Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

Topic RSS
Želejas un citas vielas ultru laikā
25/05/2018
13:04
antra
antra
Interesents
Members
Forum Posts: 30
Member Since:
23/09/2009
Offline

Man ir jautājums pieredzējušākiem ultru skrējējiem (apmēram 8-12 stundas) attiecībā uz želeju / magnija ampulu / sāls lietošanu.

Man te tuvā nākotnē pašai gaidāms apmēram tāda ilguma skrējiens, bet īsti nav saprašanas par to, cik bieži ēst želejas. No riteņbraucējiem esmu dzirdējusi par to, ka tās lieto ik pēc 40 minūtes, bet nu tas ir uz krietni īsāku laiku. Manuprāt, ja es 8-12 stundu laikā ik pēc 40 min ēdīšu želeju, tad tas beigsies slikti. Turklāt, organizatori ik pēc stundas vai divām ir nodrošinājuši kontrolpunktus, kur ir viss kaut kas ēdams - gan salds, gan sāļš, gan kārtīgāka pārtika.
Un kā ir ar kofeīna želejām? Cik saprotu, tad tās var pašaut vaļā organisma rezerves, kuras parasti tiek izmantotas, ja pakaļ skrien, piemēram, satrakojies bullis? Ka normālos apstākļos šīs rezerves īsti nav pieejamas, bet koefīns tās var paraut vaļā. Tad no tā saprotu, ka pārāk aizrauties ar kofeīna želejām arī nedrīkst.

Esmu dzirdējusi arī, ka skrējējiem distancē ir ēšanas plāns. Ja kāds varētu sniegt kādas vadlīnijas, es arī par to priecāšos.

Būtu jauki, ja kāds kurš ir skrējis ilgas stundas, varētu padalīties, cik bieži un kas tiek ēsts. Es saprotu arī, ka šī lieta ir ļoti individuāla un jāskatās arī, ko puncītis var panest vai ne, bet tomēr - jebkura informācija man būs noderīga. :)

25/05/2018
13:26
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

Viss ir atkarīgs no tā, cik lielā intensitātē Tu plāno pavadīt tās 8-12 stundas. Un vajadzības arī katram ir ļoti individuālas. Tas, ko es daru, nenozīmē, ka Tev tas arī derēs. .Tas viss nāk ar pieredzi un sava organisma iepazīšanu.
Ja tā ir skrienamā ultra, es tomēr rēķinātu vienu ~30g želeju uz 40-45 minūtēm. Papildus ēst orgu punktos. Ja tas sakrīt ar želejas ēšanas laiku, tad želeju drīkst neēst, taču vispār ēst pēc pulksteņa, jo ultrās laiks iet ātri, un pašām šķiet - ko tas pulkstenis brēc, tikko ēdu, bet patiesībā 40 minūtes jau ir pagājušas.
Rogainingā es želejas ēdu retāk, + iekļauju arī citu racionu, jo tur nav orgu punkti ar ēdamo, un vienā brīdī vienkārši gribās ēst. Kā arī intensitāte ir zemāka nekā skrienamajā ultrā. Noteikti ņemu arī kofeīna želejas līdzi, noder gadījumos, ja nāk besis virsū. Dažreiz esmu plānojusi tā, ka ēd 2 parastās, tad vienu ar kofeīnu. Un tā pa riņķi. Magniju parasti neņemu līdzi, sāls tablešu izmēģināšana vēl tikai plānā, taču labi ir derējis gāzētais minerālūdens, īpaši, ja tas ir auksts, vai vismaz vēsāks par gaisu. Vēl labi sader uz pusēm kola ar ūdeni. Nu kaut kā tā. Un desmaize :D

25/05/2018
13:54
Logins
Logins
Salaspils
Zinātājs
Members
Forum Posts: 132
Member Since:
15/04/2016
Offline

Bez želejām esmu izticis līdz 8h skrējieniem, garāki nav bijuši, cik nu daudz spēka un izturības ir lai paskrietu tik ilgi (kājas un dibens drausmīgi sāp uz beigām), bet līdzi ir kabatas kur sabāzt orgu dotās uzkodas un pudele ūdenim. Uzkodu punktos uzēdu un uzdzeru nedaudz vēlāk skrienot, lai vēders nav pārpildīts. Ar želejām protams viss ir daudz ērtāk, bet to naudu gribas atstāt citām lietām - kaut vai papildus kādām citām sacensībā.

