VSK Noskrien - Topic: "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/ Simple:Press Version 5.5.8 Vardaa on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-4/#p63384 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-4/#p63384 https://yoursupplements.eu/lv/

]]>
Fri, 03 Aug 2018 13:02:08 +0300
Raimis 42km on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-4/#p35332 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-4/#p35332 Info interesentiem par sportistu uzturu - veikalā Maratons uz doto brīdi ir izveidojies ļoti plašs papilduztura klāsts skrējējiem u.c. ciklisko veidu pārstāvjiem - želkejas ar nitrātiem, želejas ar kolas garšu un visiem cukura veidiem (dekstroze/maltodekstrīns/fruktoze), sūkājamās enerģijas tabletes u.t.t. ja ir vēlme, laiks un interese - laipni lūgti ciemos!

]]>
Wed, 27 Feb 2013 10:27:34 +0200
Andulis on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-4/#p35184 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-4/#p35184

KeyO said

dot said

Izklausās pēc raķešzinātnes :(
Kas jāēd neaktīvajam cilvekam ar 187cm un 102kg, lai sasniegtu ideālos 77kg skrienot 30km katru otro dienu?

Nav tā nekāda raķešzinātne :) Tas ir vnk tas ko ikdienā ēdam tikai sabalansēts pa daudzumiem.
Un katru 2. dienu skrienot 30km nav neaktīvs cilvēks :D

Ir jau gan neaktīvs, katru 1. dienu.. :D

]]>
Sun, 24 Feb 2013 05:21:40 +0200
KeyO on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35169 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35169

dot said

Izklausās pēc raķešzinātnes :(
Kas jāēd neaktīvajam cilvekam ar 187cm un 102kg, lai sasniegtu ideālos 77kg skrienot 30km katru otro dienu?

Nav tā nekāda raķešzinātne :) Tas ir vnk tas ko ikdienā ēdam tikai sabalansēts pa daudzumiem.
Un katru 2. dienu skrienot 30km nav neaktīvs cilvēks :D

]]>
Sat, 23 Feb 2013 12:39:38 +0200
Uldis Nipers on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35167 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35167

Stereotips said

Brīnums, kā HS smadzenes, tiekot pie gaļas un vēlāk verdzinot mājlopus, neuzsprāga pa visam no tik intensīvas gaļas rīšanas.
...
Varbūt tā izmira neandertālieši, saēdās olbaltuma šahidkas un smadzenes kā popkorns krāsnī "pop pop pop" un HS kliedza "Ejam skatīties kino!".

... un diena var sākties ar smaidu :) īkšķi augšā, Stereotips!

]]>
Sat, 23 Feb 2013 10:35:33 +0200
Stereotips on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35166 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35166 Brīnums, kā HS smadzenes, tiekot pie gaļas un vēlāk verdzinot mājlopus, neuzsprāga pa visam no tik intensīvas gaļas rīšanas. Varbūt šo vēstures lappusi sarakstījusi kāda slepena steiku cienītāju organizācija, steiku masoni?! :D Un kā ar to viduslaiku ieslodzīto gaļas diētu līdz nāve mūs šķirs, neviens nepalika gudrāks no smadzeņu pēkšņa pieauguma un neizlauzās, bet varbūt nolika gaļas bļodiņu tieši no smadzeņu sprādziena. Varbūt tā izmira neandertālieši, saēdās olbaltuma šahidkas un smadzenes kā popkorns krāsnī "pop pop pop" un HS kliedza "Ejam skatīties kino!". Varbūt varbūt. Es neieteiktu spekulēt ar vērsturi, kas noticis pat 100 gadus atpakaļ, kur nu vēl 1000 un vēl senākos laikos. Ir sportisti, ir dažādas diētas (lasīt. dzīvesveids, gūglēt, kas ir "diēta" vai "dzīvesveids"), ir uzvarētāji. Un, ja uzvarētāji visiem stāsta pilnīgi visu patiesību, un neko neatļaujās paņemt līdzi kapā, tad ... varbūt. Vēsture tāpēc ir vēsture, miglā tīta.

Saēdoties gaļu, vienīgā doma, kas gan plēsējiem, gan cilvēkiem ir, iet likties slīpi un palīdzēt kuņģim ar to visu ātrāk tikt galā. Vai tomēr iet uzskriet ultru? Kādu sporta-uztura teoriju apstiprinu es ar savu vegāno ēšanu? Ko man bij darīt SKM 50-niekā ;) ar švaku trenēšanos bez desas un speķa (un ēkleriem)? Tikšana TOP20 ir vēstures falsifikācija vai dopings?

