Biedriem

VSK Noskrien Facebook profils

Mēneša skrējējs. guncha

„Vēl reāls kandidāts varētu būt guncha. Ierosinu padomāt par viņa virzīšanu nākamajā reizē. Augustā kļuvis par LR čempionu 50 km un, iespējams, uzstādījis jaunu Latvijas rekordu. Vinnējis LSC 30 km skrējienā, par astoņām sekundēm apsteidzot par sevi daudz jaunāko druupiju un labojot savu PR par piecarpus minūtēm. Un septembrī tad būs kaut ko labu izdarījis arī 24 h skrējienā.” Šo vēstuli neredzēja Mēneša skrējēja piešķiršanas komisija, bet viņu domas bija līdzīgas un vienprātīgas. Apsveicam, Gunār.

guncha

  • guncha unknown
  • sāka skriet - 28/04/2007
  • noskrieti - 49844 km, laiks - 3646:53:30 h
  • labākais maratons - 2:42:14 (42.BMW Berlin marathon - 27/09/2015)
  • 2024. gadā noskrieti 79.4 km
  • vidēji šogad 4.4 km/nedēļā
  • pēdējās 7 dienās noskriets 12.3 km ar vidējo ātrumu 05:33 min/km (visi skrējieni)
  • pēdējais vakar ar 3.77 km
Renča skaitlis šogad - 5 (RS 6 vajag 5x vismaz 6km) RS90 - 5 (RS90 6 vajag 5x vismaz 6km)
Facebook Sportlat Nosūtīt vēstuli

Iepriekšējā mēneša skrējējam jautājām, kāpēc jāskrien 100km. Un tev jājautā – kāpēc jāskrien 24h?

Par 24h skrējienu un kāpēc jāskrien? Tas notika 2009. gadā Beļģijā, kad noskrēju savu pirmo 100km skrējienu. Tas bija nakts skrējiens. Tad dzirdēju aizraujošu Krievijas izlases trenera stāstu par 24h skrējiena vēsturi, kad kāds ziņkārīgs cilvēks vēlējās noskaidrot, cik tālu var tikt, skrienot no rītausmas līdz rītausmai. Sīkumos šo stāstu neatceros, bet jau tad radās tāda uzmācīga doma, ka to vajadzētu noskaidrot arī pašam. Tomēr nolēmu neko nesasteigt, tāpēc šos gadus krāju kilometrāžu un sacensību pieredzi garajos ultra skrējienos, līdz šogad nolēmu, ka esmu gatavs savam lielākajam izaicinājumam sportā – diennakts skrējienam. Man  šāds pārbaudījums ir neatkārtojamas izjūtas un savu fizisko spēju un gribasspēka apliecinājums. Varbūt arī, lai vēlreiz izbaudītu šo neatkārtojamo sajūtu, ko uzķēru, finišējot savā pirmajā maratonā pirmajā simtniekā.

Kā vispār nokļuvi līdz skriešanai?

Skrējis vairāk vai mazāk esmu visu dzīvi, skolas laikā “saslimu” ar futbolu un šo nodarbi amatieru līgas līmenī turpināju līdz pat 35 gadu vecumam. Tad sekoja neliela pauze un… pirmais maratons 2005.gadā Rīgā. Pilnīga avantūra, praktiski bez gatavošanās, ja neskaita skrējienus 5-8km robežās pāris reizes nedēļā. Rezultāts, protams, virs 4h un pirmā doma – “nekad vairs to nedarīšu.” Bet līdz nākamā gada Rīgas maratonam “asaras bija nožuvušas” un, jau nedaudz nopietnāk pagatavojoties, izskrēju no 4 stundām. Sapratu, ka varu arī ātrāk. Sāku piedalīties LSC sacensībās un pamazām jau skriešana kļuva par manu ikdienas normu, jo šobrīd laikam esmu nonācis pamatīgā atkarībā un noskriet ir vieglāk nekā neskriet. Paņemt brīvdienu pēc smagākiem treniņiem ir ļoti grūti.

Kāds ir tavs lielākais sasniegums skriešanā?

