Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Jaunās māmiņas piezīmes #2. Nedēļas 1. – 4. Atsāku skriet.

Par pirmo pastaigu pēc dzemdībām var uzskatīt trešajā dienā veiktos 100m apkārt radību mājai. Par dzemdību vietu biju izvēlējusies Krimuldā esošo Harmoniju, tāpēc atšķirībā no lielākās daļas jauno māmiņu Dzemdību nama koridoru vietā es varēju baudīt svaigi pļauto zāli basām kājām. Par sportisku šo aktivitāti nosaukt īpaši nevarēja, joprojām biju nogurusi un pārvietojos ar mokām. Bet cik nu ilgi gultā gulēsi?

1. nedēļa

Pirmā mērķtiecīgā pastaigā (pavisam nelielā, 15min.) izgājām otrajā dienā pēc atgriešanās mājās – nu ļoti gribējās notestēt bērna ratus. Tie mums ir skriešanai speciāli piemeklēti un pasūtīti. Ratus notestējām daļēji – oriģinālās sēdvietas vietā pirmajai pastaigai tika izvēlēts autosēdeklītis (arī tas tika pirkts savietojams ar ratu pamatni). Tajā pašā dienā arī uzsāku veikt stiprinošos vingrinājumus, ko miksējot ar jogu cenšos taisīt ik pārdienas.

Pirmais vingrojumu komplekts tika sakombinēts no fizioterapeitu ieteikumiem, ko izsniedza vecmāte, Runner’s World ieteicamajiem vingrojumiem sievietēm pēc dzemdībām un dažādiem jogas resursiem. Tas ietvēra dažādus vingrojumus iegurnim un dziļajiem vēderpreses muskuļiem (te jābūt ļoti uzmanīgām, jo vēdera preses muskuļus uzreiz trenēt nedrīkst!). Nepieciešamās 10-15minūtes ir arī pietiekami īss laiks, lai pirmajās nedēļās to paspētu izpildīt brīžos, kad bērns guļ.

Pirmā nedēļa tā arī pagāja – nelielās pastaigās (līdz stundai) un nedaudz pavingrojot. Nogurums joprojām turējās diezgan liels, pirmajās reizēs stundas pastaiga (apvienojot ar pārtikas veikala apmeklējumu) bija līdzvērtīga kādreizējai pāris stundu skriešanai. Un pie vainas te nav bērna nemierīgās naktis, jo esmu izvilkusi pilno lozi – Hanna ir ļoti mierīgs bērns (saprāta robežās, protams), bet gan vispārējais organisma stāvoklis.

2. nedēļa

Arī otrā nedēļa paiet līdzīgi – turpinu vingrot, pamazām palielinot atkārtojumu skaitu, kas dod jauku progresa sajūtu – ja varu vairāk, tātad atgūstu spēkus, un veicot pastaigas. Katru dienu pastaigās neejam, ieturam mierīgu režīmu, lai ik pārdienas var atvilkt elpu un atjaunot spēkus. Nedēļas pašās beigās (divarpus nedēļas pēc dzemdībām) mani nomoka ziņkārība un uzvelku kedas. Noskrienu savu pirmo kilometru! Tas bija grūts kilometrs – pulss debesīs, ātruma nav, strādā lielākoties novājinātie iegurņa muskuļi. Eksperimentra secinājums – skriet vajag uzmanīgi un pavisam nedaudz, un jāvingro.

3. nedēļa

Ik pārdienas tomēr gribu mēģināt paskriet, atjaucot skrējienus ar pastaigu pauzēm. Par izmēģinājuma placdarmu kļūst pļava aiz mūsu ciemata, kopējais apļa garums ir ap 3km, lielākoties zemes ceļš. Šajās pirmajās reizēs daudz pastaigu paužu, pulss joprojām augsts, pietrūkst vēdera preses un iegurņa muskuļu spēka – uz skrējiena beigām parasti var just, ka tie ir pastrādājuši. Novērtēju arī savu Shock Absorber sporta krūšturi – ja agrāk es varēju skriet jebkādā sporta apģērbā, tagad es saprotu, par ko runā sievietes ar krūšu izmēru lielāku par 0. Ir vērts ieguldīt labā sporta krūšturī! Turpinu vingrot, pamazām pievienojot aizvien jaunus vingrojumus, turpinam arī iet pastaigās.

