Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Pēdējā nedēļa pirms starta

Daudziem no mums Nordea Rīgas maratons vai Valmieras maratons ir sezonas svarīgākās sacensības, daudziem tas ir pirmais pilnais maratons vai pusmaratons. Pēdējās nedēļas ir aizvadītas cītīgos treniņos un esat gatavi sacensībām. Nedēļa pirms starta ir viens no svarīgākajiem posmiem visā sagatavošanās ciklā. Pēdējā nedēļa var būt gana mokoša un uztraukuma pilna, tāpēc sadarbībā ar vienu no Latvijā vadošiem garo distanču skrējēju treneri Juri Beļinski, sporta ārstu dk. Juri Piebalgu un izturibai.lv dodam nelielus padomos kā tad aizvadīt šo pēdējo nedēļu.

Treniņu plāns pēdējai nedēļai (sacensību starts svētdien)

Pirmdiena. Šī diena ir jāvelta atpūtai. Nekādu treniņu. Viegla izstaipīšanās.
Otrdiena. Noskrien 1/3 no ierastās treniņa distances. Tempu nesamazini, skrien savā treniņu tempā.
Trešdiena. Sacensību izmēģinājuma diena. Apģērbies tajās drēbēs, kurās skriesi sacensībās. Iesildies kā to darīsi pirms sacensībām. Izstaipies. Aizej mazliet paskriet (ne vairāk kā 1/3 no ierastās treniņu distances). Atstaipies un atsildies.
Ceturtdiena. Viegls skrējiens 6-7km garumā. Mierīgi un lēnām.
Piektdiena. Ne vairāk kā 3-4 km viegls treniņš.
Sestdiena. Šī ir pēdējā atpūtas diena pirms sacensībām. Atpūties. Pastaipies. Vakariņās maltīte ar augstu ogļhidrātu un olbaltumvielu saturu, un dzeram ūdens vairāk kā parasti.

Ar pareizu plānošanu uzvara nav tālu! Pēdējā nedēļa pirms maratona ir viena no svarīgākajām visā sagatavošanas ciklā. Ir daudzas lietas, kuras ir un būtu jādara šīs nedēļas laikā. Svarīgāko uzskaitījums varētu būt šāds:
•    Samazini noskrieto distanci. Pēdējā nedēļā noskrien tikai 1/3 daļu no tā apjoma, ko dari parasti. Ja pa nedēļu treniņos saskrien 50km, tad pēdējā nedēļa pirms starta samazini šo apjomu uz 15km, tomēr skriešanas tempu saglabā iepriekšējo. Atļauj savam ķermenim atpūsties, lai nogurums netraucētu sacensību dienā.
•    Uzturs. Pēdējo nedēļu pirms starta ēd pārtiku ar augstu ogļhidrātu saturu – makaroni, graudaugi, maize, augļi un dārzeņi. Arī uzņemto olbaltumvielu daudzums ir jāpalielina. Neizlaid nevienu ēdienreizi, tomēr nepārēdies. Labāk mazas maltītes, bet biežāk, nekā reti, bet pārēsties. Ideālais variants – pirmdien, otrdien un trešdien centies samazināt uzņemto ogļhidrātu daudzumu, bet palielini olbaltumvielu daudzumu. Un ceturtdien, piektdien un sestdien ir jāuzņem iespējami daudz ogļhidrātu. (70kg skrējējam tie ir 700grami ogļhidrātu)
•    Ūdens uzņemšana. Pirms maratona periodā uzņemtā ūdens daudzums var krietni ietekmēt rezultātus maratonā. Atceries, ka ir nepieciešami 3 grami ūdens, lai uzglabātu 1 gramu ogļhidrātu tavās aknās. Izvairies no kofeīna, alkohola un gāzētu dzērienu lietošanas šajā nedēļā. Minimālais uzņemtā ūdens daudzums – 2 litri ūdens dienā.
•    Atpūties. Mēģini ieplānot darbus tā, lai dienā atliek laiks 8-10 stundām veselīga miega. Ja sacensību starts ir svētdien, tad organismam vissvarīgākā atpūta ir naktī no piektdienas uz sestdienu. Ielien gultā cik agri vien iespējams, un guli cik ilgi vien vari.
•    Apmeklē masāžu. Laba masāža nedēļas vidū palīdzēs atslābināties un sagatavoties pirms starta.
•    Izvairies no stresa. Pēc pēdējās ēdienreizes sestdienas vakarā centies nedomāt vairs par gaidāmo startu. Ja iespējams, tad palasi grāmatu, avīzi, paskaties TV, utt.
•    Esi gatavs doties uz sacensību norises vietu. Nekad neatliec mantu (apģērbs, inventārs, dzeramie, želejas, utt.) krāmēšanu uz sacensību rītu. Somai ir jābūt sagatavotai jau iepriekšējā vakarā. Šādi var izvairīties no nevajadzīga stresa sacensību rītā.