P.S.
Neiedziļinoties dzīvnieku vs cilvēku vielmaiņā blablabla, kurš ir ātrākais dzīvnieks-gargabalnieks uz planētas Zeme? ;)

Humora ēdienreize:
http://youtu.be/M27Rq_Q7nWA

]]>
Sat, 23 Feb 2013 03:08:34 +0200
OreMan on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35163 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35163

Valters said

Vai jums ir arī zināms kurš tur kuru integrēja? :) NA vīrieši HS sievietes vai otrādi?

Tas vēl ir miglā tīts :)

]]>
Fri, 22 Feb 2013 15:53:55 +0200
Valters on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35162 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35162 Vai jums ir arī zināms kurš tur kuru integrēja? :) NA vīrieši HS sievietes vai otrādi?

]]>
Fri, 22 Feb 2013 15:43:20 +0200
OreMan on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35161 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35161

dot said

Nav faktu, kas apstiprinātu doktora Libermana hipotēzi par to, ka garo distanču skriešana deva priekšrocības gaļas sagādē. Nekas neliecina par to, ka Homo Sapiens ēda vairāk gaļas, viņu smadzenes bija lielākas vai tās auga ātrāk kā neandertāliešiem, tieši otrādi. Vienīgā pagaidām zināmā priekšrocība bija ātrāka vairošanās. Spēja pievarēt lielus attālumus un ātra vairošanās kombinācijā dod priekšrocības lielu teritoriju kolonizācijā nevis konkurencē ar spēcīgākajiem un gudrākajiem neandertāliešiem. Starp citu, DNS analīzes rāda, ka neandertālieši netika izkonkurēti, bet gan integrēti mūsu sugā kā minoritāte.

Nu jā, neapgāžamus faktus šajā sfērā ļoti grūti atrast, visu var apstrīdēt, tāpēc jau tā ir tikai teorija. Bet laikam viens no retajiem tiešām neapstrīdamiem faktiem ir tas, ka neandertālieši kā suga ir izmirusi? Kāpēc? Konkurences rezultātā. Integrēšanos citā sugā, kas noved pie savas sugas izmiršanas, nevar nosaukt par `netika izkonkurēti`, jo šo integrācijas virzienu (to, ka HM neintegrējās neandertāliešu sugā) noteica tieši savstarpējā konkurence un tas, ka HS suga kaut kādā ziņā bija izrādījusies pārāka.

]]>
Fri, 22 Feb 2013 12:51:47 +0200
dot on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35160 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35160 Es jau neko, tikai par šo:

OreMan said
Jā, ja vien HS nebūtu pavērusies krietni lielāka iespēja tikt pie gaļas, ko nevarēja izmantot neandertālieši, kā rezultātā notika tāda kā sprādzienveida attīstība HS smadzenēs, un tās salīdzinoši īsā laika posmā izauga trīs reizes lielākas.

Nav faktu, kas apstiprinātu doktora Libermana hipotēzi par to, ka garo distanču skriešana deva priekšrocības gaļas sagādē. Nekas neliecina par to, ka Homo Sapiens ēda vairāk gaļas, viņu smadzenes bija lielākas vai tās auga ātrāk kā neandertāliešiem, tieši otrādi. Vienīgā pagaidām zināmā priekšrocība bija ātrāka vairošanās. Spēja pievarēt lielus attālumus un ātra vairošanās kombinācijā dod priekšrocības lielu teritoriju kolonizācijā nevis konkurencē ar spēcīgākajiem un gudrākajiem neandertāliešiem. Starp citu, DNS analīzes rāda, ka neandertālieši netika izkonkurēti, bet gan integrēti mūsu sugā kā minoritāte.

]]>
Fri, 22 Feb 2013 12:02:15 +0200
OreMan on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35158 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35158 dot, tas varētu būt loģiski, ka pēdējo 40000 gadu laikā Homo Sapiens smadzenes ir sarukušas, jo pirms 40000 gadiem neandertālieši jau bija praktiski, ja ne pilnībā, izmiruši, bet HS jau bija kļuvusi par valdošo sugu, to smadzenēm sasniedzot maksimālos apmērus.

