Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
Topic RSS
kā neiemīlēt skriešanu
26/05/2015
22:03
m.jordan
m.jordan
Rīga
Interesents
Members
Forum Posts: 41
Member Since:
28/12/2009
Offline

Bet es pats ar saviem bērniem pagalmā spēlēju basketbolu.Tad viņi sāka trenēties un beigās pat iekļuva Latvijas jaunatnes izlasēs (basketbolā,futbolā).Tā ,ka daudz kas atkarīgs no pašiem vecākiem-ja kopā sportos ar bērniem,būs vieglāk kārtot skolas normatīvus.

26/05/2015
22:14
Hiēna
Hiēna
Zinātājs
Members
Forum Posts: 454
Member Since:
14/01/2013
Offline

Es gāju uz skolas sporta zāli pēc stundām trenēties (vai arī, kad bastoju krievu valodu:D). Visiem skolotājiem ir konsultācijas, kurās var iet un mācīties.

26/05/2015
22:38
Agy
Agy
Rīga/Liepāja
Eksperts
Members
Forum Posts: 1792
Member Since:
26/03/2011
Offline

essnee said

Kāpēc cilvēkiem liekas, ka sportā nav jāpilda mājasdarbi? Vai tad ģeogrāfijā var nokārtot ieskaiti, mājās nemācoties valstis no galvas? Vai matemātikā var dabūt izcilu atzīmi, nepildot vienu uzdevumu pēc otra? Vai mājturībā var dabūt ieskaiti, ja pa vakariem nesēž un to zeķi neada? Kāpēc krosā būtu jādabū 10, ja ārpus stundām nekas netiek darīts? Visos mācību priekšmetos ir kaut kādi normatīvi, kas jāizpilda, lai dabūtu konkrētu atzīmi. Ja bērnam ir mācību traucējumi, kas liedz viņam apgūt vielu, viņam ir atvieglināta mācību programma. Ja bērns tiešām nav spējīgs sportā kopumā dabūt sekmīgu atzīmi, tad viņam ir lielā ārsta zīme ar atbrīvojumu.

Ak jā, es pati skolā biju riktīgi tizla, skolotāja uz mani bļāva, es nevarēju un vēl tagad nevaru dabūt pat 1 balli stiepšanās un lokanības vingrinājumos, tautasbumbu ienīdu, jo vienmēr dabūju pa galvu, volejbolu arī ienīdu, jo regulāri satraumēju pirkstus, toties ar laiku es sāku censties un 1600m skrēju uz 10 ballēm, arī basketbolu iemācījos (tas nebūt nenācās viegli), pār āzi arī lidoju, kā rezultātā beigās bija normāla vidējā atzīme. Ja tavs bērns necenšas un pēc stundām nespēlē pagalmā bumbu ar draugiem, tad nav brīnums, ka nevar dabūt sekmīgu atzīmi.

Mājas darbus sportā pildīt bija ļoti grūti - skola, basketbola treniņš, mājas darbi. nedēļas nogalēs sacensības - vidusskolā nedēļas nogales dalīju ar Jauno ģeogrāfu skolu, bet 12 klasē jau ģitāristu pulciņš un skolas gada grāmata mainīja prioritātes. Atceros sportā mājas darbus, kur bija jāraksta stafešu, sporta spēļu apraksti. Jaraksta referāti vai jāmācās fakti no plānas grāmatiņas, kurus skolotāja atprasīja meitenēm neērtās pozās izguļoties uz grīdas un cenšoties salasāmi uzrakstīt atbildes.

26/05/2015
23:28
shahs
shahs
Zinātājs
Members
Forum Posts: 139
Member Since:
17/11/2011
Offline

http://m.delfi.lv/article.php?id=46008941 kā redzams ne tikai amatieriem, bet arī sporta trenerim ir viedoklis par sporta stundu saturu.
Es neesmu skolas laikā cietusi no normatīviem, parasti tiku galā spīdoši, ja neskaita bumbiņu mešanu, bet viens gan man ir skaidrs - sporta stundās pro sportistu neizaudzināsi un ļaunākais ko var izdarīt - "atsist" cilvēkam vēlmi sportot uz daudziem, daudziem gadiem. Es domāju, ka ja tepat veiktu aptauju vai skolā patika/nepatika krosi - esmu pārliecināta, ka lielākā daļa atbildētu noloedzoši. Tāpēc ir forši redzēt, ka sabiedrība sāk diskusiju.

