Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Mēneša skrējējs. Lielkuilis

Lielkuilis_ar_kroni

Atgriezties otrreiz un finišēt. Spartatlons. Leģendas un mīti. Dažu (vai daudzu) skrējēju sapnis (vai murgs). Pirmajā reizē kontrollaika tuvums ietekmēja psiholoģiski, tāpēc nācās atgriezties vēlreiz. Un viņš tur atgriezīšoties vēl 9 reizes vismaz. Pēteris Cābulis ir viens no nedaudzajiem latviešiem, kas pieveicis Spartatlonu, pierasts kadrs vietējas un kaimiņu nozīmes ultramaratonos, nu jau arī standarta “seja” tempa turētāju aprindās. Dažādu skriešanas pasākumu kolekcionārs, regulārs Baltijas ceļa skrējiena dalībnieks, nupat saņēmis atzinību kā viens no pavisam nedaudzajiem, kas pieveikuši visus 10 Valmieras maratonus. VSK Noskrien viņu pazīstam kā Lielkuili.


  • Lielkuilis ing_a
  • sāka skriet - 31/03/2007
  • noskrieti - 44300 km, laiks - 4177:12:39 h
  • labākais maratons - 2:52:55 (Valmieras maratons 2011, Latvijas čempionāts - 18/09/2011)
  • 2024. gadā noskrieti 1170.2 km
  • vidēji šogad 68.8 km/nedēļā
  • pēdējās 7 dienās noskriets 87.2 km ar vidējo ātrumu 05:34 min/km (visi skrējieni)
  • pēdējais aizvakar ar 42.45 km
Renča skaitlis šogad - 21 (RS 22 vajag 3x vismaz 22km) RS90 - 21 (RS90 22 vajag 4x vismaz 22km)
Sportlat Endomondo Nosūtīt vēstuli


Nu Tavā kontā ir arī Spartatlons. Kādas atšķirības, pieņemot lēmumus piedalīties, gatavojoties, sajūtās distancē pirmajā mēģinājumā pirms pāris gadiem un šogad?

Pirmajā reizē 2014. gadā neko tādu nebiju plānojis. 15. janvāra vakarā ausī iedīcās Matīsa balss, ka man esot atbilstošs rezultāts (tobrīd 100 km zem 10:30) un tādēļ vajagot pieteikties loterijai. Ja paveiksies, tad varēs domāt tālāk. Izveidoju savu profilu Spartathlon.gr lapā, aizpildīju prasīto informāciju, saspiedu pogas, lai reģistrētos… 13. maijā saņēmu prieka vēsti, ka mans lūgums ir uzklausīts un man ir 2 dienas laika izpildīt nākamo reģistrācijas soli un apliecināt savu izvēli ar maksājumu – biju savu iespēju saņēmis caur rezervistu sarakstu. Tas sakrita ar pāris nedēļām, kad mani uz brīdi bija pilnībā atstājušas pārejošās neērtības, kas uzradās janvāra beigās. Pārskaitīju naudiņu, bet jau pēc Rīgas maratona atgriezās diskomforta sajūta pēdā. Treniņu apjoms cieta. Uz Grieķiju devos ar nolemtības sajūtu, ka visdrīzāk izstāšos kājas dēļ, bet izstājos galvas dēļ – morāli noplīsu konktrollaika tuvuma dēļ. Vēl būtu varējis skriet un, iespējams, drīz jau tas kontrollaiks vairs tik ļoti nespiestu (šobrīd pagājuši vēl 2 gadi, bet vēl sadzīvoju ar to pašu traumu – tā mani neaptur, tikai bremzē.). Ja tantei būtu riteņi…

Otrajai reizei pārliecību guvu, kad pērn klases vecgada vakara ekskursijā netīšām izpildīju jauno Spartatlona kvalifikācijas normatīvu 12H – 120km. 15. janvāra dienas kārtība bija skaidra. 17. martā parādījās man pozitīvi loterijas rezultāti. Pērkot aviobiļetes, izdomāju, ka var taču paņemt līdzi brāli – būs man atbalsts distancē. Gatavošanās – pārmaiņas pēc gana regulāri treniņi uz darbu un uz mājām ap 12km, ne katru dienu un ne katru reizi abos virzienos, bet tā tā bāzīte savācās. Un vēl ēdienkartē, protams, daudz maratonu, ultru. Jūnijā bija ieplānots ģenerālmēģinājums – Laulasmaa, kur gribējās beidzot pagaršot 200+ km. Pasākums pēc slapjām 16 ar pusi stundām tika apturēts – trase kļuva pārāk bīstama. Varbūt pat labi, ka tā – no biežās slidināšanās, grīļošanās cietušas bija potītes un ne man vienīgajam. Sanāca taisīt piespiedu pauzi. Pēc 3 nedēļām atsāku kustēties. Pēc mēneša gan nācās uz pāris nedeļām nedaudz nomest apgriezienus un ar skumjām izlaist arī ieplānoto dalību Baltijas ceļa skrējienā, bet biju atpakaļ uz Baltijas Baso pēdu ultramaratonu, kur nolēmu savākt jaunu pieredzi – mačus basām. Tad vēl pāris maratoni septembrī, un pēdējās pāris nedēļas pēc sajūtām prasījās uztaisīt tādas tukšākas. Tāds bija mans šī gada ceļš uz Atēnām.

