Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Svara rādītāju analīze palīdz uzlabot treniņu efektivitāti

Lai ļautu gudri sekot ķermeņa uzbūves izmaiņām pirms un pēc treniņiem, zīmols „Garmin” laidis klajā viedsvarus „Garmin Index”. Tie spēj lasīt sportista ķermeņa biometriskos datus, lai uzlabotu individuālo treniņu efektivitāti, izmaiņas automātiski augšuplādējot analizēšanai citās viedierīcēs.

„Ķermeņa uzbūve katram cilvēkam ir ļoti individuāla. Ja vēlamies veikt izmaiņas ķermeņa kompozīcijā, nepieciešams noteikt katram sevi raksturojošos rādītājus. Svars ir skaitlis, kurš parāda kopējo miesas svaru, taču tas nepasaka neko par tauku, muskuļu, kaulu un ūdens attiecību organismā. Palielinoties vai samazinoties jebkuram no šiem komponentiem, mainīsies arī kopējais svars, tāpēc būtiski fiksēt, kurā no ķermeņa uzbūves sastāvdaļām ir notikušas izmaiņas,” uzsver Latvijas vadošās riteņbraukšanas komandas „Rietumu-Delfin” treneris Toms Flaksis, skaidrojot, ka, piemēram, treniņa laikā organisms patērē tajā esošo šķidrumu. Organisma īpatnības un apkārtējo apstākļu iedarbība uz to katram ir individuāla, tāpēc arī šķidruma zudums var būtiski atšķirties pat pēc ķermeņa uzbūves līdzīgiem cilvēkiem. Nosakot sev raksturīgos rādītājus, ir iespējams izstrādāt šķidruma uzņemšanas stratēģijas dažādām treniņu situācijām. To ieviešana un pielietošana ļaus darboties organismam daudz ilgstošāk un nezaudēt darbspējas, rezultējoties efektīvākos treniņos.

Bieži vien iesācēji sportā, uzsākot treniņus, mēdz pieļaut kļūdas, no kurām var palīdzēt izvairīties, pirmkārt, zināšanas par cilvēka fizioloģiju, otrkārt, viedierīces, kas palīdz sekot cilvēka biometrisko datu izmaiņām sportista ķermenī un dažādu rādītāju mijiedarbību.

„Svara zudumu vai pieaugumu bieži mēra tikai pēc viena rādītāja – cipara uz svariem. Taču ar vienu skaitli nav iespējams aprakstīt tik sarežģītu veidojumu, kāds ir mūsu ķermenis. Pat visniecīgākās izmaiņas ķermeņa šķidruma balansā ietekmēs svaru rādījumu. Pēc ūdens litra izdzeršanas, ķermenis nepieliek pie muskuļu masas vienu kilogramu vai kauli nekļūst pēkšņi smagāki,” skaidro treneris T.Flaksis. „Ņemot palīgā ierīces, kuras spēj noteikt ķermeņa kompozīciju, varam sekot, lai kopējā svara izmaiņas būtu rezultāts no atsevišķu rādītāju summas sev vēlamajā virzienā. Kontrolējot izmaiņu cēloņus ir iespējams ļoti ātri veikt nepieciešamās korekcijas un sasniegt sev vēlamo rezultātu daudz īsākā laika periodā.”

Viedsvari „Garmin Index” fiksē svaru, ķermeņa masas indeksu, ķermeņa tauku un ūdens procentuālu sadalījumu, kaulu masu, muskuļu masu, pēc individuālajiem datiem uzreiz atpazīstot līdz pat 16 lietotāju. Uzkāpjot uz viedsvariem, esot WiFi tīklā, notiek automātiska jaunāko svēršanās datu augšuplāde „Garmin Connect” vietnē vai mobilajā lietotnē, kas ļauj sportistam vai tā trenerim sekot rādītājiem citās viedierīcēs, lai pilnveidotu treniņu plānu. Šie viedsvari aprīkoti ar LCD ekrānu ar izteikti lieliem cipariem, kas viegli ļauj nolasīt rādījumus pat nakts režīmā. Svaru uzstādīšana ir lietotājam draudzīga: tiklīdz ieliktas baterijas, svari pieslēdzas WiFi tīklam Bluetooth zemas enerģijas režīmā un augšuplādē datus dažādu operētājsistēmu viedierīcēs ar ANT+ sistēmu. Augšuplādētos individuālos datus var uzkrāt bezmaksas fitnesa kopienā „Garmin Connect” vietnē www.garminconnect.com vai mobilajā lietotnē, redzot savu sniegumu kopā ar izvirzītajiem treniņu mērķiem vienuviet.

