Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

2. septembris 11:00

ROGAININGS “KUITEŅA MALDONIS”


Vieta: , ,
Notikums: , ,
Distance: ,

Mājas lapa: ROGAININGS “KUITEŅA MALDONIS”
Pieteikšanās lapa: ROGAININGS “KUITEŅA MALDONIS” pieteikšanās

 

KM-Rogainings-FB

 





    
Atzīmēt piedalīšanos VSK Noskriet kalendārā, var tikai VSK Noskrien biedri. Bet ja tu tāds neesi, tad vari par tādu kļūt.

VSK Noskrien - galvenais nav uzvarēt, galvenais ir noskriet.
VSK Noskrien biedri kas piedalās
Skrējējs
priedza piedalās
Jolis sekoju līdzi
Laurap piedalās
vargans varbūt piedalās
katarakt piedalās
zusurs piedalās
polar piedalās
KarīnaK piedalās
Jekaterina piedalās
Rozamunde varbūt piedalās
Lasma3 piedalās
ildze ļoti skauž
Ugis piedalās
chunka piedalās
zetto piedalās
Miegs piedalās

Piedalās - 12

Varbūt piedalās - 2

Seko līdzi - 1

Ļoti skauž - 1

5 komentāri rakstam ROGAININGS “KUITEŅA MALDONIS”

  • Šogad 2. septembrī risināsies noteikti viens no skaistākajiem un interesantākajiem Latvijas 2017. gada rogainingiem – “Kuiteņa maldonis”.
    Visa pavasara un vasaras garumā stāstīsim gan par to kā šim pasākumam gatavojamies paši, gan par to, ko varēs redzēt sacensību dalībnieki. Rudenī ar Sedu var sacensties ja nu vienīgi Sigulda.

    Sedas tīrelis
    Pirms kūdras ieguves uzsākšanas Sedas purvs (saukts arī par Sedas tīreli) bija viens no lielākajiem Latvijas purviem 9000 ha platībā. Kopš 19. gs. teritorija izmantota kā medību vieta. Intensīvu kūdras ieguvi uzsāka 1954. gadā, pēc kūdras izstrādes izveidojušās seklās ūdenstilpes pakāpeniski kļuva piemērotas putnu ligzdošanai.
    2000. gadā aptuveni 20 ha lielā platībā kūdras izstrādes procesā zem 2–3 m bieza kūdras slāņa tika atrastas veca meža paliekas – koku celmi un čiekuri. Tā ir bijusi priežu audze ar atsevišķu koku diametru ap 20 cm, kas nav raksturīgi purva apstākļiem. Ņemot vērā kūdras veidošanās procesa īpatnības, ka kūdras slāņa biezums gada laikā pieaug par 1–2 mm, tika lēsts, ka atrasto meža palieku vecums varētu būt 2000–2500 gadi. Tagad atradums atkal kļūst par vēsturi, jo teritorija lēnām apūdeņojas.
    Sedas tīrelis veidojies Sedas upes baseina augšdaļā, pārpurvojoties sauszemei un vietām aizaugot ūdenstilpēm. Intensīvā kūdras ieguve Sedas purvā kopš pēckara gadiem līdz mūsu dienām ir iznīcinājusi teritorijas sākotnējo ekosistēmu. Pēc kūdras ieguves izstrādātajās purva daļās notikuši dabiskie atjaunošanās procesi un izveidojies jauns, unikāls biotopu komplekss. Kopš 1999. gada Sedas tīrelī izveidots dabas liegums «Sedas purvs», kas ir izcils biotops un starptautiski nozīmīga ūdensputnu ligzdošanas vieta, kā arī apmešanās vieta gājputniem migrācijas laikā. Liegumā ligzdo vairāk nekā 100 putnu sugu, bet kopējais teritorijā konstatēto putnu sugu skaits ir ap 140. Pavasara un rudens migrācijas laikā purvā uz atpūtu, barošanos un nakšņošanu nolaižas tūkstošiem migrējošu dzērvju, ziemeļu un mazo gulbju, kā arī vairāku sugu zosis. Sedas purvā ir sastopami vilki, lūši, stirnas, mežacūkas, lapsas, ūdri un citi zīdītāji. Īpaša loma purva ekosistēmas veidošanā ir bebriem, to darbība ir vecinājusi ūdensputniem labvēlīga hidroloģiskā režīma izveidošanos.
    Purva labākajām putnu vērošanas vietām – dīķiem, kas uzplūdināti izstrādātās kūdras vietās, – ļoti grūti piekļūt ar autotransportu. Purvā uzstādīti divi skatu torņi. Viens pieejams no pilsētas puses – skatu tornis kūdras izstrādes lauka malā. Otrs tornis pieejams no Jērcēnu pagasta puses – putnu vērošanas tornis purva dīķos (uzbūvēti Dabas aizsardzības pārvaldes īstenotā projekta Natura 2000 ietvaros). No Jērcēnu pagasta sasniedzami Sedas purva dīķi, kuros iespējams makšķerēt, vērot putnus vai vienkārši laivot un atpūsties.

  • Andulis

    “Sedas purvā ir sastopami VILKI, lūši, stirnas, MEŽACŪKAS, LAPSAS, ŪDRI un citi zīdītāji. Īpaša loma purva ekosistēmas veidošanā ir BEBRIEM, to darbība ir vecinājusi ŪDENSPUTNIEM labvēlīga hidroloģiskā režīma izveidošanos.”

    Ar šādu [distanču] komplektu varētu izkonkurēt pat Stirnu buku! :D

  • Ugis Ugis

    Meklējam vēl vienu spēcīgu gliemezi komandai. Komanda sastāv kopumā no 4 cilvēkiem, jo šeit grāvji plati, darba pietiks visiem ;)

  • Spēcīgie gliemeži dzīvo tajā pašā karaļvalstī, kur apaļie kvadrāti, vai tiem tomēr nav nekā kopīga?

  • Ugis Ugis

    Kvadrāti ir viennozīmīgi saistīti, jo vairāk kvadrātu kvadrātā, jo tas tuvojas aplim.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.