25/05/2018
14:13
Ugisdatavs
Ugisdatavs
Wesham, Anglija
Zinātājs
Members
Forum Posts: 86
Member Since:
26/05/2014
Offline

Piekrītu Inga K, liela nozīme ir tam, kādā intensitāte tiks pavadītas 8..12 h. Ja tas ir pārgājiens ar periodiskiem riksīšiem, tad pārtiku var lietot līdzīgi kā ikdienā. Tikai lai ērti ir paņemt rokās, zupa šeit nederēs. Kofeīns darbojas 1,5 - 2 h. Tas īslaicīgi uzlabo sniegumu, dod enerģiju. Bet tā kā tas notiek uz iekšējās enerģijas rēķina, pēc 2 h ir ``paģiras``. Tāpēc iesaku, un man šķiet vairums to dara, lieto kofeīnu tikai pēdējās 2 h.

Ja šī 8 h skriešana ir ātra un nepārtraukta, tad asinis aiziet muskuļos un gremošana lēni strādā, tā kā asinis ``strādā`` vairāk muskuļos nekā gremošanas orgānos. Taču jāēd ir tik un tā, jo pusceļā iestāsies krīze, ja neēd neko. Jāizvēlas tāda barība, kas viegli gremojas, desmaizes šinī gadījumā nederēs. Kad tādā 8 h skrējiena vidū ieēdu, sāpes muskuļos un bezspēks mazinās. īslaicīgi mazinās ātrums pēc ēšanas, taču pēc stundas un divām es ātrumu atgūstu ar uzviju. Katram ir citādāka pārtika ko ēst sacensībās. Es 8h + sacensībām ņemu līdzi sablenderētu augļu biezeni, sporta pulveri, ko pievienot ūdenim. Pie beigām es lietoja sporta želejas ar kofeīnu un šķebīgas konfektes. Katram gadījumam man ir līdzi sāls, ko iebērt mutē, ja jūtu, ka tuvojas krampji. Īpaši garām/ilgām ultrām ņemu vēl līdzi proteīna batoniņus un augļus atkarībā no sezonas - banāni, bumbieri, apelsīni, hurma. Tie vienmēr man dod enerģiju un no tiem man nekad nesāp vēders.

Prekrasnaja doļoka nebuģ ko mņe žestoka, ņebuģ ko mne žestoka, ja načinaju puķ!
25/05/2018
14:28
antra
antra
Interesents
Members
Forum Posts: 30
Member Since:
23/09/2009
Offline

O, paldies par atbildēm. :)

Runājot par intensitāti - pārgājiens tas noteikti nebūs, lai gan ar lieliem augstuma metriem viss var gadīties. :) Bet kopumā plānoju aizskriet līdz finišam iespējami ātrāk. Intensitāte noteikti varētu būt kaut kur starp aerobo un anaerobo zonu, bet ļoti iespējams, ka arī pamatīgi iekšā anaerobajā. Plānoju skriet pēc sajūtām, bet nečammāties. Ā, un ak, jā tas būs kalnu taku skrējiens - pārgājiens vai rogainings noteikti ne.

Tad varbūt tiešām jāvadās pēc pulksteņa attiecībā uz ēšanu un kofeīna želejas tikai beigās.

25/05/2018
15:05
oskarsdamb
oskarsdamb
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 158
Member Since:
21/08/2012
Offline

Tas ir ļooooti individuāli katram.
Pagājušajā gada Rīga-Valmiera noskrēju ap 12h un apēdu 4-5 želejas un 1 proteīna batoniņu t.i. ēdu reizi divās stundās + KP iedzēru siltu tēju un apēdu kādu olīvi. Tās 40min vienai želejai ir pārspīlēti.
Bet mana retā ēšana noteikti ir saistīta ar to, ka es 95% treniņu veicu ļoti agri no rīta un uzreiz pēc pamošanās bez jebkādas pārtikas uzņemšanas.

25/05/2018
15:20
Viktoriinii
Viktoriinii
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 96
Member Since:
07/04/2015
Offline

antra said
Tad varbūt tiešām jāvadās pēc pulksteņa attiecībā uz ēšanu un kofeīna želejas tikai beigās.

Ēšanā ir viennozīmīgi jāvadās pēc pulksteņa. Nedrīkst vadīties pēc kilometriem, ņemot vērā, ka reljefs nav līdzens.
2016. gadā, Rīga - Valmiera laikā, elektrolītu vietā lietoju Hesburger mazos sāls iepakojumus ik pēc 1 stundas. Bija ok kopumā.
Želejas pats lietoju ik pēc 40 min. Izvēlos pēc garšas skābākas, jo saldās šķebina pie lielas slodzes.
Bet kā jau minēja - tas katram ir individuāli. Pašam ir jātrenējas un jāskatās ar laiku, kā organisms reaģē.