Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

Topic RSS
Trauma pirms pusmaratona (kā noskriet?)
19/05/2012
08:13
viestursvi
viestursvi
United States of Latvia
Interesents
Members
Forum Posts: 11
Member Since:
25/03/2012
Offline

Labdien! Vajadzīgs padoms! Rīt jāskrien pusmaratons, bet otrdienas intervalu skrējienu treniņā pārcentos. Tagad ir nelielas smeldzošas sāpec potītes locītavā. Vakar biju ARS pie daktera, kurš nekādu tūsku un saišu bojājumus nekonstatēja, teica, ka visticamāk ir neliels kaula vai kaula plēves iekaisums pie potītes locītavas, tādēļ teica šorīt un rīt pirms skrējiena iedzert pa kapsulai Olfen 100 mg (pret iekaisumu un sāpēm), kas ir pietiekoši liela deva. Šorīt gan iedzeršu to kapsulu, bet nezinu vai pirms skrējiena to darīšu, jo uztrauc pamācībā rakstītais, ka šīs zāles var nedaudz paaugstināt sirdslēkmes un insulta risku. Uztrauc tāpēc, ka pie garo gabalu skriešanas nevajadzētu sirdi papildus noslogot.

Vai ir kādi citi varianti, kā ātri sagatavot savu potītes locītavu garajam pārbaudījumam? Iespējams, jāskrien būs uz pirkstgaliem, jo pēdējās dienas staigājot ar kreiso kāju nedaudz piepaceltu (neradot triecienu papēdim) sāpes nejūtu, tās ir tikai gadījumā, kad pēda saskaras ar virsmu pilnā plaknē. Taču, skrienot visu laiku uz pirkstgaliem, droši vien nevajadzēs ilgu laiku, lai pārlieku pārslogotu ikru muskuļus un paskriet nevarētu vispār.

Paldies par palīdzību jau iepriekš!

19/05/2012
09:59
Ivars
Ivars
Zinātājs
Members
Forum Posts: 261
Member Since:
20/08/2009
Offline

Žēl man to rakstīt, bet, es ieteiktu izārstēties un skriet nākamreiz. Paša personīgā pieredze skrienot ar nosaitētu potīti - tas var izsist no ierindas uz pusgadu un vairāk. Nevajag jokot. Veselība ir viena, pusmaratonu daudz.

19/05/2012
10:24
jupe
jupe
Rīga
Speciālists
Members
Forum Posts: 625
Member Since:
22/10/2011
Offline

Man gan situācija ir mazliet savādāka (vecas traumas pārpalikums potītē), bet tā kā potītes sāpes ir pierasta lieta, tad tomēr uzrakstīšu.
Bija līdzīgi pirms Rīgas pusmaratona - pēc treniņa piepampa potīte un sāpēja. Domāju, ka neskriešu, bet nospļāvos (neba sāp pirmo reizi), iedzēru pretsāpju ripu un noskrēju. Pēc skrējiena pat pampuma nebija potītē.

Viss izklausās skaisti, bet... skrienot ar šādu potīti arī nākamajos treniņos, iedzīvojos sāpēs otras kājas paceles saitēs un gūžā. Skrējienos neviļus sanāk pietaupīt to kāju un solis sanāk šķībs. Tas savukārt rada citas problēmas. Tagad esmu ar blokādi potītē un nedēļu bez skriešanas. Toties saites nesāp, gūža ar un taisos NRM lēnām noskriet pusmaratonu. Tīri treniņnolūkos.

Kā man teica ārsts: "Tas ir tavs ķermenis. Gribi skriet? Sadzeries pretsāpju līdzekļus un skrien. Un ārstē galvu. :)"

19/05/2012
10:31
Geo
Geo
Ādaži
Zinātājs
Members
Forum Posts: 197
Member Since:
08/03/2011
Offline

Ja sāpes ir tiešām nelielas un vari paskriet kā parasti, tad vari vienkārši skriet bez tām zālēm. Tikai tādā gadījumā jārēķinās, ka padziļināsi traumu un būs ilgāk pēc tam tā jāārstē. Es pat pieļauju, ka pašā skrējiena laikā sāpes nemaz nejutīsi un skriet tas netraucēs.
Arī ārsts, kā saprtotu, neiebilda, ka skriesi. Bet jebkurā gadījumā pats vislabāk zini cik daudz sāp un vai varēsi normāli paskriet. Ja tā pēkšņi skriesi ar mainītu tehniku, tad vari iedzīvoties citās traumās.

19/05/2012
11:52
Ainars
Ainars
Rīga
Admin
Forum Posts: 755
Member Since:
25/03/2010
Offline

Domāju, ka jupe jau problēmu aprakstīja visprecīzāk. Potīti tu gan apzināti, gan neapzināti sargāsi un tai nekas slikts nenotiks. Ķermeņa simetrija, kura jau tāpat nav ideāla, tiks sabojāta vēl vairāk, kādas saites un locītavas dabūs pastrādāt sataupītās potītes vietā. Tā var palaist startu veselai traumu virtenei.
Ja pietiek gribasspēka, šo maču izlaid.
Ja nepietiek - notipini bez jebkādām ambīcijām uz rezultātu, bez mazākās piepūles, izbaudi atmosfēru.

19/05/2012
12:19
M257
Grīziņkalns
Eksperts
Members
Forum Posts: 2630
Member Since:
15/03/2011
Offline

Par 5Ls varēja pārcelt dalību (ar ārsta zīmi) uz nākamo NRM, bet tas laikam nokavēts tagad
Lēnām skrienot arī diez ko nesanāks izbaudīt atmosfēru, jo atmosfēra aizskries 1h45m ... 2h15m.
Neesmu nekāds speciālists, bet, manuprāt, ja iepriekš nav skriets un sportots, tad sākumā kilometrāža pārķerta un pie intervāliem trauma vienkārši izlīda laukā un lika par sevi manīt. Astotais skrējiens jau uz 18km pie tam, tajā nedēļā 38km, ja sāk galīgi no nulles, neizklausās labi.

Ne viss ir tā, kā izskatās.
20/05/2012
21:57
viestursvi
viestursvi
United States of Latvia
Interesents
Members
Forum Posts: 11
Member Since:
25/03/2012
Offline

Nu tā... skrēju savā parastajā treniņu tempā, pat nedaudz ātrāk. Lai gan tagad man pēc rezultāta šķiet, ka par daudz sevi žēloju sākumā, bet pēdējos 2 km skrēju 70 - 90% no sava maksimālā tempa, ar skriešanu esmu ārkārtīgi apmierināts. Tā atmosfēra!

Skrēju kā parasti, bet ārkārtīgi lielas asimetrijas, jo sāpes nekādas nejutu (nezinu, cik liels nopelns tajā ir augstāk minētajam pretsāpju līdzeklim, kuru ieņēmu pusotru stundu pirms starta), otras kājas potīti jutu vairāk. :) Var jau būt ka mans skriešanas temps jeb anti temps nespēj tik nopietni ietekmēt locītavas. Vismaz pagaidām potīte pēc izskata ir pilnīgi ok - nesāp, nav piepampusi, jūtas lieliski, gaida rītu, lai teiktu man ko vairāk. :)

Paldies visiem par padomiem! Iespējams, ka tie man palīdzēja sevi šodien pasaudzēt!