Lielākais sasniegums laikam šogad sasniegtais rezultāts 50km distancē Daugavpilī. Vēlreiz paldies komandas biedriem par atbalstu, īpaši Aināram un Edgaram par tempa turēšanu – kopā skriet tomēr vieglāk. Šis skrējiens sajūtu ziņā bija līdzīgs manam labākajam maratonam Prāgā 2010.gadā, bet ceru, ka 24h skrējiens būs pievienojams šiem diviem skrējieniem ne tikai izjūtu, bet arī rezultāta ziņā.

Kāds ir tavs lielākais skriešanas mērķis nākotnē?

Tuvākais nākotnes mērķis jau šeit vairākkārt pieminēts, tāpēc neatkārtošos. Varētu jau likt punktu ultrām, bet… varbūt tomēr Spartatlons vai Comrades. Dzīvosim un redzēsim, kā būs.

Kas ir jāēd, lai varētu nedēļā noskriet 203 kilometrus?

200km nedēļā mūsu klubā vairs nav kaut kas īpašs, jo aug ne tikai skrējēju skaits, bet arī meistarība, tāpēc nu jau pašam jācenšas turēt līdzi jaunatnei, lai saskrietu šos kilometrus, kas gan nav un nevar kļūt par pašmērķi. Gatavojoties svarīgākām sacensībām, bieži vien pāreju uz divu treniņu dienā grafiku, kas palīdz ne tikai ātrāk un vieglāk atjaunoties pēc treniņa, bet arī nezaudēt ātrumu, kā tas bieži notiek ar ultramaratonistiem. No rīta skrienu īsāku distanci, vakarā – kā nu kuro reizi: tempa skrējieni, intervāli stadionā, vienkārši garāks skrējiens ar īsiem paātrinājumiem. Mierīgākos garos skrējienus parasti atlieku uz nedēļas nogalēm.

Smagajās nedēļās cenšos vairāk spiest uz ogļhidrātiem, dārzeņiem. Makaroni joprojām topā, bet pārmaiņas pēc nesmādēju arī rīsus un griķus. Gaļu lietoju retāk – pamatā gan vista, zivis, reizēm liellopu gaļa. Rīts bez auzu pārslu putras nav iedomājams, bet to var aizstāt ar musli + kāda medus karote. Vienīgais niķis, no kā netieku vaļā, ir rīta kafija. Mēģinājums aizstāt to ar zaļo tēju vairākkārt izgāzies. Bet pirms mača gan kafiju nedzeru. Treniņos nespiežu arī uz želejām. Tikai retu reizi izmēģinu vietēja līmeņa mačos. Īpaša pirms sacensību vai garo treniņu ēdiena man nav, bet auzu pārslu putra vai nedaudz rīsu pārslu ar medu, manuprāt, ir ļoti laba “degviela” ilgākam skrējienam.

Tu dienā skrien divas reizes, kāds ir tavs skriešanas plāns?

Ar skriešanas plāniem ir gājis dažādi, bet vieni no piemērotākajiem, ko esmu pārbaudījis gatavojoties pirmajiem nopietnajiem maratoniem, ir amerikāņu vecmeistara Hala Higdona mājaslapā atrodamie plāni dažāda sagatavotības līmeņa sportistiem – www.halhigdon.com. Esmu izmēģinājis arī citus plānus, bet reāli šādos plānos ir paredzēta gatavošanās vienam konkrētam maratonam. Bet mums taču ir tik daudz vilinājumu nostartēt n-tajos pusmaratonos, skriešanas seriālos, tāpēc šobrīd, kad ir uzkrāta zināma pieredze, sāku improvizēt un treniņus plānoju atbilstoši tuvākajam startam. Lai gan pamata postulātus, gatavojoties sezonai, cenšos ievērot – attiecībā par kilometrāžas bāzi pirmssezonā, tāpat arī obligāta sagatavošanās posma sastāvdaļa ir krosi un kalniņu (mūsu variantā pauguru) skrējieni, bet tiklīdz atļauj laika apstākļi, pieķeru arī stadionu. Tur notiek intervāli un ātrumdarbs.

Nozīmīte „Mēneša skrējējs” tiks piešķirta vienam skrējējam mēnesī par īpašiem sasniegumiem. Tie var būt daudz noskrieti kilometri, ilgas stundas treniņos, uzvara pusmaratonā vai kādā no daudzajiem skriešanas seriāliem. Sasniegums var būt piedalīšanās visos skriešanas seriālos vai būt čaklākajam „Apkārt pasaulei” kilometru vācējam komandā. Sasniegums ir pirmais maratons, sākšana skriet vai jebkas, kas ir atzinības vērts. Ja jums šķiet, ka kāds no VSK Noskrien komandas skrējējiem ir šādu nozīmīti pelnījis – dodiet ziņu. “Mēneša skrējēja” kandidātus izvērtē un šo nozīmīti piešķir iepriekšējie “Mēneša skrējējs” uzvarētāji.

