Biedriem

Komanda piedalās

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
Topic RSS
Dzerienu izmeginasana
26/07/2012
22:01
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700
Member Since:
28/10/2011
Offline

Izotoniskā dzērienā elektrolītu koncentrācija ir identiska asinīm, hipotoniskā koncentrācija ir zemāka, hipertoniskā - augstāka. Izotoniskam dzērienam nevajadzētu jaukt klāt vēl papildus elektrolītus, jo tad sanāks hipertonisks šķīdums - pārāk sāļš. Citas vielas var iemaisīt dzērienā, tikai ne visas no tām labi šķīst ūdenī un dažas var būt klāt jau sākotnējā sastāvā.

Ja treniņš ir īsāks par 4 stundam, treniņa laikā dzerot tikai tīru ūdeni, hiponatrēmija (pazemināta nātrija jonu koncentrācija asinīs) neiestājas. Protams, tas vēl ir atkarīgs no tā, cik sen ir papildināti NaCl krājumi un cik jau ir paspēts izsvīst.

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
15/04/2014
16:46
Dziņa
Dziņa
Aizkraukle
Speciālists
Members
Forum Posts: 975
Member Since:
18/04/2011
Offline

IlzeL said

Ja runājam par izmēģināšanu, tad man nesen bija atklājums tas, ko izlasīju Dion mājas lapā(un ko pati uz savas ādas jau biju atklājusi pirms tam). Izotonisko dzērienu lietojot pirms slodzes un pēc slodzes, tas jāgatavo izotonisks, tādā proporcijā, kādu ražotājs norādījis uz iepakojuma. Lietojot slodzes laikā, dzēriens jātaisa hipotonisks - ar mazāku koncentrāciju. Dion lapa bija pirmā vieta, kur ko tādu izlasīju, bet jau iepriekš biju sapratusi, ka slodzes laikā iedzert Isostar (vismaz long energy) tajā koncentrācijā, kādu ražotājs uzrakstījis uz iepakojuma, ir praktiski neiespējami. Ja taisa apmēram uz pusi mazāku koncentrāciju, neko sliktu par to pulveri teikt nevaru.

Hmm, kur par to var palasīties?

16/04/2014
16:49
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700
Member Since:
28/10/2011
Offline

Teorija ir samērā vienkārša :)

Apmēram 60% no ķermeņa sastāda ūdens ar tajā izšķīdušiem sāļiem un cukuriem. Sāļu un cukuru koncentrāciju izsaka kā osmolaritāti - mOsm/L vai osmolalitāti - mOsm/kg. Osmolaritātes normu ir grūtāk noteikt, jo atkarībā no temperatūras mainās tilpums, tāpēc pārsvarā izmanto osmolalitāti. Izotoniska asins seruma osmolalitāte ir 282 – 295 mOsm/kg, urīns parasti ir hipertonisks 500 – 800 mOsm/kg, sviedri - hipotoniski 85 – 175 mOsm/kg, dzēriens skaitās izotonisks, ja osmolalitāte ir tuvu 300 mOsm/kg. Iedzerot hipertonisku šķidrumu, piemēram, jūras ūdeni organismam tiek atņemts ūdens izmantojot osmotisko spiedienu, lai atšķaidītu pārāk sāļo ūdeni kuņģī. Iedzerot hipotonisku dzērienu, tas uzsūcas daudz ātrāk kā izotoniskais tieši dēļ osmotiskā spiediena.

Slodzes laikā, ūdens tiek izmantots dzesēšanas sistēmai jeb sviedriem un, lai to ekonomētu, urīna izstrāde tiek minimizēta. Rezultātā paaugstinās sāļu koncentrācija šūnās. Slodzes laikā, atkarībā no vides temperatūras, stundas laikā sviedros izdalās 1% – 2% no ķermeņa svara. Statistiski vidējam, 75 kg smagam sportistam tie ir 0,8 – 1,4 litri stundā, atsevišķiem īpatņiem ir reģistrēti pat 4 – 5 litri stundā.

Atūdeņošanos (dehidratāciju) mēra procentos no kopējā ķermeņa šķidruma apjoma, 75 kg sportistam organismā ir apmēram 45 litri ūdens. Zaudējot 1% – 2% šķidruma notiek viegla atūdeņošanās, simptomu nav un pēc sajūtām tas ir salīdzināms ar ikdienas dzeršanas pauzēm. Pārsniedzot 2% robežu ir jūtamas slāpes un diskomforts, apetītes zudums, sausa āda. Sportisti zaudē līdz pat 30% spēka un tas var izpausties arī kā pietvīkums, zemāka izturība, paaugstināts pulss un ķermeņa temperatūra. Pārsniedzot 5% – 6% robežu cilvēks kļūst apdullis, miegains, var parādīties galvassāpes un vemšana, kā arī tirpoņa rokās un kājās. Pie 10% – 15% zuduma čokurojas āda, redze miglojas, var sākties delīrijs. 15% robeža parasti ir nāvējoša. Lai kompensētu šķidruma zudumu, īslaicīgu slodžu laikā pietiek ar tīru ūdeni, bet slodzēm garākām par divām stundām noteikti jādomā arī par elektrolītu atjaunošanu.