27/05/2015
09:46
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

Visi tie normatīvi sporta stundās ir labākais, kas var būs. Tas motivē censties un kaut kādas sportiskās aktivitātes veikt arī pēc stundām nevis spēlēt datorā spēlītes. Tieši tie tie skolas krosi motivēja mani bērnībā izvilkties ārā paskriet pa mežu, jo sapratu, ka, ja nedaudz patrenēšos, tad taču mierīgi skriešu daudz ātrāk. Tas, ka jāpievelkas pie stieņa uz atzīmi, motivēja gandrīz katru nedēļu dažas minūtes veltīt treniņiem pie stieņa. Savādāk tās savas 12 reizes nebūtu pievilcies toreiz. Principā progresēju gandrīz visur, pat augstlēkšanā no 1.20 uz 1.45m, kaut lokanības man nebija nekādas. Un viss pateicoties tam, ka sporta stundās vajadzēja kārtot ieskaites. Ja esi fiziski vājš un nevarīgs, piedod, bet esi godam nopelnījis sliktu vai pat nesekmīgu atzīmi. Protams, senākos laikos, kad datori nevienam nebija, nekādu dižo alternatīvu jau nebija, tāpēc lielākā daļa ārā sētās trenkāju bumbu un skraidelēja, spēlēja paslēpes, dauzījās utt. Tagad bērni paliek fiziski aizvien vājāki un vājāki. Daļa pat ņem veselības problēmu dēļ atbrīvojumus no sporta stundām un sēž malā, kaut tieši tiem jau tieši tas sports ir ļoti nepieciešams. Protams, arī vecākiem jāuzņemas daļa atbildības, ka nepavada pietiekoši daudz laika ar bērniem svaigā gaisā, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm.

27/05/2015
10:02
OreMan
Valmiera, Rīga
Admin
Forum Posts: 1617
Member Since:
22/07/2009
Offline

Pilnībā piekrītu Ansim. Lai arī pašam man tas toreiz nestrādāja kā motivācija un neko jēdzīgu sportā nedarīju, tomēr saprotams, ka ir jābūt kritērijiem un, kas tos nevar izpildīt, loģiski saņem zemāku vērtējumu - gluži kā ikvienā mācību priekšmetā. Protams, ja sporta skolotājs nemāca, ko darīt, kā trenēties, lai savus rādītājus uzlabotu, tas ir cits stāsts, bet tāpēc jau nav jāatmet kritēriji, bet gan jāatlaiž skolotājs.

The harder the surface and the less between your feet and the ground, the softer the landing.. –> www.youtube.com/v/kpnhKcvbsMM
27/05/2015
10:03
Spāre lido
Spāre lido
Zinātājs
Members
Forum Posts: 289
Member Since:
21/05/2012
Offline

Esmu tikai par sportiskām aktivitātēm, uzskatu, ka sporta stundu skaits būtu jādubulto. Taču, ja sporta stundas tiek pavadītas, kārtojot normatīvus, nevis attīstot bērnam muskuļus, veiklību, tad neredzu tiem jēgu. Es nebiju nespēcīga, bet neveikla. Ja bija jāskrien kross, jātaisa presītes, jākarājas, jāaizlec, varēju dabūt 10, jo vasarās skrēju, braucu ar velo un peldēju ar visu to, ka mani vecāki neatzina sportu. Taču es biju neglābjami neveikla, jebkas ar bumbu man nepadevās (droši vien daļēji pie vainas ir tas, ka vecāki nekad nav veicinājuši sportiskas aktivitātes, mūždien baidījās par mani un sētā nelaida vispār, bumbu redzēju tikai porta stundās un loģiski, ka nekas nesanāca). Manuprāt, skola ir jāveicina vispārējā fiziskā sagatavošna, ka bērns kļūst spēcīgāks, bet sporta spēļu veiklību var izkopt , ja bērns apmeklē attiecīgo sporta skolu. Daudz sakarīgāk tā vietā, lai stāvētu rindā uz normatīvu kārtošanu, būtu likt taisīt pietupienus, izklupienus, atspiedienus un iemācīt skriet tā, lai nedur sānā un nav jāstājas (neko no tā savā skolā neredzēju, vingrošana kā tāda nebija vispār). Rezultātus vērtēt pēc individuālās izaugsmes, nevis normatīviem, tas arī veicinās bērnu censties uzlabot savus sasniegumus. Un sporta spēles varētu dot bonusa atzīmi.
Mūsu skolas sporta zāle noslogota līdz astoņiem vakarā, nebūs iespēja pēc stundām iet trenēties uz savu galvu.