DSC_1495

Kas notiek galvā, ja jāskrien vairāk nekā diennakti un kāja sāp tikai pēdējos 210 kilometrus? Cik nopietni apsvēri riskus iedzīvoties nopietnā traumā?

Trīsdesmit kaut kurā kilometrā jau jutu sāpes labās kājas apakšstilba priekšpusē (kaut kas man tur nestrādā) un pārkārtoju soli, šo kāju liekot pie zemes ar purngalu un tā, lai mazāk darbinātu to stīvo vietu.

Jau dodoties uz Grieķiju, savā instrumentu klāstā nebiju iekļāvis Ibumetīna tabletes, smērējamais gels gan mājās bija un maisā nokļuva. Tomēr maratona kontrolpunktā, kur pirmoreiz atļauta palīdzība no komandas, pat smērējamo neuzprasīju. Varbūt aizmirsu, bet varbūt nospriedu paciesties līdz nakamajam – 80km punktam un tad izlemt, ko darīt. Tad gan uzzieķējām. Uldis piedāvāja – varbūt arī tabletīti? – mašīnā esot. Neatteicos, varbūt, palīdz. Vēl pāris reizes tālāk distancē arī kādu paņēmu. Doma neņemt līdzi pretsāpju tabletes bija tāda, ka varētu pievilt potītes un, ja tā notiktu, tad gan stātos ārā, nevis rītu ripas. Tomēr šis nebija taku skrējiens, un par vārīgajām potītēm īpaši nebija jāuztraucas. Tikai, šķērsojot kalnu, jāskatās, kur kāju likt. No piekoptā soļa radās papildus spiediens. Rezultāts – labajai kājai tulznas pāris pirkstu pamatnēs uz 4 pirkstiem, labajai kājai 3 nagi noņēmās, kreisajai tikai 1. Distances beigās čāpojot sāpes jau vairāk bija no tulznām. Tad daudzu hektāru apjomā pa galvu pilnīgi nepareiziem vārdiem sēnes bradā resnie putni, tiek daudz piesaukts psihoterapeits un reizēm pārmaiņas pēc arī fizioterapeits. Tam pirmajam dakterim nāktos krietni palauzīt galvu, ko esmu sapīpējies, ka cirkulē kaut kāda nesakarīga doma, ka visi pārējie apkārt arī cīnās tieši ar maniem dēmoniem…

DSC_1491

Kas sekos Spartatlonam?

Jādabū automātiskā dalība – to dod pēc 10 finišiem.

DSC_1526

Šogad?

Kaut kad vajadzētu beidzot atrast laiku un aiziet pie kāda speciālista, lai paskatās, kas man ar kājām, ko tām izdarīt, lai var kaut kad normāli paskriet.

Gribētos jau Haanja 100, varbūt aizbraukšu atbalstīt (intervijas tapšanas laikā saņēmām ziņu, ka reģistrācija jau esot veikta – red.).

15. oktobrī Valkā bija skrējiens apkārt Zāģezeram – aplis mazā daļā no zemāk minētās ultras apļa.

12. novembrī Valkā būs 99km “Neiespējamais skrējiens”, decembrī 3 lācīšu ziemas maratoni Vendrā, ierastā Vecgada klases ekskursija uz 12 stundu ēšanas un dzeršanas pasākumu ar fizkultūras elementiem.

Esi mūsu klubiņā gandrīz no tā pirmsākumiem. Bez tam ar šefu Signi esat bijuši kursabiedri, tikai tad neviens no jums vēl neskrēja. Kā skriešana ienāca Tavā dzīvē?