16 komentāri rakstam Mēneša skrējējs. guncha

  • Ainars Ainars

    Sumināts!!! Bija prieks kopā skriet 50 un 30 km, bet tevis pietrūka Viļņā 100niekā. Esmu pārliecināts, ka nozīmīte ir drusku avansā, jo īstais šīs sezonas uzrāviens tev būs 8.,9. septembrī. Turēsim īkšķus.

  • sm72 sm72

    Pelnīti, ņemot vērā šī mēneša labos rezultātus. Izskatās, ka arī Miša nav vairs kā “bubulis”:D Tā tik turpināt!!!

  • edGars

    Volā, apsveicu :)

  • Malacis Guncha!

  • Didzis Didzis

    Guņča sen jau to bija pelnījis. Pašlaik pamatoti – VARENĀKAIS ULTRISTS LATVIJĀ! Guņča vēl savu vārdu teiks Katovicē.

  • bubacis

    Lieliski, apsveicu!

  • voļda valdis ņilovs

    Apsveicu,Gunār!Pelnīti Mēneša skrējējs,jo šogad bliez distances -nepajokam,kā arī rezultāti par to liecina.
    Super!!!Guņča,Tu ir nelokāms ultramaratonists:)
    24h skrējiens Katovicē-būs labs pārbaudījums:)

  • Es jau uzreiz pēc 30nieka finisha iedomājos, ka Guncham derētu mēneša skrējēja tituls :) ..un ne tikai dēļ rezultātiem, bet ar Gunchu kopā skrienot pat par augstām vietām machos,jūtams,ka blakus skrien komandas biedrs nevis konkurents.. Tā turpini Guncha! Bez Tevis tai 30niekā arī mans rezultāts būtu zemāks ;)

  • Edgars Simanovičs Edgars Simanovičs

    100% pelnīti :) :)
    Malacis! :)

  • modris_aa

    Es gan tomēr domāju ka Katowicē labāko rezultātu no Latvijas uzrādīs Viktors Rodionovs. Vēl jo vairāk tāpēc ka viņš jau pgājušogad Polijas atklātajā čempionātā ir iemēģinājis trasi ar rezultātu virs 200 km.

  • aicis aicis

    Boss apsveicu.lai tev izdodas polijā.Pa šiem gadiem esi daudz pielicis skriešanā.

  • Dzo

    Guncha reāli veido vēsturi. Gan savu, gan VSK Noskrien. Nešaubos, ka vēl ne reizi vien būs iespēja lepoties.

  • guncha guncha

    Īpašs paldies Noskrien skrējēju saimei!!! Jūsu atbalsts un šāda atzinība ir ļoti svarīga, jo īpaši pirms 24h skrējiena Katowicē.

  • dot dot

    guncha. lai tev Katovicē veiksme smaida un Skrējējdieviņš dod vieglumu kājām!

  • Vēl par manu sacensību ar gunchu 30niekā runājot, kā teikts ”Born to run” : garo distanču skriešana ir viens no retajiem sporta veidiem, kur līdzīgos spēka samēros var sacensties 19 un 64 gadus vecs civēks… Mums ar gunchu tā gadu starpība nav tik liela, bet pamatdoma tā pati :)

  • maffija maffija

    Es gan neesmu pelnījusi atrasties šajā rakstā :D Bet, runājot par gunchu, jāpiekrīt druupijam – guncha ir īsts komandas biedrs.
    Katovice mums visiem bija kā nebijis pārbaudījums, kur prognozēt kaut ko bija grūti, bet pirmajai reizei ir baigi labi, vai ne, guncha? ;))) Katrā ziņā LEPOJAMIES, jo šis tituls ir nopelnīts godam tāpat kā LV rekordista tituls :) Lai veicas un lai kāja labi veseļojas!

Komentēt

  

  

  

Pievienotais komentārs var uzreiz neparādīties. Nevajag dubultā.