Treneris Juris Beļinskis:
„Maratona skrējiens, pats par sevi, ir ļoti interesants fakts. Skrējiena laikā var piedzīvot tādus pārsteigumus, gan no sevi, gan no citiem, kurus var izraisīt absolūti sīkumi – pirms sacensībām vai sacensību laikā! Mana pieredze rāda, ka cilvēki, kuri ir noskrējuši maratona distanci, nedaudz savādāk – tolerantāk uztver dzīvi un citus cilvēkus, viņi ir cilvēciskāki, ja tā var izteikties!  Cilvēks, bieži vien saprot, ka viņš nav visu varošs un visu zinošs dievs, cits, savukārt noskaidro, ka ar cītīgu darbu un vēsu prātu var izdarīt lielas lietas. Domāsim pozitīvi un gatavosimies, tad mums daudz vairāk veiksies arī citās jomās!”

67 komentāri rakstam Pēdējā nedēļa pirms starta

  • Aivars703 Aivars703

    Jautājums – kādi produkti ietilpst sadaļā – maz ogļhidrāti bet ar palielu olbaltumvielu daudzumu.

  • Piemēram, siers (uz 100gr ~20gr olbaltumu/2gr ogļhidrātu) , olas (~15gr/2gr), vistas gaļa (~25gr/2gr), desa (15gr/4gr), arī zivis (20gr/1gr).

  • marciks

    Es savam pirmajam maratonam sagatavojos precīzi izpildot Sigņa ievietoto treniņu plānu.
    Attiecībā uz ēšanu:
    piektdien – papildus ierastajam ēdienam visas dienas garumā pievārēju 250g medus un cik varēju Serenādes:)
    sestdien – ēdu tikai banānus un makaronus ar sieru !
    svētdien- 2 h pirms starta apēdu 2 banānus+1 ampulu aminoskābes, 1 h pirms starta 1 ampulu šķidro guaranu.
    p.s.abu minēto ampulu saturs bija vienkārši pretīgs, taču savu pirmo maratonu noskrēju viegli, bez jebkādiem lūzuma punktiem. Vienīgais, kas man sabojāja lielisko pašsajūtu bija muguras sāpes:(

  • […] Šis raksts pieminēts Twitter no Kārlis Apkalns, SPORTLAT BALVA 2010 and Valmieras Maratons , VSK Noskrien. VSK Noskrien: Valmieras maratons jau pēc pāris dienām un speciālisti piedāvā padomus, kā tad pavadīt šīs dienas. http://fb.me/Jrffehh5 […]

  • indra

    Kur tās ampulas nopērkamas?

  • Andulis

    Paldies, Signi, vērtīgs raksts! Gan jau kādam pārlieku centīgam tas palīdzēs netrakot pēdējā nedēļā, bet gan pareizi ēst un kārtīgi izgulēties. Ko arī sev novēlu. :)

    >> “Izvairies no kofeīna, alkohola un gāzētu dzērienu lietošanas šajā nedēļā.”

    1. Iebildumi pret kofeīnu laikam pamatoti ar kafijas dehidratējošo (atūdeņojošo) efektu? Manuprāt, nav jau tik ļauni, ja vien dzer ARĪ ūdeni – tā lai atūdeņošanos nepieļautu. Kafija/tēja nedrīkst būt vienīgais vai galvenais lietotais šķidrums, tas gan.

