Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Pirmā reize. Don’t screw up!*

Fani pieprasa race report.

Varbūt nedaudz no vēstures… Kad 2012. gada sākumā pievērsos skriešanai, pat pusmaratons šķita pilnīgs kosmoss. Tad NRM ietvaros kaut kā noskrēju 10km distanci zem stundas, un visu vasaru turpināju trenēties, lai rudenī pievarētu savu pirmo pusmaratonu Siguldā, kuru noskrēju stundā un 45 minūtēs, kā rezultāta mute smaidīja vēl pāris dienas. Drīz pēc tam sekoja pirmā treniņnometne Atēnās, kur pirmo reizi veicu treniņu garāku par 40km, pārskrienot pāri Imitos kalnam. Šeit radās iedīglis idejai par pirmo oficiālo maratonu tieši Atēnās. Gadu mijā dalība igauņu sacensībās Dream of the Final Night izmainīja priekšstatu par ultrām. Sapratu, ka patīk ilgi un lēni skriet. Vienmēr esmu teicis, ka ātri skriet man nepatīk. Visdrīzāk jau laikam tāpēc, ka nemaz nevaru.

Otrajā treniņnometnē šogad maija sākumā iepazinos ar trasi un, pīpēdams, 32grādu karstumā noskrēju no Maratonas līdz Atēnām 4-ās stundās ar diviem pitstopiem pa vidu, jo 2 litru dzeršanas sistēma nežēlīgi ātri žuva ārā. Pārējais gatavošanās process savam pirmajam tika aizvadīts pēc diezgan ņerdzīga plāna. Visi noteikti zina par Ņergu vasaras skrējieniem, par somu Marathon of Dangers, Daugavpils 50km, SKM, 100km Viļņā un citiem treniņskrējieniem. Un tas viss, lai sezonas beigās noskrietu savu pirmo Maratonu gada sākumā nospraustajā mērķa laikā – 3:30:00.

Atēnās ierados laicīgi, lai aprastu ar vietējo klimatu. Piektdien apmeklēju sacensību EXPO, kurš kaut kāpēc no Zappeiona, kur tas notika iepriekšējos gados, tika pārcelts kaut kādā “čuhņā” pie jūras. EXPO liels – daudz dalībnieku, daudz stendu, daudz firmu – pat tādas, par kurām iepriekš nebiju dzirdējis. Piedāvājums interesants, gandrīz saķēru iepirkšanās drudzi.

Atēnu Maratona 2013 EXPO

Atēnu Maratona 2013 EXPO

Pēdējā nedēļā aizvadīju trīs treniņus savā aplī apkārt parlamentam, no kura viens bija pusmaratons zem 100 minūtēm. Saucu to par zāģēšanu, jo parkam pa vienu pusi jāskrien augšā, bet pa otru – lejā. Rezultātā augstuma līkne atgādina zāģa zobus. Ņergas trenējās nepareizi, tāpēc nolēmu, ka šāds tempa treniņš pirms Maratona ir vienkārši nepieciešams.

Zāģis

Zāģis

Maratona starts ir, protams, Maratonā. Uz turieni dalībniekus veda organizatoru sarūpēti autobusi. Viss ceļš līdz Maratonai bija pilns ar autobusiem. Neesmu parēķinājis, cik simtus autobusu vajadzētu, lai visus dalībniekus pārtransportētu. Sešos no rīta iesēdos vienā no šiem autobusiem. Ar blakussēdošo grieķi pārrunājām trases īpatnības. Uzaicināju uz NRM, teicu, lai droši brauc, auksti nebūs.

Pirms starta satikāmies ar Ingu, un nofotogrāfējāmies dzelteno krekliņu kopbildē. Tad vēl nezināju, ka Ingai bija dzimšanas diena. Vēlreiz apsveicu!

Moments pirms starta ar Elie

Atdevu savas mantas DHL kurjeriem, kuri tās nogādāja atpakaļ uz Atēnām – arī organizatoru serviss.
Startā man bija ierādīts otrais bloks – uzreiz aiz elites. Tik tuvu startam dažreiz pat Skrien Latvija posmos neizdodas tikt. Starts pa viļņiem – katrs bloks startē ar minūtes intervālu.
9:01 – nu, tad aiziet! Pirmie apmēram 10 kilometri ir plakani. Spēka šeit ir daudz, un gribas nesties ātrāk, bet nedrīkst – jātaupa spēki vidusdaļai, kur viss izšķirsies. Kaut kur ap piekto kilometru mani pārsteidza daži apdzenoši dalībnieki ar trešā bloka numuriem. Nodomāju, kur tā jānesas jau sākumā? Mana stratēģija bija taupīgi noskriet sākumu, izpumpēties 22km garajā 300m kāpumā trases vidusdaļā, un pēdējos 10km vienkārši noripot lejā no kalna ar gravitācijas palīdzību.

