Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Par prioritātēm

Cik ilgi jūs varat iztikt bez darba un socializēšanās ar kolēģiem un visu pārējo, kas aizņem lielāko daļu no mūsu dzīves? Bet vai tiešām tā daļa ir tik liela? Reiz Krimuldas serpentīna koptreniņa (KSK) braucienā skrienambriežiem piedāvāju nedēļas modeli, kurā dienas sadalītas pa 8h blokiem veido 21 maiņu. Darbs maiņās ir ierasta padarīšana daudzu profesiju pārstāvjiem. Zinu shēmu, kurā strādā 24h un tad trīs dienas brīvas. Ir variants, kurā strādā pa 12h divas dienas, tad divas naktis un visbeidzot četras dienas brīvas. Retāk sastopams variants, ko esmu redzējis, ir strādāt pa 24h katru trešo dienu, taču tikai darba dienās, jo sestdiena un svētdiena darba devējam izmaksā dārgāk. Kā ir ar dažkārt šajā lapā pieminētajiem ofisniekiem? Stundu skaits ir tas pats, tamdēļ ņemam 7d x 24h /8h = 21 darba diena nedēļā. Kā mēs šo 21 izlietojam?

21dd – 5dd algotajam darbam (40h/8h) =16dd/ned ar kurām brīvi rīkoties pēc pašu ieskatiem.

Ja miegam atvēlam 8h dienā jeb vienu darba dienu, tad nedēļā aiziet septiņas. Atliek 16dd-7d=9dd.

Viņdien dzirdēju pa radio raidījumu, kurā internacionāla ģimenīte stāstīja par savu ikdienu. Sieva portugāliete teicās, ka latvieši ēdot ātri, ne tā kā viņas dzimtenē vairākas stundas pie galda siestojot. Mums pietiks ar vienu darbadienu nedēļā, ko atvēlēt vairākām maltītēm dienā. 9dd – 1dd = 8dd.

Mēs esam skrējēji, viena darba diena jeb 8h nedēļā aiziet kilometru vākšanai.  8dd – 1dd = 7dd.

Ikdienas transportam un veikalam vēl viena darba diena. 7dd – 1dd = 6dd.

Sešas darba dienas, kuras veltīt ģimenei, draugiem un radiem. Internetam, epastam, noskrien.lv forumam un citām jaukām lapām. Kultūrai, grāmatām, žurnāliem, jaukiem TV raidījumiem un kino filmām. Sešās darba dienās ir 48h, var pat atlicināt laiku teātrim, operai vai koncertam.

Šķiet par daudz? Labi, ņemu 1d nost, vingrošanai, jogai, velo un citām miesiskām aktivitātēm. 6dd – 1dd = 5dd jeb 40h kā viena pilna darba nedēļa, ar ko šķiesties, kā pašiem tīk. 40h nedēļā ir vairāk nekā spējam brīvdienās noballēties un atdoties slinkumam. Pie kam, nav pat jāsien kedas un jādodas ārā skriet, jo šai nodarbei laiks jau iepriekš ticis atlikts pat ar rezervi.

 

Vēlreiz visu saliekot kopā:

5dd darbs

7dd miegs

1dd ēšana

1dd ceļā un bodē

1dd + 1d skriešana + vingrošana

= 16dd samērā aizņemtas

+ 5dd brīvam lidojumam

= 21dd kopā jeb 21 x 8h = 168h = 24 x 7 nedēļā

 

Ko ar šiem drausmīgajiem cipariem vēlējos pateikt? Tikai to, ka nespēju sevi nekādi piespiest pie vingrošanas. Man vieglāk ir uzrakstīt šīs rindiņas nekā sākt darīt un pieliekties, lai pirkstgaliem aizsniegtu potītes un tiektos aizskart zemi.

Plānošana. Ar dzelžainu grafiku var vairāk. Slinkums spiests atkāpties. Daudzkārt esam redzējuši, kā mūsu biedri sasniedz nosprausto mērķi, jo piespieduši sevi ievērot izvēlēto treniņgrafiku.

Publiski pateikts ir tāpat, kā ar tām derībām, kuras nesen starp vairākiem skrējējiem tika līgtas ēdot saldējumu..

Jāsāk vingrot. Ko ieteiksiet?

 

P.S.

Virsrakstā “Prioritātes”, vai tiešām?!

