Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
Topic RSS
VSK Noskrien Kivi TV
26/03/2011
20:12
IlzeP
IlzeP
Ozolnieki
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
27/06/2009
Offline

Kāpēc ēst graudus ir ētiskāk, nekā gaļu? Gaļu var apēst tad, kad (vismaz teorētiski) dzīvnieks jau pēcnācējus ir atstājis! Manuprāt, vienīgais, ko daba ir paredzējusi tieši ēšanai, ir augļi.

26/03/2011
20:36
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

Nekad neesmu "iesprindzis" sakarā ar gaļas neēšanu par pamatu ņemot ētiski- morālas normas. Gaļu neēdu sakarā ar manu attieksmi pret savu veselību, jo esmu novērojis, ka ēdot gaļu sajūtu enerģijas trūkumu. Esmu dzirdējis viedokli, ka cūkām nav limfātiskā sistēma, kas padara cūkas gaļu par saudzīgi sakot neveselīgu. Esmu bērnībā dažas reizes nošāvis meža dzīvniekus un piedalījies "cūku bērēs", līdz ar to šādas darbības man nav "tabu". Šāvis ar mednieku bisi esmu sācis no kāda 10 gadu vecuma. Mans tēvs bija mežzinis, kuram tika no katrām medībām viņa vadītajā mežniecībā atnesta mežziņa gaļas tiesa. Tādēļ visu bērnību mans pamatēdiens bija medījumi. Mājas dzīvnieku gaļa bija delikatese. Varbūt es esmu savu dzīves gaļas ēšanas normu jau izpildījis?:D

26/03/2011
22:07
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

Girts said:

Vēl ļoti neveselīga esot palmu eļļa (tā kā tā esot lētākā eļļa, tā esot gandrīz visos lielveikala produktos, kur pie "sastāvs" atradīsies "augu eļļa" ;) ), kā arī hidrogenētie augu tauki (sastopami, piemēram, cepumos) un ļoti neveselīgs ir margarīns. Salīdzinoši daudz veselīgāki ir tīri cūku tauki vai speķis! Lūk veģetāriešiem "aplauziens"! :D

Neesmu pārliecināts, ka piesātinātie cūku tauki un speķis ir diez ko veselīgi. Cik esmu dzirdējis, no taukvielām veselīga ir zivju eļļa un olīveļļa. Speķi ļoti veiksmīgi līdz ar to var aizvietot ar auksti kūpinātu sviesta zivi:)

26/03/2011
22:35
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

Girts said:

Starp citu, cūku taukus un speķi diezgan daudz lietoja mūsu senči, kad liekais svars un aptaukošanās vienkāršās tautas vidū bija liels retums, cik nu man zināms.

Kā tad ar Rubensa gleznām un citiem skaistuma etaloniem?:D

 

Palmi eļļu esot grūti izvadīt no organisma, kas to tiešām padarot par "monstrīgu ēdienu". Ne velti vienā radio raidījumā viena uztura speciāliste teica, ka tiem vecākiem, kas bērniem dod šodienas konfektes un cepumus, labprāt nocirstu rokas:D Šajā sakarā man patīk skatīties Krievijas dokumentālās filmas "Sreda obitaņija"

26/03/2011
22:37
ro
Salgale
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
30/09/2009
Offline

ilksy said:

Kāpēc ēst graudus ir ētiskāk, nekā gaļu? Gaļu var apēst tad, kad (vismaz teorētiski) dzīvnieks jau pēcnācējus ir atstājis! Manuprāt, vienīgais, ko daba ir paredzējusi tieši ēšanai, ir augļi.

Mazliet smieklīgs salīdzinājums. Nevaram salīdzināt augu ēšanu ar nogalināta siltasiņu dzīvnieka ēšanu. Ja daba paredzējusi ēst augļus, tad, kas ir graudu vārpa? Auglis nav vienkārši debesu dāvana cilvēcei, tas ir posms tālākai sugas pavairošanai - ikviens auglis ir barības vielas nevis kādam citam, bet tieši sēkliņām, kas ir ikvienā auglī. Apēdot augli, mēs iznīcinām iespēju augam sevi tālāk pavairot, ja neskaita, ka nometam plūmes kauliņu zemē un tas brīnumainā kārtā ieaugas ;D. Sitasiņu dzīvnieks atkal ir cilvēkam ļoti tuvs, īpaši, ja vēl zīdītājs, ar tādu pašu attīstības ciklu kā cilvēkam un tiem pašiem fizioloģiskajiem procesiem. Un prakstiski reto dzīvnieku nokauj, kad tas atstājis pēcnācējus - parasti tie ir speciāli audzēti jaundzīvnieki, saprotamākā valodā - bērni.

