Biedriem

Komanda piedalās

VSK Noskrien Facebook profils

Skrējējas trimestru piezīmes. Ievads

Ievads jeb labo ziņu paziņojums

Kā jau var noprast pēc nosaukuma, no skrējēja parastā esmu pārkvalificējusies par skrējēju-topošo mammu. Iespējams, pēc pēdējā traumas perioda, kas ievilkās visā vasaras otrā pusē un rudens sākumā, ir mazāk pamanāms, ka esmu gandrīz pārtraukusi skriet garos skrējienus, izvairos no sacensībām, garākiem koptreniņiem, kā arī no atbildēm uz jautājumiem par nākotnes sportiskiem mērķiem un plāniem. Lai nu top zināms, kāpēc.

Mans mērķis ar šo bloga ierakstu sēriju padalīties visnotaļ specifiskā pieredzē, varbūt iedrošinot citas sievietes nepārstāt kustēties šajā interesantajā dzīves posmā vai iedrošinot vīriešus atbalstīt savas sievas viņu vēlmēs. Es ceru, ka man izdosies skriet un visādi citādi saglabāt kustīgo dzīves veidu, cik nu ilgi tas būs iespējams pašsajūtas un ārsta norādījumu robežās.

Piezīme par skaitļu būšanu. Kā nu tas gadījies, kā nu nē, bet augstākā izglītība eksaktajās zinātnēs un darbs IT sfērā man nekādīgi nepalīdz saprast nedēļu/mēnešu skaitīšanu grūtniecībā (jeb kā 40 nedēļās ir 9 mēneši). Tāpēc ērtībai es turpmāk par mēnesi pieņemšu aptuveni 4.5 nedēļas.

Pirmais mēnesis

Mani nevar nosaukt par skrējēju ar stāžu, bet pilnīgi noteikti es sevi uzskatu par skrējēju ar traumu stāžu. Vēlēšanās izvairīties no traumām iemācīja man vairāk, biežāk un pamatīgāk ieklausīties sevī. Klausoties un analizējot, visai drīz sapratu, ka manā organismā notiek pārmaiņas, pie tam vēl nebijušas un man neizprotamas. Divi galvenie momenti, kad nojausma par pārmaiņām sāka rasties – jogas nodarbība (4.nedēļa) un basais desmitnieks (5.nedēļa) pirmās basās ultras ietvaros.

Uz skrējējiem domātām jogas nodarbībām Labo sajūtu laboratorijā kopā ar Lindu un Gunu sākām iet jūlija beigās… ārstēt traumas. Studija pa ceļam uz/no mājām, jaukas pasniedzējas, kopējā atmosfēra, kā arī tas, ka negāju viena, palīdzēja pieturēties pie režīma un vienreiz nedēļā ierasties. Tajā vienā reizē septembra beigās pēc nodarbības dzērām tēju un vēl nosmējos ar meitenēm, ka bija tik jocīgas sajūtas vēderā, ka laikam būšu stāvoklī. Nekas cits par to vēl neliecināja.

Basais ultramaratons bija manas pirmās sacensības basām kājām. Bija auksts, vējains, laikam arī nedaudz pasmidzināja. Atceros, ka sajutos savādi, jo kājas bija basas, bet rokās cimdi. Uzsāku skriet krietni par ātru, jo pirmajos pārsimts metros Linda man bija aiz muguras. “Tas ir ļoti nepareizi” nodomāju un nedaudz atlaidu tempu, stabilizējot to ap 5min/km. Skrējās ļoti labi un arī motivācija bija – aizmugurē palika meitenes, priekšā bija tikai Linda un šo otro vietu ļoti gribējās noturēt. Tomēr ap ceturto kilometru sajutu, ka vēdera apakšējā daļā sāka ļoti vilkt. Līdzīgi kā toreiz jogā, bet daudz stiprāk. Mēģināju ignorēt, bet pēc vēl pārsimts metriem sapratu, ka nebūs nekādas skriešanas. Pārgāju soļos, ļāvu sev minūti atelpoties. Ja nē, tad nē, nodomāju, paskriešu tad vienkārši priekam. Galu galā trases vidū mani tāpat neviens nenāks savākt un līdz finišam nieka 6km. Pamazām un mierīgi, pieturoties krietni zem pusmaratona parastā pulsa, tā arī diezgan patīkami noskrēju. Saglabājot, starp citu, to otro vietu dāmu konkurencē, par ko bija liels prieks.

Kad nojausma kļūst par zināšanu

Pirmā mēneša pašās beigās beidzot arī tests parādīja pozitīvu rezultātu. Kā jau tas pieklājas, drošības labad taisīju dažādos laikos un dažādu ražotāju, bet nu kad rāda vairākkārt, laikam tas ir diezgan droši. Atklāsmes, ka sācies pilnīgi cits dzīves posms un pēc būtības tas ir terra incognita vēl nav, bet jautājums “Kas nu tagad būs?” tomēr parādījās.

Secinājumi: Kā jau tas visur rakstīts, pirmajā mēnesī vēl neko daudz nejūt un nezin. Tomēr, ja ieklausās pavisam uzmanīgi, var manīt, ka organisms kaut kādos brīžos dod kādas zīmes. Ir tikai jāklausās.

Turpinājums sekos.

