Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Latvijas Kalnu Karalis un Karaliene

KKK

Pirms dažiem gadiem Siguldas kalnu maratons (SKM) bija vienīgās kalnu skriešanas sacensības Latvijā. Viss šķita baisi bezcerīgi, par ko liecināja asfaltēto skrējienu uzvaras gājiens un krosu izzušana no kalendāriem.

Par laimi, aktīvs taku skrējējs un monblānists Mārtiņš iemēģināja roku “Priekuļu Trail” rīkošanā un šis pasākums šogad notiks jau trešo reizi. Šajā sezonā blakus šiem diviem skrējieniem ir pieslēgušies “Cēsu Eco Trail” (CET) un “Āžu kalnu stirnu buks”. Līdz ar to varam jau rīt sākt diezgan nopietnu kalnu skrējienu sezonu ar četrām sacensībām augusta sākumā un beigās, septembra un oktobra beigās. Startēsim garākajā un finiša pīkstienu dzirdēsim kalnainākajā.

Visu četru sacensību organzatori ir piekrituši, ka VSK Noskrien apstrādā rezultātus un apkopo viņu rīkotos skrējienus vienā kopvērtējumā. Pagaidu nosaukums ir “Latvijas kalnu karalis un karaliene”, kas varbūt ir nedaudz pārspīlēts, jo mums nav dižu kalnu, taču Latvijas vērtība ir cilvēki un skrējēji. Mēs viņus nenoliedzami varam izcelt un novērtēt.

Kopvērtējuma aprēķināšanai izmantosim ierasto formulu, kurā uzvarētāja laiks tiek dalīts ar pārējo skrējēju laiku. Vien koeficients cits, jo dalījumu reizināsim ar organizatoru noteiktajiem augstuma metriem, kas atrodami sacensību nolikumos.

“Stirnubuks ideju atbalsta, esam “Par”, kopā jautrāk!” sacīja skrējiena organizators Rimants Liepiņš. “Priekuļu trail” rīkotājs Mārtiņš Niklass solīja projektu atbastīt informatīvi.

Arī CET rīkotājs Vilmārs Zeme priecājas, ka šis vezums ir sācis kustēties un tiks celts publiskā gaismā: “Ideja nav jauna un ir visnotaļ apsveicama. Par kautko līdzīgu jau diskutējām ar Ņergām pērn. Ir skaidrs, ka kaut kādu reitingu vajadzētu. Domāju, ka SKM garā distance varētu būt ar lielāko punktu vai koeficienta pienesumu, jo oktobra beigas Latvijā var būt pietiekoši ekstrēms sacensību norises laiks. Tāpēc CET ir PAR!”

“Lieliska ideja, jābīda tik augšā. SKM arī ir “par”. Būs motivējošāk un aizraujošāk itin visiem – gan organizatoriem, gan dalībniekiem,” kolēģiem pievienojās SKM rīkotājs Normunds Lisovskis.

Karaliskā reitinga kalendārs, kurā ir iekļautas četru sacensību sešas distnaces:

1) 2.augusts – Cēsis Eco Trail (80/30km)

2) 23.augusts – Āžu kalna Stirnu buks (24,9km)

3) 28.septembris – Priekuļu trail (24km)

4) 25.oktobris – Siguldas Kalnu Maratons (54/34km)

Āžu kalna skrējiena divās garākajās distancēs būs Kalnu karaļa un karalienes ātrumposms, varbūt tādus kādreiz piedāvās arī citas sacensības. Kopvērtējuma reitingam iespējams derētu piemeklēt citu nosaukumu, kura versijas var droši apspriest komentāru sadaļā vai forumā, taču būtību tas nemaina – jo vienojošs reitings tikai izdaiļos šos skrējienus dabā.

Tomēr šis nebūs vienīgais reitings, kas skaitļos un rindos Latvijas kalnu skrējienus. Atgadinājumam var minēt franču izveidoto starptautisko kalnu taku skriešanas Performance index, kurā pirmo vietu ieņem Jorneta kungs no Spānijas, kurš vairāk zināms kā Kilians, kurš trīsreiz vinnējis UTMB un tagad vairāk izklaidējas citās sacensībās. Franču reitingā punkti tiek rēķināti, ņemot vērā trīs parametrus – distances garumu, augstuma metrus un laiku, kas pavadīts skrējienā. Cik pētītas dažādas sacensības, tad visās uzvarētājiem punktu skaits ir zem 1000, kas liecina par smalku aprēķināšanas formulu. Lai sarindotu skrējējus rangā, tiek ņemti viņu pieci labākie rezultāti un no tiem izvilkts vidējais, pēc kura salīdzina ar citiem kalnu skrējējiem.