Aiz lieliem priekiem, ka var uzskatīt, ka esmu atsākusi skriešanu (lai kāda nu viņa būtu), sastādu tādu kā treniņplāna uzmetumu ar mērķi – Cēsu Eco Trail īsā distance. Pirms tam, protams, saskaņojot ar Hannas tēti potenciālo brauciena loģistiku un iespējamību no nesportiskās puses. Nedaudz gan mulsina, ka atlikuši nepilni 2 mēneši, nav pārliecības, ka tik ātri atkopšos.

Kopējais aktīvais laiks

4. nedēļa

Skriešanas atjaunošana tomēr neiet kā man gribētos, šķiet, krājas nogurums pēc skrējieniem, lai arī pašos skrējienos aizvien mazāk vajag pāriet soļos un pēc sajūtām kļūst vieglāk. Kā arī joprojām moka abi ceļgali, kuriem nu ir pievienojies arī viens elkonis un viena plauksta. Kamēr tie bija tikai ceļgali, likās, ka varbūt vecais “draugs” ITBS ir atgriezies, un attiecīgi sāku pievienot stiprinošos vingrojumus, staipīšanos, putu rulli, ledus terapijas un zirga smēri, bet, kad sāka sāpēt rokas, saprotu, ka, iespējams, tas ir kas cits. Nolemju, ka pēc Jāņiem jāpierakstās pie fizioterapeita un jāpievēršas šai bēdai nopietnāk.

Turpinu vingrot, lai arī mazāk kā gribētos – ir dienas, kad meita nemierīga un 20 minūšu vingrojumu komplekts izstiepjas pusotru stundu garumā. Sastādu jogas pozu sarakstu, arī 20minūtēm, dažreiz vakaros gan izpildot tikai kritisko pusi – pamanīju, ka dienās, kuras pavadam ar meitu lielākoties gultā (saucu tās par ligzdas dienām, tād pavadam tikai divatā un visu laiku kopā – kā kompensāciju dienām, kad mazā niķīga/nogurusi no ciemiņiem iepriekšējās dienās vai citādām aktivitātēm), gurni un kājas pēc tam ir stīvi un krampjaini. Joga palīdz pirms miega savest tās puslīdz ciešamā stāvoklī.

Vidējais temps

Pēc ceturtās nedēļas ir skaidrs, ka CET būs jāizlaiž, nepaspēšu atjaunoties un sagatavoties. Ik pa brīdim uznāk izmisuma mirkļi – tik acīmredzama neatbilstība ar to, ko redzu spogulī, un to, ko varu izdarīt ar sava ķermeņa palīdzību. Svara kritums šī mēneša laikā ir labs – no 75kg iepriekšējā dienā pirms dzemdībām esmu nonākusi līdz 63kg – mans neskrējējas svars, kā arī neizskatos pēc pavisam maza bērna māmiņas – par laimi arī vēders protās un savelkas atpakaļ tīri aktīvi. Bet 3km skrējiens joprojām ir izaicinājums, arī pēc jaunu vingrojumu pievienošanas nākamajā dienā parasti jūtu muskuļus. Ir regulāri jāatgādina sev, ka grūtniecība nav nekāds atvaļinājums organismam, ka jāpaiet laikam, ka man jābūt pret sevi saudzīgai un pacietīgai.

Tāpēc – turiet īkšķus par manu pacietību! Turpinājums sekos.

10 komentāri rakstam Jaunās māmiņas piezīmes #2. Nedēļas 1. – 4. Atsāku skriet.

  • Tagad man rīvēs kantes skriet CET īso distanci. Laikam jāiet uzskriet.

  • Turu īkšķus par Tavu pacietību.

  • LauraX LauraX

    Turu īkšķus un sūtu siltus sveicienus!