„Gudrie svari ir veids, kā par savu ķermeni var rūpēties ne tikai profesionāli sportisti un komandas, bet arī slaidās līnijas entuziasti, veselīga dzīvesveida cienītāji, aktīvā atpūtā esošie, neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai fiziskās aktivitātes. Svari būs palīgs tiem, kam rūp ne vien svara cipars, bet arī sava veselība,” piebilst zīmola „Garmin” produktu vadītājs Dmitrijs Ļisicins.

Viedsvari melnā vai baltā krāsā būs pieejami decembrī „Garmin” salonveikalā TC „Domina”, kā arī sporta un elektronikas veikalos visā Latvijā. Paredzamā pārdošanas cena ir 169 EUR.

GarminIndex_WeightNumber_PublicityPhoto

23 komentāri rakstam Svara rādītāju analīze palīdz uzlabot treniņu efektivitāti

  • Laba, klienta vajadzības cienoša promocija. Viss aprakstītais izklausās no vienas puses daudzsološi, no otras – mazliet biedējoši. Pieminēts gan ir, ka pirmais nosacījums ir ķermeņe fizioloģijas pārzināšana, tomēr māc bažas, vai nevajadzēs staties Strdiņa Universitātē.
    Tas, ko es labprāt gribētu, lai man pasaka uzreiz, pirms sķiros no 169 euro, ko, ticiet man, zinu kā iztērēt arī savādāk, ir – kā, pie joda, tas aparāts prot izrēķināt manu kaulu, tauku un ūdens svaru? Viņš taču saskaras tikai ar manām pēdām. Vai tikai šeit nebūs tā, ka tajās viedierīcēs, ar kurām svari komunicē, ir jākrāj arī visi treniņu rādītāji? Un varbūt vēl jāvada iekšā izdzertā šķidruma daudzums? Un ja es viedierīcēs ievadu tikai savus skrējienus, vai nebūs tā, ka tagad jāvada būs visas aktivitātes dienas garumā?
    Man personīgi prasītos tāds mazliet plašāks skaidrojums, reiz jau šis raksts ir atradis vietu mūsu portālā.
    Bet, godīgi sakot, mazliet iekārdināja.

  • alx alx

    Šī senā diskusija labi papildina šo reklāmrakstu – http://www.noskrien.lv/forum/inventars/svari-kermena-sastava-analizators/. Tur arī atbildes kas un kā par to elektronisko pusi.

  • forshais1 forshais1

    Šāda tipa ierīces caur ķermeni izvada niecīgu strāvu un dažādi audi to vada citādi (tas ko nu atceros, ko mums RSU stāstija par funkcināli līdzīgām, bet lielākām ierīcēm), sensors to visu uztver. Līdzīgas ierīces ir Veselības pasaule(kadreiz Alfā bija). Lietoju garmin un garminconect. Domaju, ka būtu labi, ja viss ir no garmin, tad tos datus varētu vieglāk interpretēt. Mobila aplikācija, lēnam tiek uzlabota un kļūst labāka un interesantāka. Kas liedz nosvērties pirms skrējiena un pēc skrējiena?

  • ainars

    Opijs tautai. Piedodiet.

  • dot dot

    Pēc pāris dienām būs precīzi četri gadi kopš katru dienu sveros uz svariem, kas rāda tauku, ūdens un muskuļu % un rezultātus pierakstu tabulā.

    Pirmkārt, nosveroties divreiz ar minūtes intervālu rādījumi var atšķirties pat par vairāk kā vienu procentpunktu, parasti gan atšķiras tikai par dažām desmitdaļām. Protams, svars parasti nemainās vairāk kā par vienu desmitdaļu.

    Otrkārt, tauku, ūdens un muskuļu % rādījumi ir ļoti atkarīgi no indivīda profila – vecuma, dzimuma, garuma, aktivitātes līmeņa un Garmin gadījumā vēl arī ķermeņa atlētiskuma. Tieši tā – norādot iestatījumos, ka esi hronisks sportists (lifetime athlete), iegūsi pat 10..15% mazāk tauku rezultātos. Tas pats ar pārējiem profila parametriem – jauniem, gariem vīriešiem rāda mazāk tauku kā vecām, īsām sievietēm.

    Treškārt, par mērijumiem pirms un pēc treniņiem. Nākošajā dienā pēc grūta treniņa vai sacensībām rāda par pāris % vairāk tauku, pēc atpūtas dienas – apmēram vienu % mazāk. Tas viss saistīts ar to kā mainās ķermeņa īpanējā pretestība.

    Bez šaubām “gudrie” svari ir ērti lietošanā, bet mērījumu precizitāte nav augstāka par primitīvo metodi, kura aprēķina tauku % mērot vidukļa apkārtmēru un ādas tauku slāņa biezumu.

