Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

19. septembra Valmieras Maratons

Man patīk lasīt skrējēju aprakstus par sacensībām. Par gatavošanos startam, sajūtām un notikumiem skrējiena laikā. Saņēmos un mēģināju aprakstīt kā man izdevās Finišēt 19.septembra Valmieras Maratonā.

Iesākumā par gatavošanos lielajam notikumam. Klausot VSK Noskrien Guru (vīri, kas jau vairākas reizes sasnieguši Maratona Finišu – Aivars, Pikols, SM72, Didzis un Mošķis) sapratu, ka bez attiecīgas sagatavošanās un nopietnas plānošanas normāla ‘fiziskā nabadzība’ nosprāgs vēl nesasniedzot trīsdesmitā kilometra atzīmi. Bērniem un jauniešiem labāk nepiedalīties. Atceros kāda vārdus – Nav ko sīkajiem maisīties večiem pa kājām.

Sportlat_Valmieras_Maratons_20_1

Tāpēc es sev uzstādīju četrus nopietnus nosacījumus, lai skrietu Maratonu:

1. ne ātrāk kā 45 gados (tas jau it kā būtu vīra vecums) – Valmiera der – tur vecums man būs 45 gadi 16 dienas;

2. noskriet vismaz 2000 km (ceru ka pietiekami, lai vismaz kontrollaikā ar cieņu sasniegtu Finišu)  – izpildīts;

3. noskriet Pusmaratonu 100 minūtēs – Rīgas Nordea Maratonā 1:41:23 – cerēsim ka trūkstošās sekundes nebūs liktenīgas;

4. noskriet 10 Pusmaratonus – izpildīts precīzi.

Trīs no četriem nosacījumiem izpildīti. Varu ķerties pie distances tempa plānošanas. Cik sapratu no VSK Noskrien Viedajiem, pareiza tempa izvēle ir gandrīz vai galvenā sastāvdaļa labam rezultātam. Pārējais jau ir tikai monotona kāju kustināšana izvēlētā ritmā ar regulāru dzeršanu un ēšanu lai kaut kā sevi izklaidētu šajā vienmuļā procesā. Biju iegaumējis daudz jaunvārdu – Tempa pārķeršana, Siena, Dehidratācija, Besis, Vates kājas, Otrā elpa utt. Tā nu es uzstādīju sev mērķi –  Maratons 4 stundās. No tā izstrādāju skrējiena grafiku visai distancei. Neliela pieredze jau bija skrienot Pusītes. Plānā bija paredzēts pirmo pusi noskriet 1:57:30. Tālāk, vēlams līdz 28-30 kilometram turēt tempu 5:40/km vai pāris sekundes ātrāk, un tad palēnām dabiski temps krītas un pēdējos 2-4 km var atļauties skriet virs 6:00/km. Jāsaka ka sastādītais plāns izrādījās ļoti optimāls. Gandrīz. Vēl bija jānoskaidro par ēšanu distances laikā. Apprasījos zinošiem kolēģiem forumā un nejauši izraisīju palielu diskusiju par tēmu, kā pareizi baroties skrējiena laikā. Padomus uzklausīju, želejas apjomu izrēķināju, ēšanas kilometrus atzīmēju. Arī šis plāns nostrādāja. Vēders nestreikoja, želejas nelaikā nesaplīsa, badā nenomiru.

Sportlat_Valmieras_Maratons_20_3

Pats skrējiens ja neskaita stresu gandrīz visas distances garumā, pagāja diezgan mierīgi. Protams bija Siena, Otrās elpas gaidīšana, Mīkstas kājas, Besis. Tā kā Maratons bija diezgan kupli apmeklēts, tad lielāko daļu varēja atslēgties no drūmām domām un baudīt jaukos Dabas skatus sev apkārt. Un manā tempā skrienot vienmēr var atrast skrienošas sportistes. Pēc noskrietiem 39 kilometriem, man kļuva daudz vieglāk, jo bija pārliecība ka mērķis – 4 stundas – tiks sasniegts. Precīzi. Palika pēdējais līkloču kalniņš un pārsimts metri pirms Finiša. Manam tempam vajadzēja būt ap 6:40/km. Un tad uzskrienot kalniņā malā ieraudzīju, pareizāk sakot – izdzirdēju Alīnu. “Aivar, Tu vari! Sarauj! Tu esi Varonis!” Kurš normāls vīrietis var palikt vienaldzīgs šādam smukas meitenes uzmundrinājumam. Es nebiju izņēmums. Protams, es esmu Varonis. Es varu skriet ātri. Kurš tādā brīdi atceras par nespēku, savilktām, stīvām kājām. Pēdējos simts metrus noskrēju kā jaunībā sprintiņus skrienot. Ar smaidu līdz ausīm, paceltām rokām bez elpas ieskrēju Finišā. Pēc brīža sapratu savu lielo kļūdu. Mans četru stundu lolotais sapnis bija totāli izgāzies. Biju Finišējis 24 sekundes par ātru – 3:59:36.

