Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

No traumas līdz skrējienam.

Mierīgi dzīvoju un skrēju, domāju, kā Ventspilī labošu savu pusmaratona rekordu, kā īsākās nakts koptreniņā skriešu no saulrieta līdz pat saullēktam… Un tad – Knakš! – izmežģīta, sastiepta potīte tam visam pārvelk svītru.

Satraumējos galīgi nesportiski – rokfestivālā, līksmojot pie skatuves. Pēkšņi nevarēju kāju pielikt pie zemes, sāpēja anormāli, vispār likās, ka viss ir slikti, bet gan jau vajag tikai atpūsties. Draugi par mani parūpējās un nolika gulēt. No rīta izbijos, jo kāja turpināja sāpēt visu nakti. Kad to sāpošo orgānu izvilku no guļammaisa, tas skats bija no tiem, no kuriem parasti novēršas. Kāja divreiz lielāka par ierasto, pie potītes tāds bumbulis, kas izskatās pēc vēl vienas potītes, un viss sāp. Vārdu sakot, manas smalkās, skaistās potītes vietā bija kaut kāds liels, sāpīgs blāķis. Uz tualeti ta vajag, tāpēc devos vien šai sāpju ceļā, 3 reizes paģībstot no sāpēm. Saprotu, ka man vajag mediķi, pie tāda arī tieku – gādīgi cilvēki parūpējās, lai tieku uz slimnīcu. Tur bija briesmīgi. Sīkumus nestāstīšu, bet drausmīgākais brīdis bija, kad es sēdēju, raudāju, trīcēju un cīnījos ar ģīboni, nesaprotot, kāpēc man jāgaida ķirurgs vannasistabā uz taburetes. Nu labi, ķirurgs bija sakarīgs. Kad atteicos no pretsāpju medikamentiem, sāka smaidīt un teica, ka pēc 10 dienām varēšu sākt tipināt. Tas bija 7.datums, Ventspils 15., nu skaidrs – nebūs nekāda rekorda. Paņēmu slimības lapu un receptes, un devos atpakaļ uz festivālu. Svētdien uz manas kājas uzkrita vīrietis. Nujā, viņš jau gribēja tikai mani nonest pa kalnu, lai man nav jākāpj, bet paslīdēja uz slapjas zāles un ar izmisuma izteiksmi sejā uzkrita man tieši uz kājiņas. Es domāju, ka es no sāpēm tur nedēļu palikšu zemē.

Kad tiku līdz civilizācijai, tiku pie grezna, kokgriezumiem un inkrustācijām rotāta spieķa. Filosofējot par skriešanu ar kruķiem, apkārtējo reakcija bija no “Dullā, vispār ej pie cita ārsta un lai ārstē tevi normāli!” līdz pat “Tavos gados noņēmu ģipsi no lauztās pēdas, lai skrietu maratonu, un nekas”. Izvēlējos vidusceļu – klausīju tos pašus ārstus, bet skriešanu gan noliku plauktiņā. Tūska zuda ļoti, ļoti lēnām, sāpes tāpat. Otrdienā man sākās tādas kā lomkas – no nekustīguma sāpēja galva un bija slikta dūša gandrīz līdz vēmienam. To nedaudz mazināja pastaiga.

Ventspils pusmaratona rītā beidzot bija nogājusi tūska. Potītes bumbulis gan tāds liels un sāpīgs, bet ar spieķi tīri normāli gāju. Jau laicīgi biju pārreģistrējusies uz 5km, ko es godīgi nostaigāju ar spieķi. Reakcija no apkārtējiem bija burvīga! Tiešām brīnišķīgs atbalsts gan no skrējējiem, gan trases malas. Kāpēc es tur braucu? Pēc endorfīniem! Tas man tiešām palīdzēja. Viena pozitīva diena ārstē labāk par trūdēšanu dīvānā. Pēc pasākuma pa ceļam ekskursija. Ak vai… Lienot kaut kādās klintīs, samocīju kāju. Bet tas nekas.

Nākamās nedēļas sākumā spieķi liku nost, jo nospriedu, ka pietiek slimot, jāsāk veseļoties. Pastaigas, pastaigas… Sāp joprojām. Ceturtdienā izdomāju apiet apkārt karjeram. Tumsā. Naktī. Tur tādas takas, ka jāturas pie smilgām, lai neiekristu ūdenī… Nemaz neprasiet, kāpēc. Tā vajadzēja. Protams, kāja tika atkal samocīta, it īpaši, kaut kādā odžu pļavā atkal iekāpjot bedrītē vai kas nu tas tur bija.