27/03/2011
11:54
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

Girts said:

sm72 said:

Kā tad ar Rubensa gleznām un citiem skaistuma etaloniem?:D

Rubenss bijis baroka laika un stila gleznotājs, tolaik bijis raksturīgi visus attēlot apaļīgus, bet kas interesanti, tik tiešām - tāds apaļīgums arī ir skaists, nevis tādi "ļumekļi" kā šodien izplatīti. :) Es pieņemu arī, ka tajos laikos bija tāds slānis, kas bija labi barots, tādus droši vien arī gleznoja. Un neskatoties uz to, esmu pilnīgi pārliecināts, ka tolaik aptaukojušies bija procentuāli daudz reiz mazāka daļa no visiem cilvēkiem jebkur pasaulē, nekā tas ir mūsdienās. Pat vēl samērā nesen, padomju laikos, tāda aptaukošanās problēma tak gandrīz neeksistēja, vismaz tā nebija izplatīta (šodien tā ir izplatīta parādība). Ja paskatīsieties reāli kādu dokumentālo video no pagājušā gadsimta sākuma, kaut vai ASV filmēto, un vērīgi ielūkojoties, starp daudziem desmitiem cilvēku labi ja atradīsiet kaut vienu tādu cilvēku, ko varētu uzskatīt par "resnu" vai aptaukojušos.

 

Vai baroka laikā nedzīvoja mūsu senči? Vai arī par mūsu senčiem uzskata tikai pārejas posmu, kad pērtiķis sāka celties kājās?:)

 

Senāk bija ļoti izplatīta un arī šodienas dažās kultūrās ir izplatīts uzskats, ka, jo resnāks cilvēks, jo augstāks ir šī cilvēka sabiedriskais stāvoklis:)

27/03/2011
11:59
Andulis
Rīga
Admin
Forum Posts: 3556
Member Since:
13/11/2009
Offline

sm72 said:

 Senāk bija ļoti izplatīta un arī šodienas dažās kultūrās ir izplatīts uzskats, ka, jo resnāks cilvēks, jo augstāks ir šī cilvēka sabiedriskais stāvoklis:)

Tad jau, uzsākot regulāri skriet, esi (esam) savu sabiedrisko stāvokli pazeminājis (-uši) … :)

27/03/2011
12:27
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

Andulis said:

sm72 said:

 Senāk bija ļoti izplatīta un arī šodienas dažās kultūrās ir izplatīts uzskats, ka, jo resnāks cilvēks, jo augstāks ir šī cilvēka sabiedriskais stāvoklis:)

Tad jau, uzsākot regulāri skriet, esi (esam) savu sabiedrisko stāvokli pazeminājis (-uši) … :)

Nu jā, sava fiziskā komforta dēļ cilvēki dara lielas muļķības:D

27/03/2011
17:36
Kaspars
Kaspars
Latvija
Zinātājs
Members
Forum Posts: 360
Member Since:
29/04/2009
Offline

Girts said:

Par uzturā lietojamām eļļām bija raidījums Latvijas Radio. Tur tika teikts, ka visveselīgākās tiešām esot nepiesātinātās taukskābes jebšu auksti spiestās augu eļļas, konkrēti - olīveļļa, saulespuķu eļļa utml. Tikai ne palmu eļļa. Fakts, ka auksti spiesta olīveļļa ir veselīga, vismaz būtu skaidrs. Pēc tam pēc "veselīguma skalas vērtējot" esot dabiskās piesātinātās taukskābes, laikam treknas zivis to skaitā, bet vissliktākais esot hidrogenētie tauki, augu tauki, palmu eļļa utt. Cūku tauki ir piesātinātas, bet dabiskas taukskābes, līdz ar to, nav tik neveselīgas kā, piemēram, margarīns. Starp citu, cūku taukus un speķi diezgan daudz lietoja mūsu senči, kad liekais svars un aptaukošanās vienkāršās tautas vidū bija liels retums, cik nu man zināms.