Vidējā sviedru osmolalitāte ir 125 mOsm/kg (tai skaitā Na+ 40 mOsm/kg un K+ 9 mOsm/kg). Parrēķinot uz 500 ml dzēriena sanāk 450 mg Na un 170 mg K, ko nevajadzētu pārsniegt. Dzērienu ražotāju ieteiktās koncentrācijas parasti nepārsniedz manis minētās, bet vienmēr der pārbaudīt. Tāpat jārēķina līdzi arī cukuri - uz 500 ml ūdens ne vairāk kā 150 g maltodekstrīna vai 26 g glikozes un fruktozes. Vēlams šos skaitļus dalīt uz divi, lai šķīdums sanāk hipotonisks un ievērojami ātrāk uzsūcas. Pat izotoniskajām želejām vēlams uzdzert kādu malku ūdens, nemaz nerunājot par koncentrētajām. Vēl ļoti svarīgs faktors ir garšas intensitāte, kas pat viena ražotāja produktiem var krasi atšķirties. Daži dzērieni izotoniskā koncentrācijā liekas pārāk ūdeņaini, bet citi pat kārtīgi atšķaidīti ir ar tik spēcīgu garšu, ka atgādina sintētiskās limonādes, lai gan to sastāvā ir tikai dabiski saldinātāji un garšvielas.

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
16/04/2014
17:19
IlzeL
Riga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 214
Member Since:
01/01/2012
Offline

Paldies dot, superīgs skaidrojums! Ļoti noderīgi uzzināt kaut ko arī no teorijas, ne tikai no uz savas ādas pārbaudītās prakses viedokļa.
Kurā vietā es to tēzi atradu Dion lapā, šobrīd nevaru atrast. Liekas, ka kādreiz produktu apraksti bija izvērstāki, vairāk ar lietotšanas ieteikumiem, ne tikai norādot - cik karotes kādā tilpumā šķaidīt.

16/04/2014
22:28
shahs
shahs
Zinātājs
Members
Forum Posts: 139
Member Since:
17/11/2011
Offline

Līdzīgi kā Ilze varu ieteikt - mēģināt.
Nopērc dažādu ražotāju (SIS, High5, Dion, Isostar) mazos iepakojumus un pamēģini treniņos. Vienu reiz uztaisi koncentrāciju, atbilstoši ražotāju ieteiktajam, otru reizi 50%, citu reizi - 1/3 no koncentrācijas. Iesākumā ieteiktu mēģināt kādas "klasiskās" garšas - laims, citrons. Specifiskās - arbūzs, melone, upenes, šokolāde, desas garšas atstāj tālākiem eksperimentiem.
No vienas puses var likties - kāpēc, nepasakiet, ko un kā labāk lietot, bet no prakses varu teikt, ka katrs organisms uzvedās savādāk. Manam organismam piemīt tāda specifika, ka lietojot dzērienus ar relatīvi lielu elektrolītu daudzumu nenormāli pieaug ēstgriba - varu visu laiku kko aiz vaigiem bāzt:) Citiem tā nav. Es te varētu vēl pastāstīt daudz un dažādas ninanses no draugu/paziņu pieredzes... tātad - atliek mēģināt.
Lai tev izdevies ceļojums sava organisma un garšas kārpiņu izpētē!

17/04/2014
09:18
Agy
Agy
Rīga/Liepāja
Eksperts
Members
Forum Posts: 1792
Member Since:
26/03/2011
Offline

Isostar ar citrona garšu viņa ieteiktajā koncentrācijā nejaucu, jo mans vēders to neiztur, bet lieku pusi no viņa ieteiktā uz 0.5L un ir ok.

17/04/2014
09:59
IlzeL
Riga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 214
Member Since:
01/01/2012
Offline

Pēdējā laikā no Isostar gan lietoju tikai Long Energy, bet tad, kad tāds vēl nebija, tad biju izsecinājusi, ka apelsīns ir par saldu un citrons par skābu. Par labāko tika atzīts greipfrūts, vai laikam viņš bija arī zem nosaukuma Fresh. Ja tāds veikalā nebija nopērkams, tad mājas apstākļos viņu varēja iegūt sajaucot vienādās daļās apelsīnu un citronu.

No permission to create posts