    Vienīgais pluss no svariem ir iespēja visus parametrus automātiski augšuplādēt Connect.Garmin lapā. Bet uzreiz ir nākošais jautājums – kā šos datus lejuplādēt izmantošanai excelī?

  • Agy Agy

    Man radās jautājums vai vidusmēra amatierim tiešām ir vajadzīgi svari pa 200Eur, nevis 10 Eur?

  • dot dot

    Agy, ja vidusmēra amatieris pērk kedas par €140, pulsometru par €400 un velosipēdu par €1500, tad svari par €150 (ar atlaidi €135) ir tīrais sīkums. Patiesībā visi smukie gadžeti ir orientēti uz maksātspējīgiem amatieriem. Profesionālis to nepirks, bet dabūs no sponsora kā reklāmu.

  • forshais1 forshais1

    To ko Dot teica ir zelta vārdi, nav pagaidām nekā objektīvāka par ādas krokras mērīšanu.

  • Andulis

    Paldies visiem, īpaši dot. Beidzot droši zinu, ka neesmu vidusmēra amatieris… vismaz svēršanās reizēs… ;)

    Mazliet žēl, ka arī vidusmēra profesionālis nesanāk :)

  • Agy Agy

    Man nav ne kedas pa 140, ne velo pa 1500 un pulsometrs pat 300 nesasniedz, tad jau labi iztieku ar 10Eur svariem! :D

  • dot dot

    Agy, tavi svari rāda tauku un muskuļu %? Manējie par €30 – rāda.

  • Andulis

    “Pēc pāris dienām būs precīzi četri gadi kopš katru dienu sveros uz svariem, kas rāda tauku, ūdens un muskuļu % un rezultātus pierakstu tabulā.”

    Dot, esi laikam hronisks… ui, pardon, gribēju teikt – hronists :)) Kā tos pierakstītos tauku, ūdens un muskuļu % tālāk izmanto?? Vai vispār izmanto?

    ——–
    Jāteic, uz šo jautājumu īsti nav atbildējis reklāmraksts. Iztiek ar vispārīgām frāzēm, no kurām konkrētākā ir “Nosakot sev raksturīgos rādītājus, ir iespējams izstrādāt šķidruma uzņemšanas stratēģijas dažādām treniņu situācijām.
    Kā tad šāda izstrādāšana dzīvē izskatās, par to ne vārda. Nu labi, ietaupīsies 169 EUR ;)

  • Inta Amoliņa Inta Amoliņa

    Lasu, lasu, lasu… Labāk iedzeršu vīnu.

  • Andulis

    Būtu labi, ja viedie svari noteiktu arī promiles ;)

  • Dziņa Dziņa

    Mani svari ir pa 7 Eur, kalpo ilgi un labi ;), bet rāda tikai svaru. Ieraduma pēc nosveros katru rītu, bet pielietojumu iegūtajiem cipariem neesmu atradusi. :D

  • dot dot

    Anduli, “iespējams izstrādāt šķidruma uzņemšanas stratēģijas” – meli un mārketings. Ūdens % organismā nevar palielināt ar dzeršanu, jo nepiesaistot ūdeni šūnām, tas ātri vien tiek izvadīts ārā un vēl paņem līdzi elektrolītus. Ūdens % var palielināt divos veidos: 1) lēnais – audzējot muskuļus un dedzinot taukus, jo muskuļos ir 79% ūdens, kaulos – 31%, bet taukos tikai 10%; 2) ātrais – ēdot ogļhidrātus, jo 1 g glikogēna piesaista 3..4 g ūdens.

  • + Anduļa pēdējam komentāram! :)

  • Agy Agy

    Es arī gribu zināt, ko man dos, ja es zināšu katru dienu savu tauku, muskuļu un ūdens % organizmā? Kāpēc sarežģīt vienkāršas lietas. Ja kontrolēju svaru – man pietiek ar vienu rādījumu un vizuālo novērtējumu spogulī. Netaisu raķešu zinātni tur, kur tam neredzu jēgu. Kad būšu pro atlēts, tad arī niekošos ar raķešu zinātni.

  • Ønske Ønske

    Mēs skrienam vai sveramies? 2016.gadā varbūt svēršanās reitingu un kausu vajag?

  • sm72 sm72

    Reizēm arī no sarkasma rodas burvīgas idejas;)

  • Agy Agy

    Tā jau mēs pārtapsim no skrējējiem par kulturistiem.

  • dot dot

    Tauku % var aprēķināt bez svariem – ar mērlentu un tauku kalkulatoru.

  • Kristaps_b Kristaps_b

    Es teiktu, ka katram savs.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.