    2. Kāda īsti ir vaina gāzētiem bezalkoholiskiem dzērieniem saprātīgā daudzumā? (Teiksim, 200-300 ml vienā “tempienā”.) Apgaismojiet, lūdzu, mani…

  • marciks

    Tās ampulas pirku “Veselības pasaulē”-Galerijā cetrs, bet ir arī Origo

  • Frax1s

    Wow, Es pat tik skrupulozi un taktiski nebiju agrāk pievērsies pēdējai nedēļai pirms mačiem …Teikšu noderīgi, nākotnē noteikti ņemšu vērā ..Paldies draugi :)

  • Hermanis27 Hermanis27

    Sveiciens visiem skrējējiem. Gribētu nedaudz pamainīt virsrakstu uz pēdējā stunda pirms starta.
    Ar prieku nofotogrāfējos pie baznīcas, man pat bija tas gods aizmugurē plakātu turēt. Pēcāk ar gandarījumu Aivaram roku paspiedu, un gāju gatavoties skrējienam. Saliku visu, nummuru, dzeramā pudeles, sirds mērītāju, utt… pat banti uz galvas uzliku. Piegāju pie izreklamētā stenda četras žalejas nopirku. Vienu pa ceļam uz čurāšanu apēdu. UN TAD, apkārt lūkojoties, uz apmales paklupu (Sievai taisnību teicu, nu neskatījos es uz meitenēm) Trīs minūšu laikā potīte kļuva par triju dūru tilpumu lielāka. Pie starta biju pamanījis ātro palīdzību, kura mani izčamdīja, izprašņāja, sapūata potīti un uz manu naivo jautājumu, vai varēšu skriet, ieteica braukt uz Valmieras slimn;icu rentgenu taisīt. Ar skumjām sirdī un vakardienas makaroniem pilniem muskuļiem sagaidīju startu, atdevu čipu, palūdzu dalībnieka piemiņas medāli un devos uz rentgenu.
    Nekas traks laikam nav (nedļa jāgaida, un ja nepaliek labāk, rezonanse jātaisa), tika izteikts minējums, ka plīsis asinsvads, bet kauli veseli.
    Mājup braucot lūkjojos pulkstenī, un visu laiku kaukulēju, kurā kilometrā nu man itkā vajadzētu būt.
    Galvenais, uz 05.11. būt uz strīpas, jāskrien Šarmelšeihas (Āfrikā pa tuksnesi) pusmaratons.

    Ceru ka tikai viens šāda veida stāsts šeit parādīsies.

    Veiksmi :)

  • Didzis Didzis

    Hermanis27 gadījumā teiktu tā – KAUTKĀDS STULBUMS.Novēlu ātru izveseļoties.Kautkā Andulis ar nebija manāms,mūsu Teicamnieks ar tā arī palika mājās apslimis.

  • raitis1898

    šodien es sapratu, cik ļoti patiess ir teiciens, ka “maratons sākas pēc 35″- pēc 34. km sāka nenormāli durt sānos un nācās apstāties pavisam, jo pat grūti bija ievilkt gaisu. kad palika labāk, turpināju, bet pēc pārsimt metriem atkal tas pats. būtībā pēdējos 7 km mocījos ar dūrēju sānā, gribasspēka un enerģijas trūkumu.. rezultātā 3:37:36

  • Indra

    Hermanis27, es arī gribu uz tuksnesi!
    Bet man jau laikam vēl nepietiks spēka ar to tikt galā :(

  • Andulis

    Mjā, nākas piekrist Didža teiktajam par Hermanis27 gadījumu… Arī man (ne)veselība laupīja Valmieras maratonu (jau žēlojos http://www.noskrien.lv/forum/sacensibas/tema-tiem-kas-brauks-uz-valmieras-maratonu-2010/page-5/#p7311), bet ne gluži TIK nejēdzīgā veidā…

    Veseļojies, Hermani! Ar interesi gaidīšu (pareizāk laikam – GAIDĪSIM) iespaidus par tuksneša pasākumu. Ja tomēr tas arī būs jāatliek, tad varētu nākamruden (2011.) pieteikties Tev “palīgos” uz Šarmelšeihu – ja vien pats būšu kļuvis atkal skrejošs. Un varbūt tad aicinām līdz arī Indru, kura pa to laiku būs uztrenējusies. :) Iznāktu VSK desants … jā, tomēr ĀZIJĀ, nevis Āfrikā – jo Sinaja pussala ar visu Šarmelšeihu skaitās piederīga pirmajai. :)

