Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

Topic RSS
Stryd - jaudas mērītājs skrējējiem
17/07/2019
23:57
und
und
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 334
Member Since:
10/08/2011
Offline

Piedāvājām iepazīties ar inovatīvu produktu jaudas mērīšanai: “Stryd”! ?
Tehnoloģijas attīstās ar katru dienu – pavisam nesen nebija pulsometru ar GPS, pat ne pašu pulsometru, bet šodien apavu ražotāji sacenšas, kurš piedāvās vieglākus apavus un riteņbraucēji nevar iedomāties savus treniņus bez jaudas mērītājiem. Tagad, pateicoties “Stryd”, jaudu var mērīt arī skrējēji. Šī ierīce mēra skrējēja radīto jaudu vatos (vati ir spēks, kas nepieciešams, lai pārvietotu ķermeni, kas sver 1 kg, 1 metra attālumā 1 sekundes laikā).
“Stryd” jaudas mērītājs tika radīts Princeton University (Ņūdžersija, ASV). Zinātnieki, kuri to izstrādāja, apgalvo, ka šī ir pirmā valkājamā ierīce, kas sniedz samērā precīzus datus par sportista spēku. Ierīce ir domāta skrējējiem, kuri vēlas uzlabot treniņu efektivitāti, intensitāti un sasniegt labākus rezultātus sacensībās.
Jaudas mērīšana vatos ir visprecīzākais veids, kā var mērīt pielietoto spēku. Šī metode ir precīzāka par pulsa mērīšanu, jo pulss nevar simtprocentīgi atspoguļot noguruma pakāpi, laika apstākļu izmaiņas vai trases reljefu. Šie papildus nosacījumi var ievērojami ietekmēt treniņu efektivitāti. “Stryd” var sinhronizēt ar daudzām sporta ierīcēm (Garmin, Suunto, Polar) un arī mobilajiem telefoniem. Par konkrētu pulksteņu modeļu saderību var izlasīt “Stryd” mājas lapā. Analoģiski riteņbraukšanai ierīces lietotājs var izveidot dažādas jaudas zonas treniņiem, ņemot vērā laikapstākļus, reljefu, gadalaiku u.tml. Jaudas parametrs var būtiski mainīt priekšstatu par treniņu. Skrienot pret vēju vai kalnā, pulss manāmi paaugstināsies, tempam nemainoties, bet tas nenozīmē, ka iztērētais spēks sasniedz treniņa mērķi. Tāpēc nepieciešams jaudas mērītājs, lai noteiktu, cik daudz piepūles prasa konkrētais treniņdarbs.
Visnoderīgākā jaudas mērītāja īpašība ir tā objektivitāte. Tas attēlo piepūli konkrētajā brīdī. Pulss var būt atkarīgs no ķermeņa fizioloģiskajām reakcijām, ko izraisa vides temperatūra, miega apjoms, psiholoģiskais stāvoklis, uzturs, medikamentu ietekme un pat vēja virziens. Pulss pakāpeniski palielinās līdz ar nogurumu, pat ja ātrums paliek nemainīgs. Sirds reakcija arī nedaudz aizkavējas: brīdī, kad sāk skriet kalnā, sirdij vajadzīgs noteikts laiks, lai pārkārtotos citai intensitātei. Līdzīga situācija ir, strauji samazinot tempu, – kādu laiku pulss joprojām ir augsts. Tāpēc pulsa kā rādītāja izmantošana strauji mainīgos intensitātes apstākļos nesniedz objektīvu vērtējumu reālajā laikā. Jaudas mērītājs arī palīdzēs labāk saprast, kā skriešanas tehnika un ātrums kolerē ar enerģijas patēriņu skriešanas laikā. Analizējot, kā tiek tērēta enerģija skriešanas laikā, būs iespēja izlīdzināt tos „stūrus”, kas sacensību laikā noved pie noguruma. Tā, piemēram, kadences pieaugums no 170 soļiem minūtē uz 180 samazina enerģijas patēriņu. Skrējēji, kuriem ir spēcīgas vertikālās svārstības (ķermeņa kustības uz augšu un leju), varēs noteikt šo defektu savā tehnikā un pievērst uzmanību, lai vairāk kustētos horizontālajā plaknē. Šie mērījumi tiek atspoguļoti efektivitātes pieaugumā, ņemot vērā tempu pieaugumu. Jaudas mērītājs ļauj redzēt enerģijas patēriņu reālajā laikā un salīdzināt to ar citiem rādītājiem, piemēram, ātrumu un sirds ritmu.
Jāsaprot, ka “Stryd” nav jaudas mērītājs tādā nozīmē, kā to saprot riteņbraucēji. “Stryd” nenosaka jaudu absolūtajos skaitļos, bet gan rada matemātiskus aprēķinus, pamatojoties uz tempu, slīpumu un citiem faktoriem. Sensors ļauj daudz precīzāk aprēķināt vajadzīgo ātrumu, skrienot pa kalnainu reljefu. Sākumā var būt mazliet šokējoši, cik lēni būs ieteicams doties augšup, lai saglabātu vienotu jaudu. Lai gan tas joprojām ir modelēts jaudas novērtējums, tomēr pagaidām labākais pieejamais.
Sākot lietot “Stryd”, jāveic vismaz 10 treniņi, lai noteiktu skrējēja jaudas līmeni un parametrus. Pēc tam iespējams uzstādīt mērķa laiku konkrētām sacensībām, un “Stryd” monitorēs un vadīs skrējienu visu sacensību laiku, ļaujot sasniegt optimāli labāko tā brīža rezultātu, novēršot “sienu”. Vēl viens “Stryd” sensora pielietojums ir intervālu treniņi. Šādos treniņos jaudas parametrs var dod daudz labāku efektu nekā vadīšanās pēc tempa vai pulsa.
Neskatoties uz to, ka jaudas mērīšana nenotiek tiešā veidā, bet ar algoritmu palīdzību, šis sensors parasti spēj uzlabot treniņu efektivitāti tiem, kas iepriekš trenējušies pēc pulsa un/ vai tempa. Tas īpaši attiecas uz garo distanču, maratona un ultramaratonu skrējējiem, kuri cenšas labot savus personīgos rekordus.

Izmantojot PROMO kodu TIPISKAIS var dabūsiet 15% atlaidi---> https://eu.stryd.com/discount/TIPISKAIS