Tā es noskrēju 19.septembrī Valmieras Maratonu. Savu pirmo.

Kopš tā laika ir pagājuši jau 11 gadi. Šajā laikā pievarēti 46 Maratoni. Vairākas reizes ir izdevies precīzi noskriet tieši 4 stundās. Dažreiz bija neveiksmes, kad noplīsu pēdējos kilometros.

Un atkal 19.septembris. Un atkal Valmiera. Un atkal skriešu. Pēc plāna. Tik šoreiz tas plāns tāds piezemētāks. Bet nav man vairs 16. Pat ne 45 gadi, bet 56, un svars sen, sen nenokrīt zem 90 kilogramiem. Bet ir plāns SAŅEMTIES un atkal noskriet 4 stundās. Jaunuļi, saturaties, veči dodas distancē. NOSKRIEN!

16 komentāri rakstam 19. septembra Valmieras Maratons

  • Andulis

    Skauž! :)

    Lai izdodas!!!

  • Smuks stāsts. Man bija ļoti līdzīgs arī ar priekšnosacījumiem, tikai gadu vēlāk tajā pašā vietā. Veiksmi svētdienas jubilejā!

  • Grāmatvedis Grāmatvedis

    Man arī pirmais (un pagaidām arī vienīgais) bija Valmierā un mērķis arī par iekļaušanos 4h tika izpildīts. Tomēr nevaru lepoties ar Tavu minēto punktu izpildi pirms tā. Neesmu drošs arī tagad par pusītes iedabūšanu 100min rāmī (kaut arī ļoti gribas). Bet tas ir iespaidīgi 11 gadu laikā saskriet 46 maratonus. Lai veicas svētdienas skrējienā!

  • Aivars703 Aivars703

    Ļoti jāatvainojas visiem. Samānijos – man pašlaik noskrieti 45 Maratoni. Kad Finišēšu Valmierā, tad būs 46.

  • Vilks

    Sveiki!Vai kads var paķert uz Valmieru un atpakaļ?

  • Andulis

    1) Atkal skauž – jo gandrīz visus Tev smuki rāda skriesim.lv :)

    42 “parastie” + 1 skrejlentas + 1 krosa/taku = 44. Viens trūkst, kurš?
    [Nē, aritmētikai piesieties negribu. Vienkārši interesē. ]

    Vispār, labs paraugs citiem (arī man), kā turēt kārtībā savu saimniecību! Ir, kur ielūkoties mazbērniem, kolēģiem, kaimiņiem un žurnālistiem :)

    …….

    2) Interesanti, ka LVS datu bāzē mazāk. Tikai 34 šosejnieki, ja pareizi saskaitīju…
    Labi, nesenais RRM vēl tur nav, bet pieliks kādreiz, cerams? Tad varētu uzskatīt, ka 35.
    (Bet… varbūt pat neliks tur vienkāršās tautas rezultātus, ņemot vērā interesanto/netipisko starta kārtību? Pagaidām ir uzvarētāji tikai. Zinātāji varētu pakomentēt.)

    …….

    3) Savukārt, noskrien.lv nav paņēmiena, kā atlasīt/apskatīt konkrēta skrējēja maratonu (vai citu skrējienu veidu) sarakstu(s) :(

    [Ir, bet tikai pašam skrējējam, ne citiem. Varbūt to var mainīt? Sliktākajā gadījumā, padarīt par maksas pakalpojumu = rādīt tikai atbalstītājiem patreon.com? Ja izmaiņas neprasa lielas pūles, tad varētu pat rādīt visiem? Vai vidusceļš – rādīt visiem, bet pēc ielogošanās…
    Tas tā, ja nu Šefs lasa ;) Atvainojos par novirzi no tēmas.
    ]

    Atgriežoties pie 703 Maratoniem :)
    – cilvēkam no malas laikam atliek tikai izmantot “Distances reizes” autora profilā. Te rāda tomēr 46 reģistrētus skrējienus ar garumu no 42.00 līdz 42.99 km. Tad laikam visi 45 Maratoni (sacensības) + 1 šāda garuma treniņš? vai orientēšanās?