  • Ervins

    Ja tiesam zeel ar to kaaju,man jau pasam arii taa ir gadiijies un pat pirms riigas cempionaata 2009 sasitu potiiti a peec 3 dienaam 3000m kaveeklis jaaskrien,un to aminoskaabi jaadzer 1h pirms starta a ne 2h jo tad vairs nav evekta,nu var jau eest visu ko pareizi bet ja uznaak pliisiens tad uznaak un nekas nepaliidz vairs ,man taa bija valmieraa 2007 g laikam,peedejo apli ar kaajam gaju saakumu biju noforseejis ne savam liimenim toreiz atbilstosi un tad jau nav svariigi ko eedis un dzeeris pirms tam .

  • `Domāsim pozitīvi un gatavosimies Valmieras maratonam` – tieši tā arī darīšu! :)

  • OreMan, tu esi ļauns.

  • Nē, nu man tas tieši der, jo maratonam esmu pieteicies tieši Valmierā, tam arī tagad sākšu gatavoties :)

  • Bet Rīgā taču skriesi un rekordu mēģināsi labot?

  • Jā, arī taisnība! Jāmēģina jau būs, kur ta liksies. Bet laboju to jau pērnsvētdienas Rīgas pusmaratonā, grūti nāksies vēlreiz labot, bet redzēs. Taču liekas, ka lielā vēlme noskriet pusotrā stundā gan nebūs vēl realizējama – pēc vakardienas testa temps 4:17 man vnk šķiet neizturams.. Ahh, vēl trenēties un trenēties līdz tādam.

  • Cik tad ilgi 4:17 varēji noturēt?

  • Diez ko vispār nevarēju. Noskrēju sākumā pirmos 11 km un tad bija plānots skriet 8 km ar šo tempu (lai simulētu ātru skriešu pēc tam, kad jau esmu samērā piekusis). Pirmajā no šiem astoņiem kilometriem varbūt vēl līdz ar nagiem sanāca to 4:17 izvilkt, bet tas arī viss, pēc tam ātrums jau kritās, skrēju, cik spēju, bet vidēji šajos 8 km sanāca vien 4:24 min/km. Protams, sacensībās būtu bik ātrāk, kā jau sacensībās, bet nu ne jau gandrīz 3x garākā distancē.. Tā kā priecāšos, ja uzlabošu savu rekordu, bet uz 1h30min laikam cerēt būtu visai naivi.

  • Vizbuliite Vizbuliite

    Vēlētos zināt, kā jūtas citi dalībnieki, kuri gatavojas noskriet savu pirmo pusmaratonu vai maratonu?
    Es, piemēram, esmu pamatīgā stresā. Un tā tas būs līdz startam.

  • xorix xorix

    Man šoreiz atpūta nedēļu pirms NRM būs pavisam nejauši gadījusies, jo šo 6dien izmežgīju potīti un 7dien vēl nobraucu SEB MTB velomaratonu, šodien paskriet vēl nevaru, bet mēreni ātrā tempā paiet varu. Potīte vēl ir sapampusi un drusku zilganā nokrāsā – rezultātā pa nedēļu līdz NRM būšu labi atpūties un spēkpilniem atpūtinātiem muskuļiem gatavs startam! :) Nedēļas otrajā pusē tomēr plānoju 1-2 dienas lēnītēm paskriet 3-6km, lai neiestājas galīgs atslābums… Tā kā man tā viena potīte regulāri 2x gadā tiek izmežģīta un pa 1-2 nedēļām savesta skrienamā kārtībā, tad ceru ka šī statistika mani nepievils!

  • Tuksnesa vetra Tuksnesa vetra

    Man kaut kas līdzīgs kā xorix, tiesa, atpūta (manā gadījumā slinkošana) sanāca iepriekšējās divas nedēļas un tagad saprotu, ka šonedēļ jau vairs neko neatgūsi, tādēl nevar saprast vai tiešām arī šonedēļ skriet dikti maz, vai tomēr “normāli”.