21 komentāri rakstam Skrējējas trimestru piezīmes. Ievads

  • Spāre lido bite_L

    apsveicu ar lielisko notikumu! milzīgs, milzīgs prieks par Tevi!
    malacis, ka padalies, šis blogs būs ļoti vērtīgs! lai arī pati sāku skriet jau stipri pēc bērnu piedzimšanas, esmu vairākkārt iedomājusies, ka redz kā par šo tēmu noskrien vispār klusē, kaut gan tā ir patiesi aktuāla, tā kā kluba vidū ir daudz sieviešu.

  • Kykc Kykc

    Laikam nav tā labakā ideja. Placentu vajadzētu pasaudzēt. Profisionalās sportistes pat piebremzē ar karjeru šādos brīžos. Pastaigas svaigajā gaisā- cita lieta! Bet visu labāk pastastīs ārsts.

  • Jekaterina Jekaterina

    Svarīga piebilde, ko man jāpiemin pašā sākumā, lai nerodas pārpratumi – visas iepriekšējās, tagadējās un turpmākās sportiskās aktivitātes notiek ar ārsta un vecmātes ziņu un atbalstu. Tāpat esmu veikusi zināmu izpētes darbu interneta plašumos un literatūrā, par ko sīkāk pastāstīšu kādā no nākamajiem ierakstiem.

  • LauraX LauraX

    Izlasīju virsrakstu un nodomāju – trimestris, skriešana, Jekaterina, vai tiešām pārlasījos? Super, apsveicu ar priecīgo ziņu un tēmas pieteikumu. Sekošu ar interesi! (:

  • Inga_K Inga_K

    Apsveicu ar priecīgo skrējējas karjeras pavērsienu! Patiešām milzīgs prieks par Tevi!

  • Apsveicu un novēlu Tev un bērniņam visu to labāko! Paldies, ka sāki rakstīt par šo tēmu!

  • Paldies, ka publiski dalies ar šādām detaļām, lasīšu ar interesi! Prieks, ka parādās arī atšķirīgs viedoklis no “pie pozitīva testa sievietei jāiesēžas dīvānā”.

  • Hiēna essnee

    Lieliski, ka kusties! Pareizi ir – grūtniecība nav slimība, tāpēc vien nav jāsēž uz vietas un jāstumj māgā kūkas:)

  • Māris T Māris T

    Un es tevi vēl uz RS22 tempā pa Rīgu dzenāju.. Ārprāts.
    Apsveiciens!

  • ing_a ing_a

    Galvenais, ka ar ārsta atļauju, viņi jau redz, cik un ko drīkst! Lai Tev viss forši, Jekaterina!

  • gatca gatca

    Lieliska ziņa :) Apsveicu un novēlu izturību, pacietību un daudz mīlestības visur, arī skrienot.

  • Elīna K Elīna K

    Cik jauki! Tuvākā vai talākā laikā,bet šī solās būt ļoti interesējoša tēma,tāpēc liels paldies par iesākto rakstu sēriju! Vislabakie vēlējumi jums! :))

  • Imants A. Imants A.

    Lieliski! Apsveicu!

  • Apsveikumi! :)
    Par “pie pozitīva testa sievietei jāiesēžas dīvānā” gribētu teikt, ka tas nebūs viens ceļš visām grūtniecēm. Man sieva gaidot pirmo bērnu ar palielu vēderu vēl skrēja Magnētā un pat paņēma 1mo vietu kādā posmā, bet citai pat neko nedarot var nākties gulēt uz saglabāšanu.
    Domāju, ka skriešana pirmajos mēnešos ir vairāk pašsajūtas jautājums, kā iespēja ko sliktu nodarīt mazajam. Jo mazāk, ja esi skrējusi visu laiku un ķermenis to pieņem kā pašsaprotamu aktivitāti.

  • mtiger mtiger

    Ūuuuuuuuuuu…!!! :)

  • Forši! Prieks dzirdēt šos jaunumus! :)

  • staysya staysya

    Es, savukārt, pateicoties Tavam atbalstam un savam gribasspēkam (es ļoti, ļoti ceru,ka gribasspēkam pietiks spēka), kļūšu par skrienošo tanti ;)

  • Kvaki Kvaki

    Apsveikuma smaids arī no manis..:)Es jau kādu mēnesi to zināju,bet negribēju “uzbāzties”sajūtu jautājumā,vien vēroju Tavas “meža aktivitātes”:)
    Gribu teikt,ka bērniņa gaidīšana nav slimība.Ir ļoti,ļoti daudz piemēru pat profesionālajā sportā(pm.zviedru orientieriste M.L.Hemelainena,kas 5-tajā grūtniecības mēnesī bija pirmajā trijniekā Pasaules čempī OS kalnainā apvidū).Tieši ši sportiste arī mani iedrošināja trenēties un noskriet maratonu 5-tajā gr.mēnesī ar rez.3st.30)
    Kusties!Esi dzīvespriecīga,bet ne pārgalvīga!Vadies pēc sajūtām.
    P.S.ārsti nevar “ielīst Tavā ādā”.Un tie,kuri nekad nav skrējuši,nu ne pavisam)

  • Inga

    Grūtneicības laikā iesaka pastaigas, pārgājieni..:)

  • pulvermuca pulvermuca

    Apsveicu ar priecīgo notikumu! Vēlu Tev ne tikai ieklausīties sevī, bet arī sadzirdēt sevi (un ne tikai sevi), ne mirkli neaizrauties par daudz, nepārspīlēt, dzīve ir arī bez skriešanas, bet kustībā ir spēks, visu mierīgi un ar prieku, galvenais saudzē sevi ;)

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.