Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Jaunās māmiņas piezīmes #1. Vai skriešana man palīdzēja dzemdībās?

Jā un nē, bet pirms stāstīt detalizētāk, ir jāprecizē jautājums – vai man palīdzēja tas, ka esmu garo distanču skrējēja? Viss, kā izrādās, ir atkarīgs no dzemdību fāzes. Kontrakcijas, kas manā gadījumā ilga 10 ar pusi stundas ir ļoti līdzīgas garajam vai ultragarajam skrējienam – neliela (vismaz sākumā), bet ļoti regulāra sāpe, kas ir jāizelpo. Te ļoti palīdz jogas nodarbībās/skriešanā iegūtā spēja kontrolēt elpošanu un elpot dziļāk nekā ikdienā, noteiktā ritmā, veidojot garākas ieelpas un īsas, intensīvas izelpas. Otrs moments, kas ir jāmin, ir fiziskā izturība, kas veidojas skrienot. Lai arī vecmāte pēc mana pirmā zvana ieteica vēl iet pagulēt, man ar savu trauslo miegu to neizdevās realizēt, jo ik pēc 5-8 minūtēm modināja sāpju vilnis. Tāpēc lielāko daļu no tā laika es pavadīju uz kājām – padarot kādus mājas darbus un, kad tie beidzās, vienkārši mērot istabu un koridoru perimetrus. Kopumā, ja neņem vērā pašas beigas, šis posms bija krietni vieglāks, kā es to biju iztēlojusies, un es ticu, ka skriešana nospēlēja ne pēdējo lomu. Padoms citām meitenēm: elpošanas prakses. Vai tā būtu joga, vai apzināti elpošanas vingrojumi, vai skriešanas laikā uztrenētā kontrolētā elpošana (es, savulaik, izmantoju šajā rakstā minēto metodi), droši vien starpības nav.

Spiešanas fāzē process ir vairāk līdzīgs sprintu intervāliem – sāpe ir liela, to nedrīkst izelpot, tā ir jāizdzīvo, un tā arī nāk periodos. Šim es nebiju gatava, tāpēc sākumā man gāja ļoti grūti (bet tas esot ļoti individuāli, kā katra sieviete šo pārdzīvo, citām tas liekas vieglākais dzemdību periods). Iepriekš lasītais, ka sports grūtniecībā palīdz dzemdībās, šķiet, šajā posmā tā īsti nerealizējās. Arī vecmātes pieredze ar sportistēm liecina, ka dzemdības viņām paiet grūtāk kā nesportistēm. Vecmātes komentārs bija sekojošs – muskuļi ir uztrenēti, bet ne tie, kuri vajadzīgi, turklāt, sportistes māk sasprindzināt muskuļus, bet nemāk atslābt. Padoms citām meitenēm: tad nu no manas pieredzes varu teikt tā: ja man būtu spēcīgākas kājas, tas man lieti noderētu, bet kājas man, kā izrādās, ir vājas. Tāpēc trenējiet arī spēku kājās. Papildus nepieciešami spēcīgi iekšējās preses muskuļi, tie, ko sauc transversus abdominis, tie ir muskuļi, kas strādā visaktīvāk. Un jā, jāmācās atslābināt muskuļi – tas nav nemaz tik vienkārši, kā liekas. Nākamajās dienās pēc dzemdībām man sāpēja arī tricepsi/bicepsi, es domāju, ka tāpēc, ka rokām bija jākompensē kāju vājums.

P.S. Pēc organisma izsīkuma pakāpes skriešana (pat ultradistanču) ne tuvu nestāv dzemdībām. Gan pēc diennakts skrējiena, gan pēc 100km Viļņā es varēju paiet pati. Bet kad vairākas stundas pēc dzemdībām mēģināju apmeklēt labierīcības, līdz kurām bija precīzi 5 soļi, tad turp es tiku (pieturoties gar sienu). Bet atpakaļ… Nekad neesmu ģībusi, bet bija lielas aizdomas, ka pirmā reize ir pienākusi. Labi, ka atcerējos, ka tādos gadījumos jāapsēžas, jānoliec galva starp ceļgaliem un jāgaida. Bet arī pagaidot es sapratu, ka pati galā netikšu. Atpakaļ vecmāte lika rāpot četrāpus ar tekstu, ka tās garās meitenes jau ir tās neizturīgās. Ļoti atsvaidzinoši to dzirdēt, esot četrāpus un tajā brīdī atceroties kausu, kas man stāv mājās uz plaukta, un saņemts par Baltic Cup 100km čempionātu.

P.P.S. Ak, jā – pašu galveno arī piemirsu – meita Hanna piedzima 23.maijā, kārtīgs ķipars (gandrīz 3700g un 54cm). Dzemdības sākās naktī pēc kādas aktīvākas orientēšanās – Garkalnes kāpām, laikam meita nolēma, ka nākamreiz grib piedalīties Magnētā pati, ne mammas vēderā :)

25 komentāri rakstam Jaunās māmiņas piezīmes #1. Vai skriešana man palīdzēja dzemdībās?

  • Agy Agy

    oi, ku forši! Apsveicu ar lielo notikumu!

