Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Negaidītais treniņu pusmaratons

Skriešana. No Morguefile.Vakar bija lielā diena, jo pavisam netīšam tika pieveikta viena no skriešanas klasiskām distancēm – pusmaratons. Lai arī treniņā, pats ar savu laika un distances mērītāju, bet divdesmit viens kilometrs arī Āfrikā ir divdesmit viens kilometrs. Tas viss izvērsās dēļ Biķernieku trasē notiekošam sacensībām, kā rezultātā apmeklēju skriešus Mežaparka estrādi un zvērudārzu.

Šis treniņš sākās jau gultā, jo aizmirstot ieslēgt atpakaļ telefonā skaņu, mans treniņu partneris mani no tās izcēla. Knapi paspēju izmazgāt zobus un piepildīt savas dzeršanas jostas pudeles. Jau pirms tam bijām vienojušies, ka sakarā ar manu nepieciešamību pēc lēnas skriešanas, varam mēģināt skriet četrus apļus Biķernieku trasē. Tie ir 19,2km. Neesmu jums stāstījis? Biju uz tiem sirds spēju testiem un tur man pateica, ka ja skriešu tik ātri, viens divi būšu kapā ar sabeigtu sirdi. Ja tikšu tam pāri, uzrakstīšu smalkāk. Bet Biķernieku trasē bija ciet lielais aplis un, negribēdami skriet neskaitāmus mazos riņķus, devāmies dzīvē.

Tā kā Šmerļa iela ir ciet, izvēle krita uz to – gribējām kā baltie cilvēki pa ceļa vidu skriet. Tālāk jau viss vienkārši, skrējām uz tuvāko zaļo oāzi pilsētā, kas izrādījās Mežaparks. Tur izmetām riņķi pa parku, apskatījām estrādes būvdarbus un grūtais ceļš atpakaļ mājās.

Viens ir skaidrs. Garās distances ir jāskrien laukā no Biķernieku trases, jo skriešana pa mazāk zināmām vietām dod vairāk, nekā riņķošana. Var paskatīt citas vietas, cilvēkus un padarīt skrējienu interesantāku.


Skatīt lielāku karti

Grūtākais skrējienā sākās atgriežoties atpakaļ jau skrienot pa Ezermalas ielu gar Policijas akadēmiju, kad 16km bija pieveikti. Parādījās pirmās sāpes gurnos, ceļos un vienas kājas potītē, bet visas ciešamas un sportistam piederīgas. Vienu brīdi iesāpējās muguras augšdaļā, bet nedaudz pavicinot rokas pazuda un tā arī atkal neparādījās. Tuvojoties Brīvības ielai katra uzkāpšana atpakaļ uz trotuāru likās ka pamatīgas virsotnes pieveikšana, bet abi divi zobus sakoduši tik skrējām tālāk, un, jo tuvāks kļuva mērķis, jo visas problēmas izzuda un sasniedzot attiecīgo attālumu pusmaratonam varējām smaidot viens otram roku paspiest par veikumu.

Kopā veicām 21.28km ar laiku 2:14:13. Skrējām lēni, jo es visu laiku mēģināju turēt pulsu ap 160 bpm, kas man, protams, ne visai izdevās, jo distancē vidējais uzrādās kā 165bpm. Vidēji katru kilomentru esam skrējuši sešās minūtēs un astoņpadsmit sekundēs. Un dīvaini, ka lēnākie skrietie kilometri ir bijuši no devītā līdz trīspadsmitam un tad, kad likās ka ir visgrūtāk, ir bijis ļoti vidējs temps.

Vakar aktīvi pavadīju ar Geocaching slēpņu meklēšanu Ādažu apkārtnē un tikai vakarā sajutu savas sāpošās kājas un tizlo gaitu, bet toties gulēju kā mierīgs zīdainis, kā vakarā aizvēru acis, tā atskanot modinātājam atvēru. Šodien jau viss ir kārtībā, jūtu ka esmu daudz skrējis, bet nav tā ka, pasarg, Dievs, vairs nekad.

morguefilecom.jpg

16 komentāri rakstam Negaidītais treniņu pusmaratons

  • mošķis

    vēlreiz apsveicu ar veikto varoņdarbu!
    Labs jautājums – cikos iesāki treniņu?

  • Spiežot uz MB katra treniņa galā gan labajā pusē, gan pie noskrietā, var redzēt ļoti detalizēti par visu. Šo sāku – 9:18:21 AM

  • mošķis

    Priekš tāda skrējiena stipri par agru. No rīta vari skriet stipri mazākus gabalus. Ieteicamie laiki – pēcpusdienā – sākot no 14.-15.00. Tas ļauj labāk uztrenēt kilometrāžu, jo agri no rīta ķermenis vēl nav pamodies un iesilis priekš garajiem kilometriem. No rīta vari skriet nelielus krosiņus, kādus 5 km droši un ne pārāk lielā tempā.

