkādus rezultātus, kā biji amatieris-sporta draugs, tā arī paliec. Un wikipedia nav autoritatīvs avots.

  • Andulis

    1. Patika minētajā Wiki rakstā ieraudzītā norāde uz “pusprofesionāļa” jēdzienu. Proti, cilvēks gan drusku saņem par savu sportošanu, bet ar to vien izdzīvot nevar.
    Tālāk jau no en.wikipedia.org/wiki/Semi-professional – “A semi-professional athlete is one who is paid to play and is not an amateur, but for whom sport is not a full-time occupation, generally because the level of pay is too low to make a reasonable living based solely upon that source…”

    2. “Un wikipedia nav autoritatīvs avots.” — Nezinu, vai to tik plaši, vispārīgi var apgalvot… Sanāk gandrīz kā jociņā par slimnieku vidējo temperatūru, visā slimnīcā kopā :)
    Labāks vai sliktāks, manuprāt, var būt atsevišķs raksts konkrētā valodā.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.