Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
Topic RSS
Neprogress :(
14/12/2011
11:11
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700
Member Since:
28/10/2011
Offline

Arle rakstīja:

Nu tāpēc, ka garajiem treniņiem ņem 120-130 un īsajiem 110-120, tad viss sanāks. Ar šādu stagnatīvu darbību nekur tālāk par fitnesa walkingu tā arī netiksi :)

Pamēģini fitnesa walkingu ar tempu vismaz 5:40! Man ar pašmasu 115 kg sanāk tīri labi. Tā lēkāšana augšup-lejup finiša līniju nepietuvina ne par collu. Tikai lieki tērē enerģiju.

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
14/12/2011
13:21
IlzeP
IlzeP
Ozolnieki
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
27/06/2009
Offline

papucis rakstīja:

hmm, roku darbu varbūt var salīdzināt ar aerobo/anaerobo slodzi? ar domu, ka līdz kaut kādai slodzei/tempam varam skriet bez roku darba, taču pēc tā sliekšņa skrienot tikai ar kājām skriešanas efektivitāte (strauji?) samazinās un lai to kompensētu nepieciešams roku darbs. Līdz šim slieksnim tikai kājas ir efektīvākas nekā kājas + rokas?

Nu nez'. Kāpēc tad arī ejot mēs vicinām rokas?

Šo ietekmi sarēķināt gan būs stipri sarežģīti. Ļoti vienkāršoti paturpinot xorix ierosinātos aprēķinus - ja rokas masa 2/60=1/30 daļa no visa ķermeņa masas, tad, katrā solī virzot roku atpakaļ par pusmetru, soļa garums skrienot varētu pieaugt par 1.7 cm. Tomēr nezinu, vai tā var rēķināt, jo otra roka tajā laikā tiek virzīta uz priekšu; un svarīgi ir arī, kurā brīdī/cik ilgi kājas ir vai nav pie zemes. Varbūt patiesībā jāsalīdzina rokas kustība ar atbilstošās kājas, nevis visa ķermeņa, kustību - tad efekts sanāk daudz lielāks. Nu jā, bet īstenībā tā ir speciāla biomehānika, diez vai ar parasto mehāniku var kaut ko sarēķināt.

14/12/2011
13:50
Ainars
Ainars
Rīga
Admin
Forum Posts: 755
Member Since:
25/03/2010
Offline

Punkts viens. Skriet, skriet, skriet. Bet dažādot ar intervāliem.

Punkts divi. Muguras muskuļi, vēdra prese, rokas, pleci.

14/12/2011
13:58
xorix
xorix
Jelgava
Zinātājs
Members
Forum Posts: 420
Member Since:
11/12/2010
Offline

Paldies ilksy par šo papildinājumu. Pēc šiem aprēķiniem sanāk ka nav starpības vai tā roka kustas ātri (asi) vai lēnu (mierīgi) un neņemot vērā sihnonizāciju ar kāju kustībām, bet iedziļinoties dziļāk šajā masas pārvietošanā domāju, ka gan roku amplitūdai, inercei, masai un sinhronizitātei ar kājām ir tiek panākta daudz augstāka efektivitāte. Jo ātrāka roku kustība, jo lielāku masu tai var pielīdzināt un 1.7 cm tas ir uz vienu soli, bet uz soļu pāri būtu 3.4cm, kas uz 1.7m garu standartsoli dotu +2% soļa pagarinājumu, jeb atbilstošu ātruma pieaugumu. Roka parasti kustās 2x ātrāk par pašu ķermeni (uz priekšu un tad atpakaļ), jo citādi roka neapsteigu pašu skrējēju, tad arī masu var reizināt ar 2x. Gribētos ticēt ka roku kustība dod divvirzienu efektivitāti, jo no mehānikas puses skatoties roku raujot atpakaļ (pretējā virzienā) ķermeņa masa tiek virzīta uz priekšu dodod efektu par šo 1/30, bet manuprāt arī tas ka roka pārvietojas ar 2x lielāku ātrumu kā ķermeņa masa un to virzība uz priekšu (un nedaudz uz augšu) atkal ķermenim piešķir/palielina lidojuma attālumu/augstumu. Bet šo pēdējo domu gan var viegli apgāzt :) - tad jau sanāktu, ka stāvot uz vietas un strauji vicinot rokas mēs sāktu pārvietoties uz priekšu - varbūt kādam tā arī ir gadījies, bet neizklausās nekas nereāls?!