Lielajā pasaules topā atrodas viens skrējējs no Baltijas – Gediminas Grinius, kurš nesen Itālijas 119km dolomītu skrējienā finišēja trešajā pozīcijā. Latvijas reitingā pirmajā vietā ir Mārtiņš Puriņš, kura tuvākie sekotāji ir SKM uz pjedestāla redzētie uzvārdi. Desmitniekā ir arī Jānis Viškers (nejaukt kalnu cienītāju ar pusmaratonistu no kluba “Tērauds”), kurš līdz šim nav skrējis SKM, taču rīt skries Cēsīs. Atverot Latvijas dāmu reitingu, pirmajā mirklī šķiet, ka mums kalnos skrien tikai Daces, taču patiesībā tik traki nav. No Cēsu skrējējām visaugstāk atrodas Krievijas pārstāves un Latvijas topa Nr.5 – Marta Zumberga. Pēc CET franču topsis nedaudz pamainīsies, tas notiks arī pēc Monblāna kalnu ultrām.

Latvijas Kalnu Karaļa un Karalienes reitings no franču atšķirsies ar to, ka tajā nebūs importa skrējieni un prioritāte ir Latvijā notiekošajām sacensībām. Pat otrādi, tur būs tas, kā nebūs frančiem, jo maz ticams, ka viņi savos mērogos spēs pamanīt Stirnu buku un Priekuļu treilu.

Pēc visiem aprēķiniem reitinga dalībnieki jeb kalnieši tiks ielūgti uz svinīgo pasākumu, kurā aplaudēsim uzvarētājiem un viens otram. 15.novembrī notiks skrējiens Patriots un Kefīra Kauss sezonas izvērtēšana. Atliek pievienot vēl trešo – Kalnu Karaļa un Karalienes godināšanu.

Kārtis ir sajauktas, atliek izdalīt kavu un Pampaku skrējienu sezona būs sākusies.

25 komentāri rakstam Latvijas Kalnu Karalis un Karaliene

  • Priecē, ka kaut ko tādu var izveidot. Cerams, ka drīzumā nāks vēl kādi jauni kalnu skrejieni :)
    Un, protams, veiksmi rīt visiem CET :)

  • Paldies Matīsam par idejas iekustināšanu! Veiksmīgu trailošanu!

  • flower flower

    Cēsuoc, liels lūgums pārvērtēt iespēju pārcelt sacensības uz 27.septembri, lai dotu iespēju paskriet Priekuļos arī tiem meža dīvainīšiem, kas 28.gribēs blandīties pa Baldones mežiem tsutas rogainingā. Ticiet, ka tādu ir ļoti daudz, līdz ar to, ja abi pasākumi paliek vienā dienā, tiks apdalīti gan skriet gribētāji (ar pasākuma izvēli – kod kurā pirkstā gribi – abi sāp), gan arī organizatori- noteikti būz mazāk dalībnieku, nekā varētu būt, ja notiek dažādās dienās.

  • Andulis

    27.09. arī nav gluži brīvs. Divi pasākumi jau šeit kalendārā redzami, varbūt ne paši populārākie, bet tomēr.. Vēl ir trešais, kas nav ielikts (duatlons Biķernieku trasē).

    Vai var droši zināt, kurā variantā apdalīšana mazāka? Pavisam izvairīties no tās nevarēs.

  • flower flower

    Tad jau sanāk vienā dienā 3 asfalta skrējēju pasākumi starp kuriem interesantiem visdrīzāk arī ne tā vieglākā izvēle un otrā dienā divi meža taku mīļotājiem :((

  • Lasma3 Lasma3

    Intresanti! Vienmēr intresanti ir noskaidrot atktīvākos un labākos skrējienus, bet vai tajā reitinga tabulā es varēšu ieraudzīt arī sevi, ja noskriešu tikai vienās vai divās no šīm sacensībām? Vai tā tabula būs aktīva un varēs redzēt tajā izmaiņas pēc katrām sacensībām? Līdzīgi kā tas ir Kefīra kausā.