  • Bet te jau atkal atduras pret sajūtām. Es no rīta jūtos vislabāk.

  • mošķis

    nestrīdēšos, nav pat domas strīdēties :) Tikai nezinu kā Tev tas progress notiks laika gaitā, jo garajām distancēm izteikti lielāks efekts treniņiem ir skrienot citā laikā, tas būtu pa dienu līdz kādiem 19.00. Arī par vēlu nav ieteicams.

    Varbūt ir kāds, kas skrien ikdienā citos laikos un var padalīties ?

  • Nav jau tā ka būtu baigā izvēle. Tomēr skrienu ne jau skriešanas pēc, bet sevis pēc. Darbdienās reāli varu tikai pussešos no rīta, vai pēc sešiem vakarā. Un brīvdienās no rīta, lai pārējā diena būtu ģimenei. Tomēr tas garais treniņš ir divas stundas un pa dienu skrienot nebūtu ne no rīta īsti laika kaut kam, ne pēcpusdienā.

  • mošķis

    Nu skaidrs. Lai gan labāk to garo treniņu likt uz vēlāku laiku. Ja par darba dienu runā, tad jau labāk uz tiem “pēc6iem”. Nu ja skrieni no agra rīta, tad skaties – pārāk netempo. Sirdij tas nav panesams variants.

    Pats jau arī skrienu tad, kad tas ir iespējams, saglabājot vēsu prātu un tā lai efekts būtu vislielākais.

    Katrā gadījumā, ieteiktu pakonsultēties pie kāda speciālista šajā jomā lai vēlāk neiznāk vilties.

  • Šo pašu man ieteica tas ārsts, bet kur lai tādus speciālistus atrod?

  • mošķis

    sporta klubos tipa “Arkādija”, vai LSPA …. kādreiz man bija paziņas iekš LSPA, tagad visi kaut kur pazuduši.

  • mošķis

    tiko tikšu ar kursa projektu, pacentīšos atrast kādu no vecajiem cīņu biedriem, kas man varētu pakonsultēt šajā jautājumā.

  • Ceru ka dosi kādu ziņu tad…

  • mošķis

    atgādini man pēc 1.jūlija :) Ja nu kas, tad epasts mans Tev droši ka uzrādās :)

  • Kaspars

    Klau, Signi, vai kaut kur internetā ir pieejamas kaut kādas optionālās treniņu programmas pieejamas? tādas kaut cik profesionālas? :) Skrienu jau apmēram 2 mēnešus, tiesa gan ka pārsvarā nelielas – 3km distances, reizēm gadās slikti plaušām un sirdij, bet kopumā ir normāli, bet progress laikos un attiecīgi vidējajā ātrumā nav jūtams. vienīgi svars lēnām krītas, laikam jāsagaida, kamēr visu lieko būšu nodzinis. vēl kādi 10 KG jānodzen =) :D Laikam esi jau iepriekš kaut kā trenējies, ka vari jau 6 K un 10 K distances tik ātrā termiņā no skriešanas sākšanas noskriet =)

  • Ir vairāki resursi, kas man likušies interesanti. Piemēram, Runners World iesācēju sadaļa. Tur ir gan tādiem kas skrien 5K, gan pusmaratona, gan arī maratona programmas, padomi un diskusijas. Man ļoti interesanta liekas FIRST programma, kurai esmu pasūtījis grāmatu un noteikti aprakstīšu šajā blogā. Grāmatā ko patreiz lasu ir iesācēju maratona programma ar plašu aprakstu un pieredzi. Varu pēc tam iedot palasīt. Tā pat nedaudz ir Rīgas maratona mājas lapā, bet tā izskatās kopēta no kāda no šīm programmām. Internetā ir daudz dažādas programmas, jāskatās apraksti un jāpiemēro sev.
    Un par to svaru kur lasīju, ka nemainot ēšanas paradumus, regulāri skrienot var mēnesi nomest 2kg.
    Trenējies es neesmu. Gadus sešus atpakaļ regulāri skrēju vienu vasaru un pēdējā laikā tikai basketbols divas reizes nedēļā.
    Bet tu nesatraucies, galvenais kas no skriešanas tiek iegūts ir veselība un tas nāk tieši no lēnas un prātīgas skriešanas.

  • mošķis

    hmmmz …. problēmas ar veselību vai kā? jau sāku satraukties pēc “Magnēta”

  • Nē, viss OK. Problēmas ar vasaru un raksturu. Bet šodien jau skriešu un taisos braukt un skriet katru dienu šonedēļ Magnētu.

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.