Un cik reizes pieminēju vārdu “laiks”

;)

14 komentāri rakstam Par prioritātēm

  • Te laikam ir runa par to vai Tu gribi vienkārši noskriet vai patiešām NOSKRIET. Vārdu “noskriet” var aizstāt ar “dzīvot”. Tur arī tā motivācija darīt vai nedarīt rodas.

    Bet vispār ļoti interesanti, ka esi iedalījis visu 8h ciklos. Es tā reiz sadalīju diennakti un tā kā 8h tiek pavadītas miegā, tad operēt var patiesībā tikai ar 16h un tā kā 5/7 dienām pavadām strādājot, tad sanāca man 8h darba un 8h atpūtas (apzinātās, ne miegotās). Rezultāts ir tāds, ka ir līdzsvars – 50:50. Brīvdienas ir patīkams bonuss kad var dzīvot uz visiem 100%.

  • xorix xorix

    Šis atlikušais brīvais laiks 6dd, jeb 48h ir klasiska laika izšķērdēšana (Internets, TV, …) un slinkošana!

  • turiburu turiburu

    Dzīvē vispār galvenais ir atpūsties.Un vislabāk ir atpūsties labi. Bet lai labi atpūstos ir daudz jāstrādā. Tā kautkā.

  • dot dot

    1dd skriešanai ir pārāk maz – vismaz 2dd.
    Ēšanai arī vajag vismaz 2dd.
    Atlikušās 3dd jātup dīvānā lūrot TV un datora ekrānā, var kombinēt ar ēšanu :)

  • Par maz ceļam, veikalam un vienkārši sadzīvei. Ēst gatavošana aizņem daudz laika, ēst ārpus mājas ir dārgi, neveselīgi, negaršīgi (izvēlies divus). Sen sen mēģināju nedēļu pierakstīt, ko katru minūti daru. Izniekotais laiks, protams, arī bija, bet neticami daudz laika aizņem sadzīve un pārejas laikas no vienas aktivitātes uz otru, kas tiek veltīts vienkārši padomāšanai. Ne visiem pietiek ar astoņām stundām miega. Apmēram tā.

  • ansiso Ansis Ozoliņš

    Uz veikalu tā vienkarši jau 100 gadus neeju. Parasti pēc lēnā treniņa atpakaļceļā ieeju kādā veikalā un visādus sīkumus sapērkos, reizēm arī 2 maisus :D Te jau iznak ievērojami ietaupīt laiku.
    Ikdienas transportu arī nav vajadzības izmantot, jo man viss 10km rādiusā ar riteni izbraucams. To var pieskaitīt pie atjaunošanās treniņa.
    Ja par ievadā runāto darba režīmu, te jau viss atkarīgs no konkrētā darba. Man sanāk daudz kustināt smadzenes, 12h- te jau vienkārši sviestā var saiet, un darba vai mācību efektivitāte nekādi. Bet pieņemu, ka kaut kādam dežurantam, kas vienkārši kaut kur piemēram uzpasē kādu majas ieeju, gan nebūtu problēmas arī 24h pavadīt darbā. Un tur vēl iekšā var skaitīt internetu, žurnālus, grāmatas utt.
    Ā, un pats galvenais. Uz kedu nesiešanu arī var ietaupīt laiku…

  • Spāre lido bite_L

    ieteikumi vingrošanai:

    man patīk ideja par intensīvajiem treniņiem (HIIT – high intensity interval trainings), doma tāda, ka stundas treniņu saspied 12-15 min:
    50 s darbojies uz maksimumu (piemēram, 50s ar svaru pietupies, cik daudz vari vai atspiedies), 10s atpūta.
    Pulss gan riktīgi debesīs lec un ogļhidrātus nodedzina. Tikai, lai būtu efektīvi, jāsakombinē pareizie vingrojumi (var paskatīties, piemēram, bodyrock.tv , tur ir labas kombinācijas, pašas lapas noformējums un foto gan ir tādas, ka bērnu klātbūtnē labāk vaļā nevērt, bet treniņi ir ļoti ok!).
    Ir pat vesela vingrotāju kustība, kas šitā tikai vingro un izskatās ne sliktāk kā tie, kas zāli apmeklē.
    Bet atšķirībā no ikdienas skriešanas tā ir reāla izkāpšana no komforta zonas, taču pēc tam visu dienu labs fīlings. Turklāt tās ir tikai 12-15 min ārpus komforta zonas!!! Es šitā rauju jau pusotru gadu. Vienīgais skriešana mazliet demotivē vingrot, grūtāk saņemties. Bet vismaz 2 HIITus nedēļā es parasti cenšos saglabāt arī, kad skrienu. Un, ja mājās nav pietiekami lieli svari celšanai, var īzī uztaisīt smilšu somu.