27/05/2015
10:07
Spāre lido
Spāre lido
Zinātājs
Members
Forum Posts: 289
Member Since:
21/05/2012
Offline

Nu nav normāli, ja es pēc sporta stundām nejutos vispār izkustējusies un mugura nebija slapja. Ka visa stunda pavadīta, gaidot uz savu kārtu normatīva pildīšanā. Tas nav nekāds sports un fiziskās sagatavotības veicināšana. Manuprāt, sporta stundās skolotājam ir bērni kārtīgi jānodzenā, lai pulss uzkāpj un muskuļi tiek nodarbināti.

27/05/2015
10:13
Spāre lido
Spāre lido
Zinātājs
Members
Forum Posts: 289
Member Since:
21/05/2012
Offline

Es ceru, ka mūsu skolā tomēr ir labāk, nekā bija agrāk, manos laikos. Un ja Ministru kabinets ir noteicis standartu, kas ir jāapgūst, neparedzot vienotus normatīvus (t.i. konkrētus rezultātus), bet individuālo izaugsmi, tad tā arī jābūt, nevis 1. klases bērnam, kas 500 m noskrien 00:3:05 , jāliek mīnusiņš, tas nozīmē nesekmīgs vērtējums. Vai arī manam dēlam, kurš lecamauklas noteikto 10 reižu vietā var izlekt 25 reizes, jāliek puskrustiņš tāpēc, ka viņam pēc 4 leciena, atrādot skolotājai, sapinās kājas un nedeva iespēju lekt vēlreiz.

27/05/2015
10:16
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

mežs said

Manuprāt, sporta stundās skolotājam ir bērni kārtīgi jānodzenā, lai pulss uzkāpj un muskuļi tiek nodarbināti.

Tad savukārt ir jāpaceļ jautājums par to, ka piecu minūšu starpbrīdī nav iespējams visiem ieiet dušā, lai tos sviedrus noskalotu, jo - 1) 5 minūtes ir par maz, 2) dušas labākajā gadījumā ir 2 uz ģērbtuvi.

27/05/2015
10:20
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

Tas patiešām nav normāli, ka sporta skolotājs neprot pareizi organizēt sporta stundas. Vismaz es tā īsti neatceros, ka būtu kaut kādas rindas uz ieskaitēm. Augstlēkšanā vājākie jau bija beiguši pie sākuma augstumiem, kad dažs labs tikai sāka lekt. Pie stieņa pats aizgāju, kad biju gatavs, un visu ātri sporta skolotāja priekšā izdarīju. 3km jau vispār visi vienā čupā skrēja. Citur jau vispār dalīja pa daļām mūs, un vieni ieskaiti kārtoja vienā dienā, citi otrā dienā.

27/05/2015
10:25
Rainers
Rainers
Kazdanga
Speciālists
Members
Forum Posts: 764
Member Since:
21/10/2011
Offline

papucis said

Rainers, tavā laikā nebija internets un kabeļtelevīzija izgudroti :D

Tas gan... :)

27/05/2015
10:26
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

Inga_K said

Tad savukārt ir jāpaceļ jautājums par to, ka piecu minūšu starpbrīdī nav iespējams visiem ieiet dušā, lai tos sviedrus noskalotu, jo - 1) 5 minūtes ir par maz, 2) dušas labākajā gadījumā ir 2 uz ģērbtuvi.