  • Mazzinsh

    KHm…kaut kā mulsina tā ieteiktā bbiežā skriešana pēdējā ned. Pēc plāna, vismaz man, ir 6 km trešdien un āmen:)

  • Ainars Ainars

    Mazzinsh,
    ieplānotajai trešdienai es pieliktu, teiksim, kilometrus 3-4 lēnā tempā piektdien. Vairāk nevajag. Labāk, lai svaigums svētdien.
    Par stresu runājot, man arī tas ir pamatīgs un turpināsies vēl 6 dienas pēc NRM:)

  • Šie Beļinska ieteikumi drīzāk ir domāti skrējējiem uz rezultātu. Uzdrošinies noskriet akcijas dalībniekiem iesaku paļauties uz plānu un skriet kā tas paredz. Protams, pirmajā vietā paša sajūtas.

    Man nedēļa pirms maratona bija pati grūtākā, lai arī neko pat īsti neskrēju. Parasti pirms ārzemju braucieniem nesatraucos ne par ko, tāpēc noteikti tas bija maratona satraukums. Ne mierīgi nosēdēt nevarēju, ne arī ko padarīt, lai arī viss bija līdz pēdējam sīkumam izplānots un sagatavots. Pēdējā nedēļā brīžam pat likās, nu i nafig tos maratonus, tu mēnešiem trenējies, plānom gatavojies un tik un tā izjūti tādu satraukumu un stresu kā neparko citu. Un vēl teica, ka skriešana noņem stresu. Protams, ka nekādi pārsteigumi pie tādas plānošanas nebija, bet miers iestājās tikai maratona rītā.

  • Aivars Aivars

    Paldies, Signi, par atgādinājumiem pēdējai pirmsstarta nedēļai. It kā jau viss ir skaidrs, bet atkārtošana par sliktu nekad nav nākusi, jo vienmēr ienāk prātā kāda nianse, ko varētu pamainīt. Bet par satraukumu – tas ir pavisam normāli un, es gribētu pat teikt, ka veselam cilvēkam nemaz savādāk nedrīkstētu būt! :)

  • Katrīna Gatere Katrīna Gatere

    Es melotu, ja teiktu, ka vispār nav uztraukuma. Bet ceru, ka līdz svētdienai tas būs pārgājis, lai ar vēsu prātu varētu nostāties uz starta. Paldies par ieteikumiem! Pareizi jāēd, pietiekami jāguļ un tad jau uz tikšanos svētdien!

  • Mazzinsh

    Šausmas, palasot komentus,es sāku nervozēt no tā, ka nav īsti stresa par to svētdienu:)Nē, nu ir bail nedaudz, ka neiemetas dūrējs sānos un vnk nevar paskriet, bet citādi – par ko jāuztraucas būtu? Nu labi, labi, neslēpšu – vēl nedaudz par to, ko darīt, ja vājprātā čurāt gribas:)

  • Didzis Didzis

    Vai,vai – lēnām stresot sāku jau pēc Prāgas maratona(pareizāk gan – tad,kad atteicos no tempa turētāja pienākumiem),man gan visas domas jau 28.maijā ,NIDĀ.NRM man kalpos kā stresa noņēmējs – kaut uz brīdi.Pēc savas pieredzes ,varu teikt tā – NEDĒĻU PIRMS STARTA RIKTĪGI ATPŪŠATIES,LAI SVĒTDIEN VAR LABI NOSTARTĒT ! Tas viss gan tomēr stipri individuāli.Tie,kas startē savā PIRMAJĀ PUSĪTĒ vai MARATONĀ pats galvenais – tomēr pēc šīsnedēļas atpūtas, sagaidot startu,NEPĀRVĒRTĒT STARTĀ SAVUS SPĒKUS(sākumā skriesies ātri un jauki) – NEPĀRĶERT TEMPU , TAD VISS BŪS OKEY ! LAI MUMS VISIEM VEICĀS,SEVIŠĶI TIEM – KAS VEIKS SAVU PIRMO PUSĪTI vai pilnu MARATONU !!!