Vienā brīdī nācās pamest īrētu istabiņu Imantā. Gadījās variants centrā, bet bija mīnuss – izpalika 9 km brauciens ar velo uz darbu un atpakaļ, jo darbs nu atradās netālu. Sāka uzkrāties neliela, bet tomēr riepa. Radās ideja dažreiz iziet paskriet. Tālāk diez ko daudz neatceros, bet kaut kā biju nonācis līdz treniņu plānam, lai sagatavotos 2007. gada Nordea Rīgas maratona pusītei, kas tad arī bija mani pirmie mači. Kāja sāpēja tikai kādus pēdējos 18 kilometrus. Paga, procents apmēram atbilst.

13669264_1781718232042749_2711345876540538930_o

Domāju, ka ne vienu vien, iespējams, mulsina vai vismaz interesē jautājums – kāpēc Lielkuilis? 

Pārcilājot dažus vecus failus, konstatēju senāko saglabājušos dokumentēto virtuālās realitātes personāža ar šādu vārdu darbošanos ap 2001. gada sākumu, kad mūsu platuma grādos Latgaļčikā varēja iegūt CD ar datorspēli NHL 2001. Tajā bija tāda iespēja papildināt komandu sastāvus ar saviem cilvēkiem. Manās vadītajās komandās dažu gadu garumā daudzas uzvaras kaldināja maza auguma atslēgas spēlētājs, kam uz spēles krekla bija rakstīts “Lielkuilis”. Pēc kāda smaga zaudējuma savstarpējā razborkā ir lauzti arī īsti kauli…

Nāc no Valkas. Iespējams tāpēc Tu varētu būt viens no labākajiem dažādu igauņu rīkotu skrējienu zinātājiem, no kuriem daudzus arī pats esi izbaudījis. Kuri no tiem šķiet interesantākie? Kuros ieteiktu izmēģināt citiem?

Nē, diez ko daudz nezināšu gan ieteikt. Ir daži zīmoli, pie kā pieturos.

Iepatikušies Vendras Mispo kluba organizētie “lācīšu” maratoni. Noskrien un sēdi krastā kubulā, skaties kā skrien Aivars un snieg sniegs. Vai otrādi. Pērn tur savācu 5 maratonus, arī šogad plānā atkārtot šo skaitli.

Šogad maijā pēc Vendras maratona kaut kāda pārpratuma pēc nesanāca nokļūt uz 34. Tartu Jooksumaraton, kur jāskrien 23.4km kross. Pirms tam biju tur bijis 7 iepriekšējos gadus. Beigu daļā trase ir kopēja ar turpat organizētajiem slēpošanas un kalnu velo maratoniem.

Tad vēl ultras, kur braucam klases ekskursijās: Laulasmaa Ultra un Viimase Öö Unistus. Arī Haanja 100, kur seriāla ietvaros simtiņus augstā līmenī piedāvā arī dažiem citiem pārvietošanās veidiem.

Vēl uzskrienu kādus Valgas mačus: janvāra beigās Paju kaujas piemiņas skrējiens – 7 km no pieminekļa uz Valgas centru, septembra piektdienā Valka-Valga 4.5km (pēdējos 2 gados gan iekritis pirms Viļņas maratona), aprīļa vidū bija Igaunijas – Latvijas skrējiens ap 10 km, abi ved gan pa Igaunijas, gan pa Latvijas teritoriju.

Vēl būs Mārtiņdienas skrējiens ap 16km – 8km ārā no Valgas un tikpat atpakaļ.

14324518_803451313090814_6652910117122670169_o

Kas Tevi piesaista Baltijas ceļa skrējienā, kura dalībnieks esi jau daudzus gadus?

Tur var tā labi paskriet. Ir kopēja misija – nedaudz atcerēties vēsturi un nokļūt Tallinā. Ir ko darīt gan ātrākiem skrējējiem viņu etapos (Voļda var izaicināt leišu čempionus), gan lēnākā tempā savus etapus ripinošiem.

Trīs dienās var sanākt laba treniņnometne, jo pēc vēlēšanās var pievienoties arī citiem etapiem, ne tikai skriet savus obligātos.

Ar ko tāds uzcītīgs skrējējs nodarbojas ikdienā? Vai ultramaratonos iegūtās īpašības – pacietība, rutīna palīdz ikdienas darbā? Vai arī ir otrādi, ka profesija veicinājusi noturību ultramaratonos? 

Ikdienā sniedzu atbalstu datorlietotājiem. Pārsvarā attālināti, bet dažās iestādēs brīžiem arī ar fizisku klātbūtni.

Kādā LTV7 sporta redakcijas sižetā viens treneris uzdeva apmēram tādu jautājumu: kā jātrenējas, lai 12 stundas sēdētu pie datora? Gan jau tā skriešana palīdz.