Secinājums: 2% tas būtu ja roka pārvietotos tādā pat ātrumā kā ķermenis, bet tā pārvietojas vismaz 2x ātrāk līdz ar to dod 4% ātruma ieguvumu, ja tam pierēķinam klāt visus inerces momentus un amplitūdas - varbūt var iegūt visus 5% ātruma pieauguma. Attiecinot šos 5% uz skriešanas ātrumu 5:00 min/km efekts ir 15 sec/km :)

14/12/2011
14:17
Aigars
Aigars
Zinātājs
Members
Forum Posts: 173
Member Since:
23/01/2011
Offline

Paturpinot par tehniku un nedaudz precizējot.

Rokas. Leņkis būs mazāks par 90 grādiem. "Running fast and injury free" Gordon Pirie 17.lpp. runā par šo tēmu. Arī MAKRO kautkur šeit forumā reiz padalījās ar vērtīgiem padomiem.

Neprogress. Progress nenotiek vienā dienā. Tas nenotiek ar lielu lēcienu bet pamazām. Arī pusgads ir drusciņ par maz, lai tas būtu tik ļoti jūtams. Nav jau obligāti vajadzīgas sacensības, šad un tad tādu kvalitātes treniņu var uztaisīt tāpat vien katrs pats - lai redzētu izaugsmi.

Lai nomierinātu neprogresa pesimistus - lai arī treniņos 1/2 maratonu skrienu jau zem pusotras stundas, arī man pašam joprojām šķiet, ka tas ir lēni. Vienmēr jau gribas ātrāk. Tā ka, satraukumam nav pamata. ;)

Ja esi atradis kaut ko tādu, kas veidots no tīras vielas, laiks to nesabojās. /Paulu Koelju/
14/12/2011
14:40
Kampars
56.509816 20.995494
Zinātājs
Members
Forum Posts: 523
Member Since:
24/04/2009
Offline

Man šķiet, ka tas, ko te rēķināja par roku kustību kā skriešanas ātruma uzlabošanu – ir mīts.

Manuprāt roku kustības ir tikai dabīgs process ķermeņa līdzsvara nodrošināsanai skrienot, ne vairāk.

Вперед и с песней!
14/12/2011
14:56
xorix
xorix
Jelgava
Zinātājs
Members
Forum Posts: 420
Member Since:
11/12/2010
Offline

Mani aprēķini noteikti, ka nav pareizi (precīzi), bet tas ka no efektīvām roku kustībām var uzlabot skriešanas ātrumu domāju ka varam nenoliegt.

Citāts no "RUNNING FAST AND INJURY FREE": At first, the only arm action allowed will be as a direct result of the energy from the feet and legs. The arms should be held with the hands close to the body, and the elbows bent at an acute angle (less than 90 degrees). The exercise described above is then repeated with the arms becoming more and more energetic with each repetition. The forward and backward strokes of the arms should form a quick, sharp, jabbing motion. This is done without excessive sideways movement. By this means, power from the arms will be transferred to the legs. (Note: While it is important that the forearms swing a little across the body, they should not cross the midpoint of the chest, nor should the arms piston in a straight forward and backward direction). The result is increased efficiency and greater speeds, with no relative increase in physical power or energy expenditure. No movement should be made by the trunk! Don't lean forward. 

Zinu ka sprinteri tiešā veidā mūs neinteresē, bet tieši no viņiem var visvairāk mācīties par roku kustībām (protams ar mazāku efektivitāti pielietojot garajās distancēs):

http://www.brianmac.co.uk/articles/scni46a3.htm

Your front arm angle should be between 60-90 degrees at the elbow and your back arm should be between 90-120 degrees, also at the elbow. If your arm angles fall outside of this range, your running mechanics will be negatively affected. In short, you will run slower and get tired faster. When running, arm swing should be initiated at and through the shoulders. You should think of your elbow as being locked in place. 

http://www.sport-fitness-advisor.com/sprintingtechnique.html 

Shoulders remain steady, elbows flexed at ~90 degrees, kept close to body throughout all phases. Hands swing forward and up above shoulder height, down and past hips. Arms and hands should have an aggressive hammering action.

14/12/2011
15:09
Lauma
Lauma
Svētdienas skrējējs
Admin
Forum Posts: 1630
Member Since:
24/04/2009
Offline

Aigars rakstīja:

Lai nomierinātu neprogresa pesimistus - lai arī treniņos 1/2 maratonu skrienu jau zem pusotras stundas, arī man pašam joprojām šķiet, ka tas ir lēni. Vienmēr jau gribas ātrāk. Tā ka, satraukumam nav pamata. ;)

Mjā, kas nu kuram ir lēni...