  • sm72 sm72

    Didzis pareizi saka, ka tā pēdējā nedēļa ir katram stipri individuāla. Man piemēram arī pēdējā nedēļā vajag vismaz nedaudz katru dienu paskriet. Pie tam pēdējā dienā pirms maratona un/vai pusmaratona vismaz ceturto daļu distances noskriet maratona starta laikā. Vieglāks treniņš paredzēts man divas dienas pirms mačiem. Bet trīs dienas pirms mačiem kalna vingrinājumi (ātrs uzskrējiens, augstu pacelti ceļi, vardīte, briedītis, zaķītis, sīksolītis- izklausās pēc kārtīga zooparka:D

  • Didzis Didzis

    Nu šito esmu izbaudījis uz savas ādas – sm72 ierodas piektdienas vakarā ap 22-iem jautrā omā ,ar bezalh.alēnu rokā un aģitē mani sestdienas rītā ,pirms ekskursijas (ar medus toveri rokā!) un expo UZSKRIET ! Labi gan ,ka šim neparakstījos,bet sm72 mērķī izskriet no 3:30 maratonu,gan mani ievilināja,kas no tā sanāca – jau zināms.

  • Valters Valters

    Jā, it kā jau viss būtu izdarīts priekš pusītes veikšanas, bet šaubas vai izdosies plānotajā tempā protams ir. Šonedēļ esmu iecerējis paskriet otrdien, trešdien un mazliet sestdien. Tā teikt ņemšu uz svaigumu. Tikai bail, ka svētdien nepārķeru tempu. Gribās jau noskriet 2 h, bet laikam tam neesmu vēl gatavs.

  • Didzis Didzis

    Valter,galvenais nepārķer tempu,tad viss būs okey.Pietam – būs taču mūsu TEMPA TURĒTĀJI,kas TEV noteikti palīdzēs.

  • Valters Valters

    Jā Didzi, ar galvu visu saprotu, bet dvēsele grib lidot ātrāk.. :) Tempa turētāju 2:00 h man laikam būs par ātru, bet 2:15 tā kā par lēnu. Tēmēju uz 2:06 Galvenais labi un pacietīgi notēmēt. :)

  • Didzis Didzis

    Kurš,tad no mums negrib lidot ātrāk ? Valter,mierīgi sāc savā tempā ,tad būs LABINIEKS.Domāju ,ka jebkurš no mums ir pārķēris ar tempiņu,pēctam rūgti nožēlojis – pašam tā gadījies vairākkārt.GALVENAIS NAV UZVARĒT,GALVENAIS IR NOSKRIET ! GALVENAIS – PATS ESI LAIMĪGS UN SMAIDĪGS FINIŠĀ!

  • Ricxy Ricxy

    Pirmo reizi dzirdu par tempa turētājiem NRM.. Varbūt kāds var pastāstīt nedaudz sīkāk? Tad jau tiem vajadzētu būt vairākiem – ar dažādiem tempiem!?

  • Nordea Rīgas maratonā pirmo reizi Latvijā būs tempa turētāji pusmaratona distancei un to nodrošinās VSK Noskrien skrējēji. Tempa turētāji būs ar 1:45, 2:00 un 2:15 finiša laiku, katrā tempa pa trim skrējējiem speciālās krāsās un baloniem.
    Vajadzētu būt tā, ka skrienot kopā ar tempa turētājiem 2:15 un finišā tos apdzenot, tavs finiša laiks būs ātrāks par 2:15.

  • Ricxy Ricxy

    Ooo.. Forši, ka tempa turētāji būs no VSK Noskrien! Vienīgi man gribētos ātrāk par 1:45, bet tad jau manīs – kāds būs laiks un vispārējā kondīcija agrajā rītā…