Mūsdienās jau modē ir veselīgie margarīni, ieej veikalā būs tev neskaitāmi veidi, protams, paši lētākie ir pēdējie draņķi, ar visām palmu eļļām un kaudzi konservantu, bet normālie Rama, Rimi, Delmi, somu benecol u.c. margarīni jau ir ar visu to labāko. Bet arī šajā ziņā cilvēki ir divās frontēs - vieni uzskata, ka sviests ir neveselīgs, otri uzskata, ka margarīns ir neveselīgs. Visgudrākie ir tie, kas uzskata, ka abi ir veselīgi, tikai saprāta robežās. :)

28/03/2011
10:58
Ainars
Ainars
Rīga
Admin
Forum Posts: 755
Member Since:
25/03/2010
Offline

Veselīgie margarīni (margarīns vispār) ir tikai un vienīgi mārketinga triks. Margarīns pēc būtības ir sviesta un tauku maisījums. Dabā šādi savienojumi neveidojas un izņemot cilvēkus neviens tādus nepatērē.

28/03/2011
11:43
ro
Salgale
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
30/09/2009
Offline

Girts said:

ro - nevaru piekrist. Augļu apēšana ir, vismaz teorētiski, to pavairošana. Dabiski tam vajadzētu notikt tā, ka tu noplūc augli no koka, apēd to un kauliņu vai nu izspļauj kaut kur zemē (kur tas izaug) vai arī apēd un tad izkakā to - tieši tā un tad tam ir mēslojums vēl dabiskais un tas aug griezdamies! :D

Tikai, ja augli neviens neapēd, tas nokrīt zemē pats un barības vielas ņem no augļa mīkstuma, kas satur visas barības vielas, lai sēkla attīstītos pilnvērtīgi.

ok, diskusija nav par augļiem.

Jā, mana veģetārisma pamatā bija ētika, taču tas veicinājis daudz domāt arī par sabalansētu un cilvēka organismam piemērotāku uzturu.

28/03/2011
13:20
Aigars
Aigars
Zinātājs
Members
Forum Posts: 173
Member Since:
23/01/2011
Offline

Es domāju, ka derētu NODEFINĒT – kas tad ir veģetārisms?

Par tādu pilnīgu veģetārieti es uzskatu tādu, kurš no dzīvnieku (un citu dzīvo radību)  valsts produktiem nepatērē pilnīgi neko. Mana viena radiniece sevi dēvē par veģetārieti, bet viņa ēd desas … Lai vai ko tajās desās stampā, kautkāds gaļas procents tajās tomēr ir. Kontrabandas vai vietējā, bet gaļa paliek gaļa, to piekritīs pat vecais mednieks un trapers Old Vaverlī … :D Tad jau sanāk, ka ar savu pavisam reto sagrēkošanos ar mājas žāvējumu esmu pat lielāks veģetārietis par viņu …

Jā, Ainar, pareizi tu saki par tiem margarīniem …  Kādu laiku atpakaļ diezgan daudz visapkārt tika propogandēts par labu margarīnam, no holesterīna kaitīguma puses raugoties. Tamdēļ biju pārgājis no sviesta uz margarīnu. Tagad atkal nāk klajā sazin kādi "revulucionāri" jauni zinātniski-pētnieciski atklājumi … :D

Tā kā nav vienas absolūtās patiesības, sliecos uz to, ka vispareizākā, sabalansētākā pārtika ir tā, ko reiz lietoja mūsu vecvectēvi un vecvecmammas, dzīvojot laukos un apstrādājot zemīti … Coca-colas vietā rugušpiens, bērzu sulas, pa retam - miestiņš. Konfekšu, cepumu, čipsu vietā lazdu rieksti, ogas, āboli, kāds burkāns vai kālis … + viņi strādāja fizisku darbu nevis deldēja biroja beņķus, tātad, jāpiedomā pie fiziskajām aktivitātēm.:)

Ja esi atradis kaut ko tādu, kas veidots no tīras vielas, laiks to nesabojās. /Paulu Koelju/
28/03/2011
13:32
ro
Salgale
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
30/09/2009
Offline

Aigars said:

Es domāju, ka derētu NODEFINĒT – kas tad ir veģetārisms?

Par tādu pilnīgu veģetārieti es uzskatu tādu, kurš no dzīvnieku (un citu dzīvo radību)  valsts produktiem nepatērē pilnīgi neko.