Nu ja, tātad trases vidusdaļa – garš, garš posms ar nepārtrauktiem kāpumiem, kas kauj nost lēnām, bet stabili. Papildus reljefam visu laiku spīd Saule un karsē ne pa jokam. Ēnā bija 22-23 grādi vismaz. Termometrs līdzi nebija paņēmies. Uz asfalta Saulē apstākļi līdzīgi šī gada NRM. Apmēram pusē parādās pirmie „staigātāji”, es turpinu kāpt augstāk tuvāk Saulei. Paliek aizvien karstāks un karstāks, skrienas aizvien grūtāk un grūtāk. Motivēju sevi ar domām, ka jānoskrien cienīgi, lai Rīgā nebūtu jāatgriežas ar kaunu, un ka nedrīkstu pievilt tos mīļos, kas tur par mani īkšķi. Stāvākajos kāpumos palīdz skaļāk izteikts vārds “Ņerga!”. Pozitīvo emociju lādiņu sagādā līdzjutēji – grieķi ir iznākuši ielās un bļauj, aplaudē, spēlē mūziku un visādi uzmundrina skrējējus. 29.-jā kilometrā no līdzjutēju rindām izskan “LATVIJA, LATVIJA!”. To tik man vajadzēja dzirdēt… Pēdējie kāpumi noskrējās nemanot.

Atēnu Maratona trases augstuma līkne

Atēnu Maratona trases augstuma līkne

Un tad jau pēdējie desmit kilometri – lejā no kalna. Pārslēdzu ātrumu no pazeminātā uz sesto, un ripoju lejā uz Panathinaiko stadionu. Pēdējos kilometros trases malas pilnas ar atbalstītājiem. Tracis ne pa jokam. Ieskrienu stadionā. Tas arī pilns ar atbalstītājiem. Pēdējie 200 metri jāveic pa stadiona melno švammi. Redzu priekšā divus skrējējus. Uzdevums skaidrs (kā vēsta mūsu lapas moto – noskrien), tā arī izdarīju – paņēmu un noskrēju.

Finišs jeb, kā man labpatīk to saukt – mērķis. Ambitu apturēju pie laika 3 stundas, 12 minūtes un 4 sekundes. Lēnu garu, izbaudot atmosfēru stadionā, dodos ārā, saņemu medaļu (medālis glīts, pat ļoti). Atgūstu savas mantas, vēlreiz apeju apkārt stadionam, drusku pavēroju sacensību finišētājus un dodos mājās. Jāteic, ka iet bija vieglāk nekā pēc Jūrmalas pusmaratona, kur dīvainā kārtā zaudēju iešanas spējas uz vairākām stundām.

Mērķis sasniegts!

Mērķis sasniegts!

 

IMG_1140_r

Medālis

Nedaudz tehniskās informācijas. Iztērētas trīs želejas. Dzeršanas punktos ūdens un Powerade. Vienreiz arī kola. Kāpumu summa trasē – 321m. Pamatā visi kāpumi trases vidusdaļā no 10.-tā km līdz 32.-jam km.
Rezultāts. Apmierinošs! Netto laiks 3:11:58. Pirmā puse 1:36:31, otrā 1:35:27. Koriģētais plāns pieveikt distanci 3 stundās un 15 minūtēs izpildīts ar uzviju. Plāns tikt iekšā 5% labāko rezultātu – arī (spriežot pēc 2012. gada rezultātiem. Šī gada oficiāli rezultāti vēl nav pilnībā nopublicēti).

Jāsaka liels paldies maniem draugiem Grieķijā, bez viņiem šī skrējiena nebūtu. Paldies Ņergām par treniņprogrammu. Paldies maniem faniem, kas domāja labas domas.

Obligātā recovery procedūra
Obligātā recovery procedūra. Ņergu benzīns ar Panathinaiko stadionu fonā.

Nu arī mana sezona ir cauri. Beidzot jāsāk trenēties.