  • Hm, šis gan man nebūs pirmais pusmaratons, bet jau tagad esmu pārnervozējusies ne pa jokam… Un nezinu, kā sevi nomierināt. Saprotu, ka nav prātīgi tik ļoti satraukties par vienu notikumu, par vienu dienu, jo, ja pat tajā kaut kas neizdodas kā plānots, tas taču nenozīmē, ka iepriekš neesi pienācīgi trenējies u.t.t. Tomēr atzīšos – man ir bailes! Un šonedēļ vispār nevelk skriet… Liekas, ka esmu sasniegusi kaut kādu slieksni, izsmēlusi kaut kādas enerģijas rezerves, spēka skriet vairs nav un vēlēšanās arī samazinājusies, tomēr par katru dienu, kurā nenoskrienu kaut dažus km, jūtos nedaudz vainīga. Šonedēļ plānoju vēl nedaudz paskriet – šodien kā nekā Juglas apļi :) Tomēr nedēļas kilometrāžu samazināšu no ~40 km uz ~ 12 km līdz startam.

  • es

    Oo, un man šķita, ka es vienīgā, kas satraukusies. Pat nesaprotu par ko. :)
    Plānoju savu pirmo maratonu. Garākajā treniņā pirms vairākām nedēļām noskrēju 36km/4h25min pa granti – tas mans psiholoģiskais nomierinātājs. Pēc tam gan parunāt varēju :), gan nākošā dienā biju dzīvotāja :)
    Savu laiku gan galīgi nejēdzu paredzēt – uz trenažiera ok temps ir 8.8-9km/h skrienot 10-12km treniņā, savukārt pa asfaltu _lēnām, lēnām_ agrā rītā 4.5km skrienot sanāk 13.5km/h jeb 4.5km/20min ar visu pastaigu pēdējos 500m..
    Man galvenais, lai 22.maijā nelīst!

  • Aigars Aigars

    Bija jautājums par olbaltumvielām.

    Es neieteiktu pēdējā nedēļā aizrauties ar sieru. Atsevišķām šķirnēm tauku saturs ir pat 60-85%. Tātad, pirmsacensību nedēļā treniņu slodze stipri samazināta. Attiecīgi, tauku dedzināšana treniņu laikā notiks minimāla. Lai uzkrātu papildus glikogēna krājumus, organisms tā vietā uzkrās taukus. Labāk tomēr izvēlēties citus, taukus mazāk saturošus produktus. Tas attiecas ne tikai uz šo atsevišķo augstas koncentrācijas olbaltumvielu saturošo produktu bet uzturu kopumā, pēdējā nedēļā. Tā es vismaz to saprotu.

  • Aivars Aivars

    Tieši tā, Aigar! Tu pilnīgi precīzi atzīmēji gan par sieru, gan slodzi, gan par sekām, kas no tā izriet. Turklāt vēl apetīte, kura ir bez ierobežojumiem apmierināta lielās slodzes periodā, tā uzreiz nekur nepazūd.
    Siera vietā es pēdējā nedēļā “spiežu” uz vājpiena biezpienu neierobežotos daudzumos. No rīta ar ievārījumu, bet vakarā ar kādu gurķi, redīsiem vai citiem zaļumiem. Pārējo nepieciešamo olbaltumvielu apjomu savācu ar vistas baltās gaļas un zivju palīdzību. Ar sieriem atkal jaunnedēļ varēs paniekoties pēc sirds patikas!

  • Ervins

    Sveiki ir doma kādam no vsk-noskrien palīdzēt pusmaratonu pavilkt uz rezult-1h;30-1h 45 ja ir vēlme dodad ziņu uz e-pastu zauber2@inbox.lv sākšu skriet no 10 km pa cik man treniņs tāpat ir paredzēts aerobais tad taisni būs ok

  • sm72 sm72

    Ervin, Gatis no Maratona liekas, ka ir nobriedis uz 1.30.

  • sm72 sm72

    Uz pēdējo nedēļu varētu attiecināt arī šādu resursu: http://www.mir-la.com/275-5-predsorevnovatelnyx-xitrostej.html

    Pat Dokken to ir noplaģiātojis savā saitā:)

  • Dokken

    Nepareizi!)) Es paņēmu no rusathletics.ru , bet viņi savukārt izmantoja active.com. Tekstā ir atsauce.
    Es dzirdēju tādu baumu, ka šīs Gatis gribēja 1.20 noskriet.(?!) Apetīte samazinājās?

  • Oblomoff

    Pēc maniem datiem 1.25 )))))

  • sm72 sm72

    Ir pamats uztaisīt “toķiku” uz Gata rezultātu:) Ea palieku pie 1.30.