Tas jau sen kā nodefinēts un pieejams dažādos literatūras avotos.

Citēju:

"Veģetārisma jēdziens ir ļoti plašs. Tā definīcijas ir dažādas, sākot no vienkārša paraduma neēst gaļu un beidzot ar filosofiju dzīvot tā, lai neradītu ciešanas ne dzīvniekiem, ne augiem. Pastāv dažādi veģetārisma varianti:

- ovolaktoveģetārisms ir izplatītākais veģetārisma paveids Eiropā un Latvijā. Ovolaktoveģetārieši neēd produktus, kas iegūti no nokautiem dzīvniekiem, tajā skaitā zivis, dzīvnieku taukus un pārtiku, kurā ietilpst šie produkti, taču uzturā iekļauj olas un piena produktus;

- laktoveģetārisms nepieļauj no nokautiem dzīvniekiem iegūtu produktu un olu izmantošanu uzturā, taču laktoveģetārieši lieto pienu un piena produktus. Laktoveģetārisms ir pasaulē visizplatītākais veģetārisma paveids;

- ovoveģetārisms nozīmē, ka uzturā netiek lietoti produkti, kas iegūti no nokautiem dzīvniekiem, un piena produkti. Ovoveģetārieši ēdienkartē iekļauj olas;

- vegānisms ir atsacīšanās no visu dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas uzturā. Vegāni neēd ne produktus, kas iegūti no nokautiem dzīvniekiem, ne olas, ne piena produktus, reizēm arī medu. Vegānus nereti sauc par īstajiem veģetāriešiem;

- frutārisms ir visstingrākais veģetārisma paveids. Frutārieši ēd tikai tos augu izcelsmes produktus, kurus var iegūt, nekaitējot augam, turklāt parasti tos ēd svaigā veidā. Frutārieši ēd augļus, sēklas un dažus dārzeņus, piemēram, tomātus un gurķus, taču neēd augus un tādus dārzeņus kā, piemēram, kolrābji, sīpoli un kartupeļi. Frutārieši parasti neēd graudus un graudaugu produktus, jo graudi tiek ievākti, nocērtot augus.

Par veģetārieti sauc jebkuru cilvēku, kura uzturs atbilst kāda veģetārisma paveida kritērijiem. Cilvēki, kuri uzturā nelieto zīdītāju jeb tā saucamo "sarkano" gaļu, taču ēdienkartē iekļauj mājputnu gaļu un/vai zivis, ir daļēji veģetārieši, kurus reizēm dēvē arī par semiveģetāriešiem vai pescoveģetāriešiem. Šādi cilvēki nereti ir nolēmuši kļūt par veģetāriešiem un no gaļas izmantošanas uzturā atsakās pakāpeniski.

Tātad veģetārs uzturs pilnībā izslēdz tādus pārtikas produktus, kuru izcelsme nāk no nokautiem dzīvniekiem, ieskaitot zivis, dzīvnieku taukus un pārtiku, kurā ietilpst šie produkti. Veģetārietis ir cilvēks, kurš lieto veģetāru uzturu."

 

Tātad veģetārietis nav tikai tas, kas neēd neko no dzīvnieku valsts. Tas, precīzāk, būs vegāns, kas ir veģetārisma paveids.

28/03/2011
13:46
Aigars
Aigars
Zinātājs
Members
Forum Posts: 173
Member Since:
23/01/2011
Offline

Paldies par informāciju, skaidrības labad. …. Man kautkā sāk raisīties asociācijas ar jo dažādajām reliģijām …

Es teikšu tā: VISpareizāk – ir neēst VISPĀR! ;D

Ja esi atradis kaut ko tādu, kas veidots no tīras vielas, laiks to nesabojās. /Paulu Koelju/
28/03/2011
14:48
Kampars
56.509816 20.995494
Zinātājs
Members
Forum Posts: 523
Member Since:
24/04/2009
Offline

 

 

Pienāks bada laiki, tad ēdīs visu. Arī veģetārieši.

Вперед и с песней!
28/03/2011
15:06
ro
Salgale
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
30/09/2009
Offline

Kampars said:

 

 

Pienāks bada laiki, tad ēdīs visu. Arī veģetārieši.