Kāja joprojām sāp, jau daudz mazāk, tomēr sāp, bet skriešanas draugi jau sāk palikt nepacietīgi – šad un tad apprasās, kā ta nu man ir. Šodien, ceturtdienā, 20 dienas kopš traumas, mans mērs bija pilns! Cik var? Palocīju kāju, uzmanīgi palēkāju… It kā viss normāli! Jāskrien! Uzmanīgi notipināju 4km. Viss kārtībā! Pēc skrējiena pat secināju, ka sāp mazāk, nekā pirms. Nu ko, tad jau būšu vesela! Protams, vēl jau jāuzmanās, vēl jau nevar domāt ne par rekordiem, ne maratoniem, ne skriešanu katru dienu, ne fantastiskām ainavām purvu skrējienos, bet pats galvenais ir klāt – es atkal skrienu!

15 komentāri rakstam No traumas līdz skrējienam.

  • Rokfestivāli domāti, lai uz tiem skrietu, ne pa tiem lēkātu un bojātu veselību ;)

    Veseļojies!
    maratona TT brigādei nepieciešama kursa noturētāja

  • Agy Agy

    Turies! Pavisam drīzi jau atkal pa kūrortu skriesim ko apjomīgāku!

  • Hiēna essnee

    Matiss, Positivus nav rokfestivāls! :D

    Agy, protams! Tiklīdz jutīšos pietiekami normāla 20+ kilometriem pa kūrortam raksturīgu reljefu, tā skriesim!

  • Andulis

    Veseļojies!
    Un iemāci gan Matīsam, kas ir Positivus, citādi viņš to uztver pavisam/pārāk roķīgi :))

  • Vai ko minēju par Positivus? Sen tur nav būts, taču šogad tā laikā būšu vairāku Gaiziņu augstumā un Salacgrīvu man neaizsniegt ;)

  • papucis

    Njā, nav forši tā satraumēties, tāpēc jātrenē potītes! Tas palīdzēs izvairīties no traumas un ja nu tomēr tā gadīsies, tad vieglāk tiks cauri un ātrāk varēs tikt atpakaļ uz pekām :)

    varbūt noder šis te:
    http://basket.lv/sljbl/02032012-ko_darit_ja_sastiepta_potite_konsulte_spo
    http://basket.lv/sljbl/09032012-ko_darit_ja_sastiepta_potite_konsulte_spo

  • Hiēna essnee

    Kas grib rokfestu, Dodas uz šito, nav nemaz tik tālu: https://www.youtube.com/watch?v=C5fJcf2piBA :)

  • Andulis

    Hm, 26. jūlijā taisni varētu/vajadzētu SSV-26 sarīkot.. Līdz šim gan startēts rīta pusē, bet visas lietas kaut kad ir pirmo reizi.. :)

  • lellde lellde

    Prieks ka smukais štociņš iemainīts pret kedām :) Gaidam atpakaļ trasē – bet pamazām ;)

  • Māris T Māris T

    Jūs visas te esat ļoõõti normālas. /pakausi domīgi kasošais smailijs/ Varbūt pavisam nedaudz atšķiras normāluma pakāpes. Veseļojies, kaimiņien!

    p.s. vīrietis vismaz smuks?

  • Hiēna essnee

    Protams, ka smuks! Apollons! Kaut kādu pārāko neglīteni es ar degošu koku būtu atgaiņājusi, nevis ļāvusi izpildīt džentlmeņa darbības:D

  • IlgaisC IlgaisC

    Ha ha…a MarisT….satraucaas par to,kurś ruupejas!!!Veseĺojies un dari visu ar apdomu!!

  • Rozamunde Rozamunde

    “Tavos gados noņēmu ģipsi no lauztās pēdas, lai skrietu maratonu, un nekas” :D Vispār jau pilno tomēr nenoskrēju toreiz (TDzM Biķerniekos 1991.gadā). Pēc 20 un vēl bišķiņ km (4 apļi – 2:17) pamodās veselais saprāts, ka moš tomēr sāp par stipru un vairāk nevajag skriet :)Skriets tolaik tika revolucionārajos baskāju apavos – padomju tenisčībiņās. Toties tagad es Biķerniekiem beidzot atriebos, noskrienot tur 45 km gada īsajā naktī :D

    Prieks, ka atkal esi kedās, citādāk vazājies kā pilnīga nelaimes čupiņa :)

  • Forši forši!!! Zini ir tāds teiciens: “visi vienmēr atceras to brīdi, kad sāka kaut kas sāpēt, bet aizmirst to mirkļi kad sāpes pāriet.”
    Bet skrējējiem nav tā! Skrējēji vienmēr atceras to “atgriešanas mirkli” :))

  • Hiēna essnee

    Ojā, nelaimes čupiņai atkal ir smaids sejā:) Beidzot pēc cilvēka var justies!

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.