Labi var satrenēties, skatoties un gaidot, kā instalējas operētājsistēma, tad var patrenēt, piemēram, tējas dzeršanas un cepumu, vai šokolādes ēšanas iemaņas, kas noder ultramaratonos.

Treniņam paaugstināta pulsa apstākļos var noderēt netīšām izdzēst kaudzi svarīgu failu, kam nav bijusi uztaisīta rezerves kopija. Var arī datortehniku panēsāt – pa kāpnēm augšā, pa kāpnēm lejā. It sevišķi kādus UPS’us.

Vairāk maratonu no saviem ap 40 esi veicis ar sportiskām ambīcijām vai kā tempa turētājs?

Ar vai bez baloniem? Ja ieskaita arī individuālu atbalstu kādam pusmaratonistam vai pusmaratonistei, tad līdzsvara robeža varētu būt ļoti tuva.

13246298_1384660001621560_5224107408770685139_o

Uz tempa turēšanu Tevi viegli pierunāt?

Ļoti.

Vai tiesa, ka esi vienīgais, kurš ir veicis visus 10 Valmieras maratonus?

Nē, ir vēl 3 kadri: Valerijs Jegorovs, Jānis Marčinkus un mans novadnieks Gunārs Ozoliņš.

Vai iespējama nedēļas nogale bez sacensībām?

Izritināju savu kalendāru – diemžēl man tas ir izdevies visos šā gada mēnešos.

Nu jau pēdējos 6 gadus regulāri Tavā kalendārā ir kāds 100nieks vai kas garāks. No cik km Tev sākas garais skrējiens, un kur ir tas smeķis sevi pamocīt?

Katrs skrējiens ir mežonīgi garš sākumā. Mocības ir sataisīties un iziet uz starta. Tad distance pēkšņi sāk dilt un dilt…

12967429_1120448431332876_1049855126796797184_o

Novēlējums kluba biedriem.

Visi, kam ir/būs atbilstošs kvalifikācijas rezultāts, gatavojaties 15. janvārī reģistrēties Spartatlonam. Latvijai kvota ir 25 vietas. Švaki izmantojam.

Var tikt reģistrēts arī kā atbalstītājs kādam. Tad pat nevajag rezultātu.

Var arī atbalstīt no attāluma. Pat tas palīdz.


s_menesaskrejejs

Nozīmīte „Mēneša skrējējs” tiek piešķirta kādam skrējējam mēnesī par īpašiem sasniegumiem. Tie var būt daudz noskrieti kilometri, ilgas stundas treniņos, uzvara pusmaratonā vai kādā no daudzajiem skriešanas seriāliem. Sasniegums var būt piedalīšanās visos skriešanas seriālos vai neuzveicamam uzvarētājam Cieņas cīņās. Sasniegums ir pirmais maratons, sākšana skriet, citu iedvesmošana vai jebkas, kas ir atzinības vērts. Ja jums šķiet, ka kāds no VSK Noskrien komandas skrējējiem ir šādu nozīmīti pelnījis – dodiet ziņu. “Mēneša skrējēja” kandidātus izvērtē un šo nozīmīti piešķir iepriekšējie 11 “Mēneša skrējējs” uzvarētāji.

27 komentāri rakstam Mēneša skrējējs. Lielkuilis

  • Trakais Trakais

    Pēteris ir foršs.

  • Hiēna Hiēna

    Lieliska intervija! Īsti ultramaratonista teksti nāk ārā, nosmējos :)

  • Andulis

    Prieks par Lielkuiļa kronēšanu! Pelnījis bija sen un visādos veidos. Spartatlons izrādījies pēdējais un izšķirošais piliens žūrijas pacietības kausā :)

    Lai titulētajam svaigas kājas un patīkami finiši visur, kurp aizvedīs paša plāni vai biedru-vilinātāju balsis ;)

  • sigita sigita

    Šis ir TIK ĻOTI, ĻOTI pelnīts tituls. No sirds priecājos un apsveicu!!!

  • Maikijs Maikijs

    Lai dzīvo Karalis!
    Pēter,sveicu no sirds!Tev ir dzelzs raksturs.

  • trololo Rolands

    Apsveicu!
    Noskrietajās distanču reizēs patīk tas 8km vakuums aiz maratona :D

  • Spartatlons un Pēteris ir kā viens vesels
    Apsveikumi kolekcionāram!