Bet kamēr nav bada laiki, mums ir izvēle ;)

28/03/2011
17:34
sm72
sm72
Rīga
Admin
Forum Posts: 1986
Member Since:
19/05/2009
Offline

ro said:

Par veģetārieti sauc jebkuru cilvēku, kura uzturs atbilst kāda veģetārisma paveida kritērijiem. Cilvēki, kuri uzturā nelieto zīdītāju jeb tā saucamo "sarkano" gaļu, taču ēdienkartē iekļauj mājputnu gaļu un/vai zivis, ir daļēji veģetārieši, kurus reizēm dēvē arī par semiveģetāriešiem vai pescoveģetāriešiem. Šādi cilvēki nereti ir nolēmuši kļūt par veģetāriešiem un no gaļas izmantošanas uzturā atsakās pakāpeniski.

Man nav nekādas pakāpeniskas domas zaudēt pescoveģetārieša statusu:)

31/03/2011
10:42
Mošķis
Mošķis
Liepāja
Admin
Forum Posts: 2091
Member Since:
22/04/2009
Offline

Girts rakstīja:

Kareivīgajiem veģetāriešiem un dzīvnieku tiesību aizstāvjiem, jo sevišķi, vegāniem, ieteiktu izlasīt šo rakstu:
http://www.apollo.lv/portal/sieviete/articles/233754

Tas vien liecina, ka dzīvnieku izcelsmes produkti ierobežotos daudzumos tomēr cilvēkam ir nepieciešami...

nevienu veģetārieti/vegānu tādi raksti nepārliecinās - būtībā raksts pats par sevi ir kareivīgs ... tas tomēr ir dzīves stils, pat ne vienkārša pārliecība

Karstums mūs nenogalina, tas padara mūs stiprākus un … vieglākus :)
31/03/2011
12:21
ro
Salgale
Zinātājs
Members
Forum Posts: 333
Member Since:
30/09/2009
Offline

Girts rakstīja:

Kareivīgajiem veģetāriešiem un dzīvnieku tiesību aizstāvjiem, jo sevišķi, vegāniem, ieteiktu izlasīt šo rakstu:
http://www.apollo.lv/portal/sieviete/articles/233754

Tas vien liecina, ka dzīvnieku izcelsmes produkti ierobežotos daudzumos tomēr cilvēkam ir nepieciešami...

Mani, pirmkārt, pārsteidz, ka Girts lasa sievietēm domātas portāla sadaļas :D. Otrkārt, atcerēsimies, ka sievietes un jebkura zīdītāja piena sastāvs, atkarībā no sugas, protams, ir ar samērā nemainīgu sastāvu, jo dabā paredzēts tā - ja sievišķajam īpatnim, mātei, trūkst kādu vielu uzturā, šīs rezerves tiek ņemtas no mātes organisma, līdz ar to pirmajai, kam būtu jāsaslimst no kādu vielu iztrūkuma, būtu māte. Pat govs piens gandrīz vienmēr ir ar sabalansētu sastāvu, mazāk atkarīgs no ēdināšanas, vairāk no šķirnes, ģenētikas. No uztura būs atkarīgs piena daudzums un tauku saturs. Runa drīzāk varētu iet par to, ka sievietei trūcis kādu vielu grūtniecības laikā un līdz ar to bērns nav pietiekoši attīstījies. Jebkurā variantā, gan gaļēdājai, gan veģetārietei, gan vegānei tikai jāņem vērā, ka bērna attīstībai jāuzņem pietiekami daudz olbaltumvielu, lai var bērns var ne tikai augt, bet viņām pilnvērtīgi attīstītos arī smadzenes. Ja ēdīsim tikai salātlapas, šāds arī var būt rezultāts. Cilvēks, kas nav grūtniece, zīdītāja, var ēst tikai salātlapas un nekas slikts nenotiks :D (arī tikai hipotēze, protams)

31/03/2011
13:53
Didzis
Didzis
Valmiera
Eksperts
Members
Forum Posts: 1225
Member Since:
14/09/2009
Offline

Ģirts mums ir īpašs eksemplārs .Vismaz beidzot sācis piefiksēt savus skrējienus. RO,paklau -TU TAČU ŠODIEN KĻŪSTI ATKAL JAUNĀKA !!! SVEICIENS MŪSU AŠAI MEITENEI -RO - DZIMENĒ !!!

No permission to create posts