Tas paceļ jautājumu, ka 5min starpbrīžus gluži vienkārši ir jālikvidē, kur tas vēl nav izdarīts. Pa šo laiku, ja ir pietiekoši liela skola, nevar pat īsti paspēt iekrāmēt klades somā un aiziet uz citu telpa.
Mana skola šos īsos starpbrīžus jau sen likvidēja, un tā patiešām bija labāk:
http://www.rtv.lv/

27/05/2015
10:39
in
Speciālists
Members
Forum Posts: 851
Member Since:
27/10/2010
Offline

mežs said
Manuprāt, sporta stundās skolotājam ir bērni kārtīgi jānodzenā, lai pulss uzkāpj un muskuļi tiek nodarbināti.

Kādreiz bērni starpbrīžos skraidīja sunīšus un augstāk par zemi spēlējot. Ar pēdējo gan bija problēmas sporta zālē [kad jau paguvusi saģērbties, bet stunda vēl nav sākusies], jo koks deg, bet zālē pakāpties varēja tikai uz zviedru sienas vai sola - koka...

ansisom said
Tas paceļ jautājumu, ka 5min starpbrīžus gluži vienkārši ir jālikvidē, kur tas vēl nav izdarīts. Pa šo laiku, ja ir pietiekoši liela skola, nevar pat īsti paspēt iekrāmēt klades somā un aiziet uz citu telpa.

Cik ilgi liek kladi somā? Ja pieņem, ka gājējs pārvietojas 10min/km, tad pa 5 minūtēm noiet puskilometru. Vai tiešām kaut kur ir tik liela skola?
Man nav pieredzes, ka skolotāji nespētu beigt stundu laikā, un tāpēc klase kavētu nākamo stundu, nespējot aizvilkties dažus kabinetus tālāk.

27/05/2015
10:43
Spāre lido
Spāre lido
Zinātājs
Members
Forum Posts: 289
Member Since:
21/05/2012
Offline

Bet tagad starpbrīžos teju visi pirmklasnieki ieurbušies viedtālruņos un spēlē spēlītes virtuāli...:(

27/05/2015
10:44
Čipsinieks
Čipsinieks
Daugavpils
Zinātājs
Members
Forum Posts: 62
Member Since:
08/04/2013
Offline

0. stunda 7:45-8:25
1. stunda 8:30-9:10
2. stunda 9:20-10:00 utt.

Manējais nevar saskatīt nevienu likvidētu īso starpbrīdi

27/05/2015
10:59
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

manejais said

0. stunda 7:45-8:25
1. stunda 8:30-9:10
2. stunda 9:20-10:00 utt.

Manējais nevar saskatīt nevienu likvidētu īso starpbrīdi

0. stunda domātas konsultācijām vai bezizejas situācijām. Sporta stundas tad nenotiek :D 10min starpbrīdis + sporta skolotājs palaiž daļu 5min ātrāk: tas jau ir pilnīgi pietiekoši.

27/05/2015
11:05
Džokers
Džokers
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 163
Member Since:
25/01/2013
Offline

nu nezinu vai tie normatīvi ir kaut kas baigi kruts. it sevišķi ja ir princips: šodien apgūstam, rīt kārtojam ieskaiti. Normatīvi var būt, bet tad tiem ir jābūt krietni vien mazāk disciplīnās, vai arī skolniekam jāļauj kaut kādās normas robežās izvēlēties disciplīnas, kur viņš jūtas stiprāks. Izcilā variantā manuprāt normatīvu nebūtu vispār.

Reāli man sportā nekādas krutās atzīmes nekad nav bijušas, parasti kaut kādu sešinieku izvilku. Krosā un slēpošanā desmitnieki nāca griezdamies, bet bija disciplīnas, kur rāvu divniekus. Piemēram, ja skatās uz to pašu skriešanu, krosā man bija desmit, sprintā man bija labākajā gadījumā četri. Ja nav sprinta, skaidrs, ka arī tāllēkšanā, trīssolī un vēl dažās disciplīnās rezultāts būs tāds pats. Teikt, ka es necentos nevar. Caurām dienām spēlēju futbolu, tenisu, braucu ar velo, slēpoju u.t.t., pat savas olimpiādes taisīju un paukojos pats ar sevi. Cita lieta, ka es darīju to, kas man patīk nevis to, ko prasa normatīvi. Piemēram diezgan maz koncentrējos uz roku attīstīšanu un loģiski, ka rezultātā visādās bumbiņu mešanās un pievilkšanās biju pilnīgs nulle. Bet vai tas mani padara par tizleni? Vai tas nozīmē, ka esmu bijis nesportisks? Es vienkārši koncentrējos uz to, kas man padodas un to, kas man patīk. Rezultātā esmu apmierināts.