  • Aivars703 Aivars703

    Atbilde Andulim.
    1. Man Maratonus un citas sacensības kas saistītas ar skriešanu ir viegli saskaitīt jo skriešanas atkarība dzima kopā ar VSK Noskrien dzimšanu. Man ir 45 noskrieti. Sarakstu aizsūtu Tev uz e-pastu.
    2. LVS datubāzē pēdējos gados nevada visus dalībniekus (“fiziskās nabadzības” paliek aiz strīpas). Nav ielikti arī visi mači. Skriesim.lv ir ielikti 44 Maratona rezultāti.
    P.S. Ko nu Tev skaust – Tu vēl jauns puika un Maratonu skaits gandrīz divreiz lielāks. Mans sapņu plāns AAA -tuvākajā laikā (pirms 70. gadu jubilejas) apsteigt Tevi Maratonu skaita ziņā. Parēķināju ka 8 gados varētu mēģināt

  • BeLinda .Linda

    Šķiet, ka šajā pašā 19.septembrī bija manas pirmās skriešanas sacensības. Arī Valmierā, tik gan – no šī brīža skatu punkta – īsajā 6km distancē.

  • Aivars703 Aivars703

    Linda, nemaz tik īsa tā 6km distance nav. Viss ir relatīvs. Piemēram es sāku ar 30 metru distanci. Tiesa tas bija 1971.gadā (nieka 50 gadus atpakaļ). Vēl kādus 10-15 gadus atpakaļ uzgāju diplomu. Diemžēl tagad vairs nevaru atrast.

  • Inta Amoliņa Inta Amoliņa

    Aivar, noskrien!

  • Lauma Lauma

    Izraki vēsturi. Aizgāju skatīties, ko ta’ es tai Valmierā viņgad skrēju. Nieka 6km (ok, pēc slimošanas).

  • Rozamunde Rozamunde

    Mauc tik, Varoni! Kam tagad viegli! :) Valmiera ir pareizā pilsēta – Valmiermuiža, Brengulis ar netālu, mājās braucot var Raiskumieti un Brāli pieķert klāt. Turās!

  • Andulis

    Varonis ir pierādījis sevi kā stabilu vērtību Latvijas maratonistu pulkā! :)

    Dienas prieks – redzēt viņa 4:20:05, kas nav nemaz tik pārāk tālu no pirmā 19. septembra rezultāta. Neliels palēninājums gan ir noticis vienpadsmit gados (laikam kļuvis prātīgāks?), taču saglabājas izredzes izpildīt Astoņgades plānu jeb AAA, kā pats to dēvē.
    Un var arī gadīties, ka palēninājumu tagad (nākošajos 11 gados) nomainīs paātrinājums, jo RRM rezultātu ir uzlabojis!

    Izskatās – neko daudz pretī likt vairs nespēšu, tāpēc varbūt ir jēga pārtaisīt AAA uz Septiņgadi? :) Skaitliski sanāktu dikti glīti (pieņemot, ka Andulis vairāk neturpina). 7×7 = 49, tad būsim izlīdzinājušies – un 2028. gada rudenī varēsi jau izvēlēties Apsteidzošo 96. Maratonu! Vai tā būs Valmiera, vai cita pareiza vieta, to gan laikam vēl pāragri plānot :))

  • Andulis

    P.S. Kalendārs gan rāda, ka 19. septembris atkal svētdienā iekritīs jau 2027. gadā. Varbūt ir vērts apsvērt arī Sešgades plānu… Kā optimistisku jeb MK (Maratonu Kolekcionāra) scenāriju. Ja nu gribētu turēties pie šī datuma :)

  • Aivars Aivars

    Kaut kas neiet kopā… Nav šaubu, ka publicētajā bildē Tev līdzās esmu es. Taču skriesim.lv datu bāze rāda, ka Valmieras maratonu esmu skrējis 27.septembrī (2009.g.) un pēc tam 18.septembrī (2011.g.). Droši zinu, ka 10.10.2010. skrēju maratonu Briselē.
    No tā izriet secinājums, ka pievienotajam foto ir tikai ilustratīva nozīme, un tas nav no Tava 19.septembra (2010.g.) debijas maratona. Tas tapis ne ātrāk kā 2011.g. 18.septembrī.:)
    Teiktais nenozīmē, ka nenovērtēju Tevis šogad Valmierā sasniegto 4:20. Par ko tādu es pat neuzdrošinos vairs sapņot! Visu cieņu, 703.!

  • Aivars703 Aivars703

    Aivar, ja pareizi atceros tos senos laikus, 2010.gadā Tu noslinkoji un skrēji treniņu 2 vai 3 apļus (bija kāda mikrotrauma pirms mačiem). Lai nedzītu prom no trases tu pieteicies kaut kādai distancei (neatceros kurai). Skaidri atceros, ka 1 apli mēs skrējām kopā.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.