  • Pirmkārt, apsveicu! Ar veselu bērnu un laimīgu jaunu ģimeni ^_^
    Otrkārt, LAAABS! Riktīgi LABS RAKSTS!
    Īpašs paldies par:”Atpakaļ vecmāte lika rāpot četrāpus ar tekstu, ka tās garās meitenes jau ir tās neizturīgās.” :))
    Treškārt, paldies par ieteikumiem. Tagad vismaz zinām kam un kā tieši jāgatavojas. Jogu (vai pilates) vai līdzīgu elpošanas sporta veida treniņus noteikti jāapmeklē. Pilates (vai BodyArt) tāpēc kā tie stiprina tieši iekšējos muskuļus, bet jogu dēļ elpošanas.

    Jekaterina, veseļojies ;) un lai bērniņš (topošs noskrienietis) aug vesels un laimīgs!

  • LaimaZ LaimaZ

    Apsveicu ar meitiņu! Jau gaidīju ziņu par priecīgo notikumu! Malace!
    Nu tikai viss challenge sāksies, hehe. :) tā man visi teica pēc notikuma un mani tas riktīgi kaitināja, bet diemžēl tā ir taisnība…

    ja ir tā kā Tu saki (cerams), tad jau man izdosies šogad noskriet to pusmaratonu un kaut kad- arī maratonu, jo 2x iziets cauri dzemdībām. :D

    Lai ātra atgūšanās un laimīga mamma= laimīgs bērns!

  • Inga_K Inga_K

    Fantastiski, apsveicu jaunos vecākus! Lai meitiņa aug vesela, skaista un stipra!

  • egLis

    Apsveicu! Tu gan visu dari kārtīgi. :-)

  • laaga

    Sveiciens, lai aug dūšīgs skuķēns :)

  • SUPER!!
    Apsveicu! :)

  • ilva ilva

    Es parasti tikai lasu un nekomentēju, šoreiz gan nenocietos:). Ar interesi lasīju visus Tavus rakstus un bieži vien secināju – nu precīzi, man bija tāpat. Arī testā ieraugot || strīpas, reakcija bija – ko nu, tagad taču vairs nevarēs skriet! Un arī dzemdībās vecmāte aizrādīja, ka es esot pārāk sportiska, ne tie muskuļi satrenēti, ne tos pareizos atslābinu, tādēļ tik grūti gājis. Bet labā ziņa – ar bērniņa piedzimšanu nekas nebeidzas, viss tikai sākas. Kādu laiku jau prioritātes mainās, bet vienalga…Kā es smejos, visi 3 mani bērni zīdaiņa periodu ir izkratīti ratos (jaunākais joprojām kratās) :). Kā brīvs brīdis, tā aiziet prom skrējienā ar ratiem.
    Vēlu veiksmi un no sirds priecājos par Tavu skaisto notikumu.

  • voļda voļda

    Sveiciens jaunajai māmiņai ar meitiņas nākšanu pasaulē!
    Veselību,stiprumu,izturību,pacietību un spēka atgūšanu :)
    Jaukus mīlestības pilnus audzināšanas brīžus:)

  • Hiēna essnee

    Hanna būs piedzimusi jau ar kedām kājās:) Lai cītīgi aug un piepilda savus sapņus!

  • Inis Inis

    Malacīte, Apsveicu!

  • kasio

    Lai aug skaista un gudra!

  • Andulis

    Sveicu un pievienojos visiem vēlējumiem!

    Radies vēl viens iemesls turpināt skriet pašam. Būs jauki kādā distancē satikt Hannu ar mammu abas kopā – piedaloties :)

  • Katrīn, Tavus rakstus nedrīkst lasīt darba laikā – mani kolēģi nesapratīs, kāpēc es sēžu pie datora ar raudulīgām acīm un smaidot! :D
    Ļoti aizkustinoši Tev sanāk!
    Un protams – apsveicu ar lielo notikumu! Lai jums ar Hannīti laba veselība un priecīgs prāts! :):)

  • forši salīdzinājumi. īpaši patika sprinta intervāli.

  • Congratulations :-) Wish you and your little girl all the best!

  • Inga

    Apsveicu ar lielisko notikumu!! :)

  • guncha guncha

    Apsveicu ar meitiņas piedzimšanu !!!Gaidīsim atgriešanos skriešanas trasēs:)!!!

  • Māris T Māris T

    Sveiciens! Lai aug gudra un vesela!

  • Zazuuu Zazuuu

    Apsveikums Hannai un vecākiem ar tikšanos!

    Lasīju ar lielu aizrautību – mans secinājums, labi, ka tikai gribēju sākt skriet grūtniecības laikā (īpaši 9.mēnesī)…

  • ing_a ing_a

    Apsveicu, Katja!

  • Spāre lido bite_L

    Apsveicu vēlreiz! Superīgi, ka iepriekšējā dienā vēl uz orientēšanos paguvi :)Meitai noteikti būs atzīstami panākumi orientēšanās sportā :)

  • Jekaterina Jekaterina

    Paldies visiem par apsveikumiem un labajiem vārdiem!

  • eurosaj eurosaj

    Lieliski uzrakstīts :) Apsveicu

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.