Mountains are not stadiums for my ego, but cathedrals for my soul.
14/12/2011
15:34
vr
Interesents
Members
Forum Posts: 17
Member Since:
12/05/2010
Offline

Šeit labs video, kur tiek analizēta un salīdzināta pasaules ātrāko maratonskrējēju tehnika ar amerikas skrējējiem, analīze sākot no pēdām līdz rokām, uzskatāmi redzamas atšķirības un sekas:

http://www.flotrack.org/coverage/238775-Somax-Stride-Analysis/video/490928-Sub-2-Hour-Marathon-An-American-Record

14/12/2011
15:40
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

Kampars rakstīja:

Man šķiet, ka tas, ko te rēķināja par roku kustību kā skriešanas ātruma uzlabošanu – ir mīts.

Manuprāt roku kustības ir tikai dabīgs process ķermeņa līdzsvara nodrošināsanai skrienot, ne vairāk.

"Skrējiena tehnikas racionālā izpildē noteikta vieta ir pareizām roku kustībām.

Skrienot roku kustības ir saskaņotas ar kāju darbību pēc krusteniskas koordinācijas principa. Izpildot skrējienu ar maksimālu (vai gandrīz maksimālu) ātrumu, elkoņos saliektas rokas darbojas virzienā uz priekšu — uzaugšu — nedaudz uz ķermeņa viduslīnijas pusi, virzienā atpakaļ — nedaudz uz āru attiecībā pret ķermeņa viduslīniju. Šāda maksimāli ātra skrējiena laikā leņķi plecu un elkoņu locī­tavās mainās, jo roku kustības ir enerģiskas un ar lielu amplitūdu. Samazinoties skrējiena ātrumam, samazinās arī roku kustību amplitūda. Rokas virzot uz priekšu, plauk­stas vairāk tuvojas ķermeņa  viduslīnijai,  bet,  virzot atpakaļ, — elkoņi tiek vairāk izvērsti uz āru, nekā izpil­dot skrējienu ar maksimālu (vai gandrīz maksimālu) ātrumu.

Skrējienā roku kustības saskaņotas ar atbilstošām ķermeņa augšdaļas kustībām, kuras izpilda ne tikai līdz­svara saglabāšanas funkcijas, bet arī palīdz saskaņot skrējiena sola garumu atkarībā no ātruma.

Vidējo un garo distanču skriešanā roku darbība ma­zāk aktīva un ar mazāku amplitūdu nekā īsajās distan­cēs — un tā galvenokārt palīdz saglabāt ķermeņa līdz­svaru, kompensējot kāju pārmaiņus darbību". Prof.Kancāns. Skriešana veselībai.

14/12/2011
15:58
xorix
xorix
Jelgava
Zinātājs
Members
Forum Posts: 420
Member Since:
11/12/2010
Offline

paldies sm72 par komentāru - sprintā loģiski, ka rokām ir lielāka nozīme, bet paņemsim rokas līdzi arī maratonos, lai būtu vismaz kur novietot GPS/pusometru :)

vr - video reāli labs, vismaz skaidri tiek parādītas nianses, citādi daudzos video par skriešanas tehniku ir pagrūti saprast par kādiem leņķiem iet runa un kas no tā izmainās. Vislabāk man patika to debeskrāpju uzveikšana un lēkājošā automašīna :) Par tām vertikālajām kustībām kkā nebiju iepriekš aizdomājies - būs jāpamēra manējie leņķi un attālumi. Šovakar kopā ar sievu būs jādodas uzņemt "Slow motion" video ar 60fps ZOC stadionā :D

14/12/2011
16:14
M257
Grīziņkalns
Eksperts
Members
Forum Posts: 2630
Member Since:
15/03/2011
Offline

Piekrītu, video ļoti interesants, lika aizdomāties ne tikai par skriešanas tehniku, bet arī par apaviem un to ietekmi uz skriešanas tehniku :) Mazajiem Kenijas skrējējiem bērnībā nav nekādu skriešanas apavu, nākas efektīvi skriet, lai neapdauzītu papēžus. Mīkstos, amortizējošos skrienamajos apavos skrienot daba pati soli nekoriģē, nepareizi liekot soli netiek saņemts tūlītējs, nepārprotams atgādinājums sāpju formā.