Šeit noteikti svarīgākais jautājums ir vai sports ir domāts normatīvu kārtošanai vai lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu? Ar pašreizējo attieksmi, var likt arī desmit sporta stundas nedēļā, bet tas neko nemainīs, jo šī normatīvu likšana neko nedod. Tie skolnieki, kuriem viss padodas, dodas uz sportu labprātīgi, tiem, kuriem kādi normatīvi nepadodas, loģiski, ka izvairās, jo zin, ka pārējie par viņiem ierēks. Rezultātā rodas naids pret sportu un beidzoties skolai visi lēnā garā pārvēršas par dārzeņiem. Sporta stundām vajadzētu būt vietai, kur iemīl sportu, lai ar to turpinātu nodarboties arī pēc skolas. Pagaidām tas ir otrādi.

Izcils variants būtu pirmajās klasēs spēles un rotaļas, kur pieradina pie sportošanas, nostiprina muguru un muskuļus, veicina lokanību u.t.t. Pamatskolā var sākt iet cauri sporta veidiem, koncentrēties uz pareizu tehniku, pielikt pūles pie tā, lai viss tiktu darīts kvalitatīvi. Tajā pašā laikā neaizmirst arī par nodarbībām, kad skolnieki var darīt to, kas viņiem patīk. Tas nenozīmē, iedod bumbu un visi spēlē basketbolu. Piedāvāt alternatīvas, nepatīk basketbols, vari iet vingrot u.t.t. Šāda sistēma protams prasa vairāk resursus un nedaudz smadzeņu rievas sporta skolotāja galvā, bet neiespējama tā nav. Vērtēšana pēc centības, jo tas sportā manuprāt ir svarīgākais. Ja būs centība, būs arī rezultāts, lai cik tizls arī nebūtu. Tas ļautu izvairīties no situācijām, kad kādam ir sliktāka atzīme, jo viņš ir vēlāk attīstījies vai par 50cm īsāks nekā klasesbiedrs (piem. augstlēkšanā).

P.S. Datorspēles nevienmēr ir slikta lieta. Pamatskolā vienas ziemas laikā no pilnīga muļļas uz slēpēm pārtapu par labu slēpotāju tikai tāpēc, ka katru dienu ar čomu slēpojām pāri visai pilsētai uz Playstation disku nomu pēc jaunām spēlēm.

27/05/2015
11:17
Spāre lido
Spāre lido
Zinātājs
Members
Forum Posts: 289
Member Since:
21/05/2012
Offline

droppy,
perfekti izteici manas domas.

27/05/2015
11:50
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

ansiso said

0. stunda domātas konsultācijām vai bezizejas situācijām. Sporta stundas tad nenotiek :D 10min starpbrīdis + sporta skolotājs palaiž daļu 5min ātrāk: tas jau ir pilnīgi pietiekoši.

Ansi, nu nedzen velnu, jau tā sporta stunda ir tikai 40 minūtes gara, kādas vēl piecas minūtes ātrāk. Un tā pat, ja ir, piemēram, 10 meitenes uz 2 dušām, arī 10 minūšu starpbrīdis neglābs situāciju. Un manas meitas skolā ir gan 5 minūšu, gan 15 un 20 minūšu starpbrīži, bet 15-20 minūtes ir paredzētas ēšanai, kas arī ir par maz, diemžēl, jo skolēnu ir daudz.
Paskatījos meitas stundu sarakstu - pēc vienas no sporta stundām ir 15 minūšu starpbrīdis, pēc otras 5 minūšu starpbrīdis.

No permission to create posts