______________________________________________________
* Nesalaid to dēlī!

32 komentāri rakstam Pirmā reize. Don’t screw up!*

  • Rozamunde Rozamunde

    Kāpēc uz medaļas rakstīts OPAP? Tu kaut kādā opapu klasē skrēji? :))
    Bet visu cieņu – laba skrējiena ar izcilu rezultātu labs apraksts!

  • batars batars

    Apsveicu ar pirmo un lielisko rezultātu.

  • Aivars703 Aivars703

    Apsveicu ar izcilu rezultātu. Tīri praktisks padoms. Nesasteidz ar augstvērtīgiem rezultātiem, nelaupi sev iespēju bieži taisīt PB. Tas var būt papildus bonuss saņemtai medaļai skrējienā.

  • Hiēna essnee

    Vietas izvēle pirmajam klasiskajam ideāla:)

  • Pirmais un tik lielisks! Apsveicu!!! Ņergas rullē! Cielaviņu arī paķēri līdzi uz Atēnām? :)

  • Oi! Perfekti! :))
    Noskrienīgi perfekti! :)

  • Andulis

    Varbūt Ņerga grieķiski ir Opap? :)))

    Apsveicu ar lieliski realizētu lielisku plānu! Un lieliski aprakstītu arī.

  • Rainers Rainers

    Eh kā patīk šadi apraksti! Apsveicu :)

  • Iespaidīgs pirmais! Negatīvi spliti pat. Vieta arī īstā. Ko vēl vairāk! Apsveicu!

  • bro bro

    Skaisti!
    Apsveicu!

    Turpinām domāt labas domas :)

  • Bulldozer Bulldozer

    Ņerga – viens no visbiežāk sastopamajiem vārdiem šajā vortālā. Kāpēc jūs sevi esat tā nosaukuši? Darbi, ko jūs darat galīgi neliekas man ņerdzīgi. Jūs tak neesat nekādi čīkstuļi, pīkstuļi neko nevarētāji, tieši pretēji. Ja nu vienīgi paši sevi uzskatat par meža – purva dīvainīšiem. :)

  • Kristaps Broks kriss240188

    Super Ņerdzīgs skrējiens maratona dzimtenē, vienīgi pietrūcis kāds purvs pa vidu :D

    Cik man skaidroja, tad Ņerga ir tāpēc, ka nākamajā dienā tālāk par gultu nekur netiekot.

  • edGars

    Apsveicu, Imant un apbrīnoju. Ka tik jēdzīgs rezultāts. Ka pirmais.

    Buldozer: Pie šī vārda laišanas tautās vainīgs 12/11/2013 at 13:19 komentāra īpašnieks. Tā nesaucas visi noskrienieši, noskrienietis ir noskrienietis. Vismaz vēl pagaidām, ja tu saucies par ņergu, tad visticamāk tev būs ari kāds sakars ar matiss. Bet tas, ka tev ir kāds sakars ar Matīsu tevi vēl nepadara par ņergu.

    Es, piemēram, nāku no apsūbējušas galaktikas “Liepājas zvaigznīte”, kuras vārda tēvs ir sm72 :)

  • Trakais Trakais

    Imants A. ir mans pēdējā laika favorīts – īsā laikā ir iemācījies teicami, stratēģiski un ātri skriet.

  • Spāre lido bite_L

    Imantam ir daudz fanu. Es arī jau labu laiku nevaru vien beigt apbrīnot Imanta A fantastisko izaugsmi! Atceros, ka sākām skriet aptuveni vienā laikā, bet jau sen kā esam absolūti dažādās skriešanas orbītās. Vai nākamā būs Laulesmaa par visu laiku? :)

  • Andulis

    Terminoloģiska atkāpe. Bulldozer – šī gada pašā sākumā matiss sakreņķējās(?), ka nespēšot janvārī noskriet ieplānoto un pasludināja sevi par ņergu (ar mazo burtu). Tauta to pamanīja, bet nenoticēja :) Skatīt viņa komentāru 03/01/2013 19:38 iekš http://www.noskrien.lv/forum/sacensibas/sacensibas-sava-starpa/page-2/.
    Sekojošajās nedēļās vārds “ņerga” mainīja jēgu (un ieguva lielo burtu). Jau 23. februārī matiss to lietoja citā nozīmē: http://www.noskrien.lv/kalendars/2013/koptrenins-uz-siguldu-c-zakumuizu/#comment-36616.