    Un tieši Lielkuilim var pateikties visi Latvijas ultras par rezultātu klātesamību skriesim.lv kodētajās rindiņās

  • voļda voļda

    Apsveicu Pēteri!
    Pēteris ir viens no nedaudzamajiem,kurš dodas un skrien ultra distances bez īpašas domāšanas – galvenais noskriet vai būt tajā procesā iekšā jo tikai kustotie skrējējs var dzīvot un eksistēt uz šīs zemes. :)
    Super sasniegums Spartatlonā!!!
    Veselību,izturību un panākumus turpmākajās distancēs! :)

  • Lasma3 Lasma3

    Apsveicu ar kronīti!

  • guncha guncha

    Neko vairāk, lai nopelnītu kronīti, neviens nav izdarījis, mani apsveikumi cīņu biedram Spartatlonā !!! :)

  • maffija maffija

    Lielkuilis bija iemesls, kāpēc radās klases ekskursijas. Viņš nekad nav atteicies no iespējas noskriet kādu ultru labā kompānijā.

  • In

    Var vairāk informācijas par to kvotu?
    25 var reģistrēties loterijai? Kas nosaka, ka tieši 25? Iepriekšējā gada finišētāju (LV pārstāvju) daudzums?

  • Rainy777 Rainy777

    Labi kviekts! :D Apsveicu ar kronīti!

  • Ainīc Ainīc

    Sveicieni arī no manis! :) Vairākas reizes sanācis ar Pīteru turēt tempu! Jūtos pagodināts! :) Dzelzs vīrs!

  • topinjs topinjs

    Tieši ar viņu pirmo reizi turēju tempu; grūti noticēt, ka Pēterim nebija kronīša.
    Apsveicu!

  • Antruks Antruks

    Apsveicu! ;)

  • Inta Amoliņa Inta Amoliņa

    Apsveicu! Kronis godam nopelnīts!

  • Viktoriinii Viktoriinii

    Apsveicu, Pēteri. Visu cieņu.
    Pat bija gods svinīgajā Valmieras maratonā kopā turēt tempu. =)

  • Lielkuilis

    Paldies. Ko tik nevar uzzināt, vai atcerēties, nonākot zem lupas…
    Klases ekskursijas… – Anduli, uzcepsi nākamo, lai visi varam pieķeksēties?
    In, kvota 25 ir maksimālais pie starta pielaižamo dalībnieku skaits no valsts. Tikai 3 valstīm var būt vairāk: Grieķija, Japāna – 60, Vācija – 35. Pielaidi loterijai garantē normatīvs, ja vien nav automātiskā dalība.

  • Inga_K Inga_K

    Sirsnīgi apsveikumi arī no manis :)

  • Dzo

    Labs!
    Btw, kvalificēties var arī ar 24h…

  • Aivars Aivars

    Priecājos par Taviem sasniegumiem, vienmēr patīkami būt kopā ar Tevi. Apsveicu ar vēl vienu titulu – tu jau sen to biji pelnījis! :)

  • Lasot šāda veida izrunāšanos, nez kādēļ izjūtu tieksmi jaungadā nodarboties ar to pašu, ko pirms gada, kur no Pētera lūpām izdzirdēju savu jauno iesauku – Zaļbikse. Bīstami, jo dievojos pilnīgā pārliecībā, ka nekad neko tādu neatkārtošu. Pēteri, Tu esi foršs, vienmēr priecājos, ja piesakies par ceļabiedru uz kādu pasākumu, un tādi bijuši ne mazums. Smaidu un priecājos par Tavu kronīti, ja nebūtu darba dienas vidus, paceltu arī glāzīti uz Tavu veselību! ;)

  • Lieliski, Lielkuili! Katru (gandrīz) rītu, skrienot gar Tavu māju, iedomājos par Tevi :) Apsveicu ar Spartatlona finišu, jauno titulu un pārējiem sasniegumiem! Lai izdodas atrast un novērst kājas problēmu!

  • Vēlu veiksmi!!!

  • druupijs

    Es kā izvēlīgs skrējienu kolekcionārs lasu un apbrīnoju Pētera neatlaidību un paveikto.
    Ja vairāk dzirdēts par pusmaratonu kolekcionāriem, tad Pēteris ,manuprāt, būs viens no tiem, kam skrējēja karjeras laikā Renča skaitlis visātrāk sasniegs 100 :)

    Apsveicu ar Kronīti!

  • Jekaterina Jekaterina

    Iedvesmojos. Pēc vairāku nedēļu teju vai nepārtrauktās sēdēšanas pie datora aiziešu uzskriet. Apsveicu ar kronīti!

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.