  • Turam, turam ikshkus!! Burvigs stasts! Burviga Hannas mamma :*
    Varbut loti attalinati, bet tomer lidzigi organisms jutas pec asins nodoshanas. Viss nogurst atri, pulss debesis un kajas smagas. Pec skrejiena sap muskuli (muguras, preses un kaju). Tas varbut tapec ka gan pec dzemdibam, gan asins nodoshana Tu zaude asinis, protams eritrocitus, kas parnesa skabekli. Lidz ar to, kermenim pietrukst ta visa un vinsh nespej tik atri atjaunoties.
    Es veroju prof.sportistes, kas dzemdejushas. Vinam vajadzeja min.pusgads lai atgutu formu. Tapec, milais draudzin, nesteidzies un kartigi atjaunojies!

  • Kvaki Kvaki

    Ja drīkst ieteikt-iztiec pagaidām ar vingrojumiem. Tev ir daudz jaunu pienākumu un darbību.Atļauj savam organismam atpūsties.Ja ir nogurums(un pēc dzemdībām tas ir),ļaujies atpūtai vai “ligzdas dienām”(kā Tu jauki tās sauc).Nestreso par skriešanas plānu neizpildi,bet baudi Hannas klātbūtni.
    Darya,asins nodošana(vienalga kāda-plazma,parastā vai trombocīti)nav pielīdzināmi,pat attālināti,dzemdībām.
    Saku no pieredzes.Asinis nodevu regulāri-līdz pat vēža šūnu konstatācijai organismā.

  • Hiēna essnee

    Tev noteikti viss izdosies! Ej uz mērķi neatlaidīgi, bet prātīgi! :)

  • LaimaZ LaimaZ

    Ligzdas dienas rullē! Lielisks nosaukums :) Noteikti Hanna to izbauda!
    Lai izdodas pacietību trennēt :) Atceries – skriet varēsi vēl tik daudz dienas, mēnešus, gadus! Bet meitiņa tieši tik maziņa būs tikai vēl dažus mēnešus! (tiešām – tā mammas un bērna nedalāmība paiet tik ātri…) kad mazā jau sāks velties, rāpot, skriet pati, tad varēsi vicot stundām, kamēr mazā ar tēti iepazīs pasauli! :))

  • Zazuuu Zazuuu

    Piekrītu Kvaki un LaimaZ par Hannas izbaudīšanu, bet kā salīdzoinoši vēl mazas meitiņas mamma saku, ka tā kustība un skriešana ir vajadzīga – tā būšanai vienai pašai ar sevi, kā arī melatonīnam (tā man no vingrošanas nav tik daudz kā no skriešanas).

    Man Tev divi jautājumi:
    No teksta par krūšturi, saprotu, ka baro pati: vai pēc skriešanas Hanna ēd pienu tāpat kā parasti, kad nav fizisku aktivitāšu?

    Varbūt Tev ir doma arī safilmēt vingrojumu kompleksu tām pašām 20min., ideāls laiks mammai ar mazulīti, lai varētu vingrot bez citu cilvēku iesaistīšanas mazulīša pieskatīšanā.

    Izturību Tev. Lai izdodas! Un paldies par Tava bloga ierakstiem.

  • Jekaterina Jekaterina

    Paldies visiem par komentāriem!
    Pēdējā laikā sliecos Kvaki, LaimaZ un Zazuuu viedokļiem – skriešu tik, lai palīdzētu organismam atkopties, 2-3 reizes nedēļā pavisam nelielu kilometrāžu. Piekrītu arī tam, ka vajadzīgs arī laiks tikai sev.

    Zazuuu, par barošanu – jā, Hanna ēd tikai mammas pienu. Neesmu ievērojusi, ka viņa ēstu savādāk (mazāk) pēc skriešanas. Neesmu arī ievērojusi, ka piena būtu mazāk (ir lasīts par tādiem gadījumiem). Domāju, ka tas tāpēc, ka sevi nenoslogoju uz 100%.

    Par vingrojumiem – tā kā neesmu sportiste un nav pārliecības, ka visu daru pareizi, no filmēšanas atturēšos, lai savas kļūdas nenodotu tālāk. Bet vingrojumus apkopoju nākamajā bloga ierakstā. Ja ir interese, izveidošu līdzīgu ierakstu arī par jogu.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.