    Ņergu FB konts, šķiet, parādījās vēl pēc tam. https://www.facebook.com/Nergas

    Varbūt nav akadēmiski precīza definīcija, tomēr domāju, ka daudz nekļūdīšos, ja teikšu: Ņerga ir Matīsam līdzīgs/-a noskrienietis/-e :))
    Taču iespējams, ka Ņerga var arī nebūt VSK Noskrien? Lūdzu pašus Ņ. precizēt, ja nu kas ;)

    Jebkurā gadījumā, Ņergas kā parādība un stils varētu būt viens no 2013. gada notikumiem LV skriešanas dzīvē :)

  • Ja googlē ņergu, tad tiksiet pie Druwalža un Miervalža jeb lasīt lejasgalu – http://www.calis.lv/forums/tema/18230529-nr41ed-un-sporto-veseliga-dzivesveida-klubins-pievienojies/182/

  • Artūro

    Par Imantu raižu nebija. Jau iepriekš bija izpētījis un izošņājis situāciju.

    //Gan jau kāds pamanīja, ka šogad Ņergas svinējā Jāņus lībiešu krastā. Kāds iezemietis arī pamanīja un nokomentēja, citēju: “Laikam @matīss ar psihopātskrējējiem devās cauri Saunagam. Barons uzburkšķēja. Pardon” :D

  • Bulldozer Bulldozer

    Jasno. Ja uzzin izcelsmi un pirmsākumu vārds iegūst citu nozīmi. :)

  • Andulis

    Paldies “Druvvaldim”. Jāsāk calis.lv lasīt, tīri interesanti.. Ieraudzīju tur arī šādu novērojumu: “Tā ir, kad par ņergām sāk runāt Šie sāk vairoties” :)

  • Vita

    Lieliski skrien un labi raksti. Ir kaut kas fascinējošs un aizraujošs tavā skrējēja karjerā.

  • Imants A. Imants A.

    Paldies, biedri! Tiekamies trasēs!

  • Imant, izcils sniegums un pats galvenais attieksme! Apsveicu!

  • jupe jupe

    Ja matiss ir Ņergu tēvs, maffija Ņergu karaliene, tad Imants varētu būt Ņergu Opaps. Pat uz medāļa tā uzzīmēts :)

  • Rozamunde Rozamunde

    Matiss, ja precīzāk, tad Druvvalža un Miervalža īstenā izcelsme ir šeit: http://www.calis.lv/forums/tema/18201584-mees-taas-dullas-kas-sporto-2013-gads/188/ Tavs links tik pārpublicējums :)

  • Rozamunde Rozamunde

    Bet stāsts jau par Imantu, un Imantu es apbrīnoju par to, ka viņš spēj atturēties no ALUS! Tradicionāli jau pasēdēšanas domātas, lai tiktu pasēdēts kopā ar ALU, bet šis jaunais cilvēks ievērojams ar To, ka Divplākšņu pasēdēšanas točkā aktīvi mēģināja saorganizēt kefīru vai vismaz bezalko alu. Respect! Imanta nevaid miris! :)

  • Svētdien, kad braucām uz Ķemeriem, vilcienā iedegās sarkans uzraksts IMANTA – noteicu, ka iztrūkst pirmspēdējais burts S, lai būtu kā noskrien.lv profilā skrējējam, kurš tajā brīdī izrēķinās ar savu Pirmo maratonu.
    stc, kad nākamajā dienā pēc Džo stafetes dzesējāmies Ādažu purvā, cits Ņerga rikšoja savu importa maratonu Kaunas. gandrīz sakritība ;)

  • Jā, tajā Cāļa lapā laikam ļoti intensīvas diskusijas notiek, arī PaBaso.lv lapai reizi pa reizi vērojama kāda ienākošā saite no tās Cāļa lapas, par visu ko tur laikam runā.

  • m.jordan m.jordan

    Matīss skaitās galvenais skriešanas korifejs sajā lapā?

  • Normund, diemžēl nav sanācis vaļas iepazīt Cāļa lapu

  • Rozamunde Rozamunde

    m.jordan, korifejs vienā sadaļā, kur ganās meičas, kas mēģina apvienot sportošanu ar salātlapu graušanu, skaitās ņekijs Dzīvnieks, kas šajā lapā saucas mazliet citadāk. Korifejs citā sadaļā, kur tusē meičas, kas uzskrien un ēd visu, ko kāro, skaitās in.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.