P.S. Tikai tāpēc vien, ka senatnē cilvēki staigāja un skrēja basām kājām, nevajag visas teorijas, kas saistītas ar to laiku, saukt par baskāju mītiem, tad vnk nebija cita veida, kā dzīvot ;)

]]>
Fri, 22 Feb 2013 11:30:26 +0200
dot on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35156 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35156 Citāts no "Neanderthal Brain Size at Birth Sheds Light on Human Evolution"
http://newswatch.nationalgeographic.com/2008/09/09/neanderthal/

After birth, Neanderthal brains grew faster than those of modern humans, but they had to reach larger adult brain sizes. Faster growth did not imply earlier completion of growth, the scientists said.

Growing large brains at a fast pace is an energy-intensive process, which can only be sustained by large, late-maturing mothers.”Compared to modern humans, it thus appears that Neanderthals had somewhat slower life histories,” the researchers said. This meant they reached sexual maturity later and may have lived longer.

The slow life history of the Neanderthals might be a feature shared with Ice Age populations of Homo sapiens. These early modern humans had larger adult brain sizes than people today.

“Brain size reduction in modern humans over the past 40,000 years is well-documented,” the researchers said in their notes. “We hypothesize that growing smaller but similarly efficient brains might have represented an energetic advantage, which paid off in faster reproductive rates in modern [humans] compared to Pleistocene people. Reducing brain size thus might represent an evolutionary advantage.”
----------------------------------------------------------
Neandertālieši dzima ar lielākām smadzenēm, tās auga ātrāk un sasniedzot briedumu bija lielākas kā Homo Sapiens. Pie tam Homo Sapiens smadzenes pēdējo 40 tūkstošu gadu laikā ir vēl arī samazinājušās. Homo Sapiens priekšrocība bija agrāks dzimumbriedums un attiecīgi iespēja ātrāk vairoties. Pretēji rakstā apgalvotajam, ka smadzenes pēkšņi kļuva efektīvākas, daudz ticāmāks izskaidrojums ir, ka parādoties darbarīkiem, cilvēkam vairs nevajadzēja būt tik gudram un atjautīgam, lai izdzīvotu. Varam pat pieņemt, ka mūsdienu cilvēks ir mazliet stulbāks par saviem senčiem. Oreman, vēl viens baskāju mīts izgaist...

P.S. Par to, kurp mūs ved evolūcija, ir šajā filmā: http://www.imdb.com/title/tt0387808/ :D

]]>
Fri, 22 Feb 2013 10:40:48 +0200
OreMan on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35155 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35155

dot said

Oreman, runā, ka neandetāliešiem tomēr bijušas nedaudz lielākas smadzenes, bet konkurences cīņā viņiem sanāca zaudēt citu iemeslu dēļ. Varbūt neandertālieši gaļu ēda par daudz? :D

Neandertālieši no evolūcijas viedokļa bija pārāki par Homo Sapiens [teju] it visās jomās - tie bija gudrāki, spēcīgāki, lielāki augumā, tā kā tiem būtībā vajadzēja mierīgi spēt izkonkurēt HS un kļūt par valdošo sugu uz mūsu planētas, ja vien.. Jā, ja vien HS nebūtu pavērusies krietni lielāka iespēja tikt pie gaļas, ko nevarēja izmantot neandertālieši, kā rezultātā notika tāda kā sprādzienveida attīstība HS smadzenēs, un tās salīdzinoši īsā laika posmā izauga trīs reizes lielākas. Tālāko jau visi zinām - ieroču izgudrošana, citas labas lietas, un HS sāk dominēt.

]]>
Fri, 22 Feb 2013 09:35:01 +0200
M257 on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35154 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35154 dot, nav jāēd - es "noķēru" gripu un uzreiz pāris kg nost :D
Tavējā problēma ir tā, ka ķermenis ir jau pieradis pie skriešanas, garajiem lēnajiem un līdzenajiem kilometriem - tev tas izdodas pārāk ekonomiski, pamēģini ko citu?

]]>
Fri, 22 Feb 2013 09:31:22 +0200
matiss on "Sportistu uztura uzdevumi un pamatprincipi" profesore Inta Māra Rubana http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35153 Uzturs http://www.noskrien.lv/forum/uzturs/sportistu-uztura-uzdevumi-un-pamatprincipi-profesore-inta-mara-rubana/page-3/#p35153 dot, man ir 185-186cm un 76-77kg. Ēdu to, kas pagadās tuvumā ;) stc, nākamā NRM skola jeb 3. darbnīca būs par ēšanu. Apsolu, ko jautru :))

]]>
Fri, 22 Feb 2013 09:12:30 +0200