Ne viss ir tā, kā izskatās.
14/12/2011
17:46
OreMan
Valmiera, Rīga
Admin
Forum Posts: 1617
Member Since:
22/07/2009
Offline

Jā, tas video tiešām labs. Visas tās lietas gan atsevišķi it kā zināmas, protams, bet te viss salikts kopā un smuki parādīts. Prieks skatīties!

The harder the surface and the less between your feet and the ground, the softer the landing.. –> www.youtube.com/v/kpnhKcvbsMM
14/12/2011
20:45
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700
Member Since:
28/10/2011
Offline

Gribu pielikt savus 2 santīmus...

Ja roku vicināšana palīdzētu skriet ātrāk, tad būtu ļoti viegli skriet izstieptām rokām, katrā rokā turot vēl pa 0,5l dzēriena pudelei. Kāpēc mēs ejam izstieptām, bet skrienam saliektām rokām?

Roku kustināšanu vienkārši nevar izslēgt. Tāpēc, lai roku kustības pēc iespējas mazāk tērētu enerģiju, tās tiek salocītas un novietotas tuvu vēderam. Šādi roku kustībām ir vismazākā amplitūda un enerģijas patēriņš.

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
14/12/2011
21:14
xorix
xorix
Jelgava
Zinātājs
Members
Forum Posts: 420
Member Since:
11/12/2010
Offline

Piemetīšu vēl trešo santīmu - vēl mazāku enerģijas patēriņu var saglabāt nekustinot arī kājas :) ā un tad arī ērti var turēt 0.5l katrā rokā... Varbūt tā roku masa un to vicināšana arī nedod super/truper efektivitāti, bet iespaidojoties no iepriekšminētajiem pētījumiem un video - nekustinot rokas arī kājas nepakustināsi vajadzīgajā amplitūdā un ātrumā. Jo efektīvāks darbs ar rokām, jo kājas labāk veiks savu uzdevumu - vai šādi izklausās labāk? :)

14/12/2011
23:04
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700
Member Since:
28/10/2011
Offline

Domā, ja uzvelk trako kreklu un piesien rokas nekustīgi pie ķermeņa, pacients nevar paskriet? :)

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
15/12/2011
14:04
Daina
Iļģuciems
Admin
Forum Posts: 261
Member Since:
09/05/2009
Offline

es kā soļotājs-diletants varu teikt, ka soļošanā roku kustības ir ļoti, ļoti svarīgas, un pēc tā paša principa arī skriešanā - paskatieties, kā tie, kas skrien 100m, airējas!!! vingrinājumu kompleksā, ko reiz pildīju, bija, stāvot pie spoguļa, jāvēzē rokās paņemtas hanteles  paralēli "skriešanas virzienam". jāatzīst, ka skriet pēc tam bija vieglāk!

dot - 2003. gada PČ skrēja ķīniete Sun Yingjie, ar taisnām rokām, un dabūja medaļu :)

15/12/2011
15:33
M257
Grīziņkalns
Eksperts
Members
Forum Posts: 2630
Member Since:
15/03/2011
Offline

Tā bija Sun Yingjie? Es ar atceros, ka viena aziātu izcelsmes sieviete skrēja taisnām rokām, izskatījās smieklīgi, bet neatceros viņas vārdu :)

Ne viss ir tā, kā izskatās.
15/12/2011
17:08
Daina
Iļģuciems
Admin
Forum Posts: 261
Member Since:
09/05/2009
Offline

papucis rakstīja:

Tā bija Sun Yingjie? Es ar atceros, ka viena aziātu izcelsmes sieviete skrēja taisnām rokām, izskatījās smieklīgi, bet neatceros viņas vārdu :)

tā kā es uz savu atmiņu nepaļaujos, pirms rakstīšanas biju sagūglējusi vārdu. diemžēl video pēc viņas vārda nevar atrast, arī sieviešu 10km ne, vismaz man nesanāk.

upd. tad reku vismaz bildes - http://www.photorun.net/index.php?content=search&searchtype=athlete&task=Sun&taskname=S sākot no 4.

15/12/2011
17:44
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700
Member Since:
28/10/2011
Offline

no wiki: "Sun Yingjie has an easily recognizable running style where her arms are almost completely extended and point straight down."

Nu re! Izrādās, ka ir cilvēki, kas var paskriet nevicinot rokas.

Varbūt es arī tā varētu uztrenēties skrienot mājup no veikala ar lielo RIMI iepirkumu maisu katrā rokā.

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
No permission to create posts