  • Andulis

    Ja pareizi saprotu LKK&K reitinga ideju, tad atbilde uz abiem jautājumiem ir “jā, varēs”.

    Tiesa, idejas autors drīz pēc Āžu kalna pasākuma 23.08. pats atradīsies pie Baltā kalna. “Lūša” punkti nedaudz aizkavēsies? Kaut gan, sarēķināt varētu arī bez viņa.

  • Paldies par ierosinājumu, bet diemžēl vairs nemainīsim “Priekuļu trail” datumu. Diemžēl tā ir un būs problēma, ka Latvijas aktīvājiem ļaudīm katru nedēļas nogali nākas izdarīt izvēli starp daudzajām aktīvās atpūtas alternatīvām. Protams, ka būsim priecīgi par katru, kas izvēlēsies Priekuļus!

  • Rozamunde Rozamunde

    Tad sanāk, ka Priekuļos šogad arī sievietēm būs iespēja skriet 4 aplīšus- 24 km?

  • Ciparu atkarīgajiem (arī man) pienākusi prieka vēsts!
    KK&K tabula publicēta Noskrien.lv sadaļā Reitings jeb
    http://www.noskrien.lv/reitings/kalnu-karalis-un-karaliene-2014/
    Paldies Signim par kodēšanu!

  • Agy Agy

    Es domāju vai nebūtu pratīgāk rīkot mazo un lielo balvu? Jo man neliekas, ka garāko distanču un vidējo distanču pievarētāji būtu jāliek vienā maisā. Pirmkārt patērētās pūles un otrkārt, ja ņem vērā h metrus, tad atšķirās un pat krasi. Līdz ar to vidējās distances un garās distances kopā samešana nav salīdzināma.

  • Imants A. Imants A.

    Gluži otrādi, Agy! Tāda arī ir KK&K doma.

  • Dziņa Dziņa

    Man jau arī liekas, ka tāpēc jau tas ir karalis un karaliene ar lielajiem burtiem, jo viņi var noskriet garo distanci un katram ir iespēja (vismaz teorētiski, neieslīgstot sīkumos) laika gaitā nonākt līdz tādai distancei.

  • Dziņa Dziņa

    ā labi, es nesapratu domu.

  • Reitingā sievietes tiek smuki izdālītas rozā krāsā ^_^ ļoti patīkami skatīties (kaut arī rozā krāsa nav mana mīļāka)

  • Lauma Lauma

    Es neatradu rakstā tādu informāciju, bet vai šeit arī darbojas 2/3 dalības princips sacensībās?

  • Andulis

    Kas ir 2/3 dalības princips?

  • Imants A. Imants A.

    Dzintra, viss pareizi!
    Lauma, Tu domā trases noīsinātājus? Let it go!

  • Lauma Lauma

    Es domāju, ka ieskaita 2 no 3, 3 no 4, 5 no 7 utt. Un, jā. Kā cīnies ar CET trases noīsinātajiem, lai vismaz tas reitings būtu kaut cik objektīvs.

  • dot dot

    Lauma, 2/3 izdomājuši sliņķi, kas negrib piedalīties visās sacensībās. Noskrien reitingā tiek ņemtas vēra padsmit sacensības. Cerams, tā arī paliks, jo tas ļauj čaklajiem pārspēt raķetes.

  • Agy Agy

    Ir cilvēki, kas uz Āža kalna stirnu buku netiek Monblāna dēļ.

  • Andulis

    Agy, šo cilvēku vidū ir arī pats KK&K reitinga idejas autors :) Viņus varētu mierināt tas, ka Āžu kalna punktu vietā gūs “franču izveidotā starptautiskā kalnu taku skriešanas Performance index” punktus. (Sk. augstāk, rakstā.)

    Lauma, 2/3 princips laikam nebūs gan. Tāpat kā Kefīra Kausā; tāpat kā “klasiskajā” (kopš 2011. gada pastāvošajā) Noskrien garo distanču reitingā.

    Par CET īsināšanu: laikam neko labāku kā Imanta A. rosināto “let it go!” šogad neizdomāsim. Vispār jau mača organizatoru, nevis reitinga veidotāju lieta… Jācer, nākamgad īsināšanas iespējas būs krietni mazākas.

  • dot dot

    Skatos, ka kalnu reitingam pievienota SKM 55km (šogad 54km). Vai SKM 36km distanci arī pievienos?

  • 36km ir procesā. kodējās un pievienosies

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.