  • džespers

    Gatis bija manāms vērojot pusmaratonu Biķerniekos. Tad padomāju: kas viņam bija aiz ādas?
    He, he ilgi nebija jāgaida!

  • Ervins

    Tad jau redzees es tapat vilksu otru pusi no atziimes 10 km.

  • Ervins

    Varbuut, Gati satiksu pa celam bet diezvai vins pa 1h-30 noskries ja bez pamatojuma taa izdomaajis-lai nu veicas ja kaartiigi gatavojies.Bet tie kuri samazina paarmeeriigi to kilometraazu nezinu gan vai pareizi dara,es 2,dienas pirm maratona skrienu 10km lidz pulsam -140-150 apmeeram 46 min un dienu pirms 5 km ar kaapinaajumiem,a pusmaratonam taisni jaamauc temps 2 dienas pirms vai nu 1000m vai 1500m pa 3:20 un 5 min vismaz man tas nodereeja gan frankfurtei,gan vilnas pusmaratonam,protams veel atkariigs uz kaadu rezultatu plaano noskriet objektiivi.

  • Gatis noskrējis pa 01:27:03.

  • Ervīn, Tu ar savu demogoģiju!!! Kāpēc jābūt pārgudram!!! Pēdējās dienās neko nesaglābsi. Pasties Endomondo ko es ziema darīju!!! Skriešana ir tas sporta veids kur ir daudz dažādu teoriju, gan par tehniku,treniņ procesu un apaviem u.t.t

  • ing_a ing_a

    Gati, malacis!

  • Aivars Aivars

    Gati, apsveicu, visu cieņu!

  • G-street G-street

    Neapzināti sanāca skriet trases lielāko daļu līdzās Gatim.
    Tā kā Gatim bija daudz atbalstītāju trases malā, tad tas lieti noderēja arī man, tā kā esmu vārda brālis :)
    Saņēmu arī dažus labus padomus no Gata, kas, iespējams, palīdzēja saglabāt spēkus labam pēdējo 5 km. spurtam!

  • Zvērīgi gan Gatis nodevis, apsveicu! Tīri vai interesētu paskatīties, kā ir ziemā jāskrien, lai dabūtu TĀDU progresu.. Te jau pirms laiciņa MAKRO arī, liekas, teica, ka Tu, Gati, skrienot vēl vairāk kā viņš. Padalīsies ar saiti uz to Endomodo vietu, kur var paskatīt Tavus treniņus?

  • Didzis Didzis

    Zvērā progress ! MALACIS ! APSVEICU ! Tagad jau vienā “plauktiņā”liekami DIVI LIELISKIE DARBA REZULTĀTI – GATA un sm72.

  • Gatim no Maratona jau nav lielas izvēles kilometrāžas ziņā – Momblāna “rāpojums” jau tepat aiz pagrieziena vien ir! :) Malacis!:)

  • Ervins

    Nu man prieks par Gati sogad jau trase arii ir beidzot uz pusmaratonu atraaka un vieglaak izskrienama.Bet par tiem aatruma darbiem saku man tie paliidz -nezinu kaa citiem

  • RM

    Oj kaut kas nogļukoja:)Ervīn Jūs pret Gati nēesat vienaldzīgs:))))))????

  • Ervīn, skriešanā, kā jebkurā sporta veidā nav vienas receptes treniņiem, kas der vienam, tas neder otram! Ja Tu sāksi gatavoties pēc Prokopčukas metodēm, iespējams, ka būsi zirgā, tāpat, iespējams, ka tās metodes būs galīgi garām … ar laiku katrs “saprot”, kas viņam ir nepieciešams! Varbūt vēl labāks ir kenijiešu treniņu stils … ;)

  • […] Jura Beļinska un Jura Piebalga padomi pēdējai nedēļai pirms starta. […]

  • […] pilnvērtīgi sagatavotos izvēlētajai distancei. Kā minēts virtuālajā skrējēju kluba lapā noskrien.lv: “Tieši pēdējā nedēļa pirms starta esot viens no svarīgākajiem posmiem visā […]

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.