  • Spāre lido bite_L

    daudziem efektīviem vingrojumiem svaru nemaz nevajag, bet tos var izpildīt ar palēcieniem, piemēram, tie paši pietupieni ar palēcienu, pietupieni uz 1 kājas, ikru trenēšana uz pakāpiena, high knees ar lecamauklu, tuck jump, deadlifts one leg jump, burpees. nemaz nerunājot par visdažādākajiem atspiešanās, veidiem, burpees, planks etc.
    tikai 12 minūtes un gatavs! :)

  • Spāre lido bite_L

    rekur ērts taimeris intervāla treniņiem: http://www.beach-fitness.com/tabata/
    forši ekrānā redzams ar lieliem cipariem redzams vingrošanas laikā. Pirms tam noskatos workoutu, kuru vēlos pildīt (vai pati uzrakstu uz lapas pēc saviem ieskatiem nepieciešamo) un tad aiziet.

  • Par tām derībām kaut kad vēl vajadzētu parunāt, jo galu galā ne uz ko taču nesaderējām? :)

  • Marta arī taujāja pēc konsīlija sanākšanas, iztrūki piparkūku pasākumā ;)
    Varam svētdien pie pankūkām vienoties, ja piedalies kaut slēpēm kājās. vēl flomīšu nenodarītais atgadījums karājas :))

  • Hiēna essnee

    Ak, es būtu laimīga, ja man nedēļā ceļā aizietu tikai 8h :D Diemžēl ne visi dzīvo tuvu darbam. Un vēl jau darbā katru dienu ir 1h pusdienu pauze, ko mierīgi var skaitīt klāt algotajam darba laikam. Vienu laiku, pilnu slodzi patālu no mājām strādājot, secināju, ka, atskaitot miegu, darbu un ceļu uz/no darba, man dienā paliek 2-4 h visam pārējam. Ļoti daudz, vai ne?

  • Var paskatīties uz laiku ko pavada ceļā citādi :) Laiku, ko pavadu ceļā uz/no darba (man tās ir 3 stundas dienā) es izmantoju sekojoši: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/156715_472083176164299_649250932_n.jpg
    Manā gadījumā gan tas ir sabiedriskais transports, bet, ja jāpārvietojas ar savu auto, tad ir alternatīva – audiogrāmatas. Ar tām esmu tagad aizrāvies skrienot. Rezultātā dienas laikā es ilgāku laiku pavadu lasot un klausoties grāmatas nekā skrienot.

  • Vīlīte Villiite

    Esmu ofisnieks un tāpat 8h vienmēr nesanāk pavadīt darbā, citreiz 9h un vairāk, viss atkarīgs no situācijas, pirms gada, darbs varēja ieilgt līdz 9 – 10 vakarā, bet tas viss ir saprotams.
    Tāpat ar darbu un ēšanu nebeidzas viss, gribas jau paplašināt savu redzesloku, aiziet uz teātri, kino, apmeklēt kādu izstādi, mēdz būt vismaz katru otro nedēļu viesības ar draugiem, un vēl studijas maģistratūrā un savelkot visus šos faktorus es saprotu, ka skaitot laiku, tāpat kā skaitot naudu bagātāks nepaliksi, zināmā mērā sāc sevi ierobežot. Un kas ir dzīvot tādos strikti noteiktos rāmjos?
    Tādēļ skriešana notiek pēc sajūtām, šodien varu, rīt netieku, un es nekad nebūšu profesionāls sportists, viens ir talants kura man visdrīzāk nav, otrs man tas liekas par traku, vien tādēļ, ka man patīk ja dzīve ir pavisam citās krāsās.
    Bet tie, kas dodas uz saviem mērķiem profesionālajā sportā, ievēro tos dzelžainos treniņu grafikus, apsveicami, jo kā mēdzu teikt, katram ir sava disciplīna kurā viņš ir labākais un ja ne labākais tad tā vismaz viņam ir vispiemērotākā, vienam tas ir sports, citam bērnu audzināšana un pavarda kurināšana, vēl kādam bizness, reti kurš cilvēks spēj būt universāls!

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.